Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Ричард Клайдерман разтопи българската публика за пети път


Ричард Клайдерман разтопи българската публика за пети път

4484

Ричард Клайдерман е толкова известен, че няма никакъв смисъл да започвам издалеко със закачливи разсъждения как може такова име да е на французин.

След четири концерта в България той се връща за пети - по случай  20-годишнината от създаването на първото и единствено в България радио за класическа музика – Класик FM радио. Зала 1 на НДК е разпродадена, има и правостоящи – тогава кой ли не знае, че истинското си име Филип Паже заменя с това, с което става световна звезда, за да си подсигури международна кариера без колебания в произношението на Pagès. Не се наемам да кажа дали е най-известният френски музикант.

Но едва ли има някой, който да не знае името му. Независимо дали се разтапяме под звуците от неговото пиано, или сумтим колко захаросано-лигав е създаденият от него романтичен стил, "Клайдерман" извиква мигновено в представите русокосия му младежки лик и мелодията на до болка познатата, но все така любима "Балада за Аделина".

Рано загърбил класиката, въпреки данните си за виртуоз, Ричард Клайдерман има рекорд на Гинес за най-успял пианист в света. И това се дължи не само на популярните аранжименти и отличната му техника, но и на концертите, по време на които забавлява публиката си не само като музикант, но и като шоумен.

Не помня кога за пръв път чух "Балада за Аделина", но помня как, отивайки на уроци по пиано и изчаквайки по-големите какички да приключат, слушах как свирят "Баладата" и се чудех ще мога ли някога и аз така. После към композициите, по които въздишах с копнеж да се науча и аз, се добави "A comme Amour" (Пол дьо Сеневил и Оливие Тусен отново, дами и господа). И досега, въпреки че вече мога да свиря що-годе прилично и двете, "Л като любов", ако трябва да преведем заглавието, продължава да ми е любима. Чух я като второ парче във вечерта на 15 декември, след като със забележителна точност спрямо началния час Ричард Клайдерман започна петия си концерт у нас. Като мост между нея и "Баладата" бе друга композиция на Пол дьо Сеневил – "Eleana".

С оркестъра на Класик FM радио и с допълнителни инструменти на запис, пианистът редеше прочути мелодии в характерни аранжименти до кулминацията с "Root Beer Rag" на Били Джоъл и звънчето върху рояла, което успяваше да удари за акцент на фразите. След това изпълнение Клайдерман започна да подарява след всяка композиция партитурата на някой от публиката и не след дълго на всеки финал пред сцената се строяваха желаещи. Една малка госпожица пък не искаше партитура и след като Ричард се опита да й угоди с какво ли не, за забавление на цялата публика, най-накрая тя се върна на мястото си доволна с цвете от букета, подарен по-рано на музиканта.

Последва един от пиковете на концерта - "китка", казано по нашенски, или "медли", малко по-префърцунено, с най-големите хитове на АББА – "Dancing Queen", "Voulez-vous", "Super Trouper", "Gimme! Gimme! Gimme!"... Оттам до паузата, обявена от Ричард Клайдерман с характерно чувство за хумор, звучаха хит след хит – тема от саундтрака към "Списъкът на Шиндлер", от "Адажио" от балета "Спартак" на Арам Хачатурян, тема от балета "Ромео и Жулиета" от Прокофиев, "September" на Earth, Wind Аnd Fire, "You Raise Me Up" на Secret Garden.

Втората част, въпреки че бе по-кратка като времетраене, не отстъпваше като заряд на първата. Теми от "Титаник", мелодии от два разтърсващи мюзикъла – "I Had А Dream" от "Клетниците" и "America" от "Уестсайдска история" и накрая още едно медли в почит на Стиви Уондър.

Въпреки разнообразната програма, публиката не остави Ричард Клайдерман да си тръгне без бис – и така чухме аражимент на арията "Nessun Dorma" от операта "Турандот" на Пучини. Доловихме и няколко думи на български, благодарности и желание да се завърне отново и отново, и отново тук. Сигурна съм, че това ще стане и залата отново ще е пълна, въпреки че човекът зад рояла вече не е русокосия младеж от познатите обложки на албуми.

Но пък е все така харизматичнят, виртуозен и чаровен посланик на пианото.

Снимка: Петя Митрева

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички