Нов албум от Боб Дилън с оригинален материал през юни


Нов албум от Боб Дилън с оригинален материал през юни

3294

Боб Дилън ще издаде новия си, 39-и студиен албум, "Rough And Rowdy Ways" в каталога на Columbia на 19 юни, съобщи самият иконичен американец на страницата си в Туитър.

Според списание "Ролинг Стоун" дискът ще се състои от 10 песни. Три от тях вече бяха представени от музиканта, включително близо 17-минутната "Murder Most Foul" за убийството на 35-ия президент на САЩ Джон Ф. Кенеди, която е най-дългата в кариерата на Дилън. Тя  напомня за появата на американската контракултура през 60-те години на миналия век. Парчето оглави класацията на "Билборд" след премиерата си през март. В интервю за "Ню Йорк Таймс" 79-годишният ветеран споделя: "Мисля за смъртта на човешката раса. За дългото странно пътуване на голата маймуна". Два други актуални сингъла от проекта са "I Contain Multitudes" и "False Prophet", в който Дилън се присмива на легендата за себе си.

"Rough And Rowdy Way" е първият звукозапис на Боб от осем години с авторски пиеси след  "Tempest" (2012). Впоследствие музикантът представи още три проекта – "Shadows In The Night" (2015), "Fallen Angels" (2016) и "Triplicate" с кавъри по класици на американската музика, сред които Франк Синатра, Харолд Арлен и Сай Коулман. Сега Дилън смесва нежни китарни рифове с фолклорни сюжети, а текстовете му са в повечето случаи мрачно-иронични. Албумът включва  и  почит към легендарния американски блусмен Джими Рийд.

Култовият Дилън трябваше в момента да е на турне, но обиколката бе отложена заради пандемията от коронавирус и музикантът бе принуден да отмени серия от изяви в Япония и Северна Америка през пролетта и лятото. Той обеща да се завърне на сцената веднага щом това е възможно.

В продължение на 50 години Боб Дилън е смятан за емблематична фигура в рока. Според "Ролинг Стоун", той е "вторият по значимост" след Битълс в историята на музиката.

Песните "Blowin' In The Wind" и "The Times They Are А-Changin" се превърнаха в химни на американското движение за граждански права и на антивоенното движение. Както MySound.bg писа, бардът получи наградата "Пулицър" през 2008 година.

През 2016 година бе удостоен с Нобелова награда за литература "за създаване на поетични образи в голямата американска песенна традиция", припомнят световните агенции.

Снимка: David Gahr

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички