Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Духът на България в музиката на Фолк скат бенд


Духът на България в музиката на Фолк скат бенд

3727

Откакто свят светува, нашите народни песни и свирни не потъват в забрава.

Те вдъхновяват нови и нови творци да пресъздават за кой ли път в творбите си духа на народната музика. Преди стотина години това е правил Добри Христов, след него така са постъпвали Петко Стайнов, Филип Кутев, Николай Кауфман… Тяхното дело продължава и Кирил Тодоров, композитор и дългогодишен концертмайстор на операта в Стара Загора, с повече от 600 авторски песни и обработки в областта на фолклора.

Фолк скат бенд е неговото върхово постижение при създаването и работата с акапелни вокални ансамбли. Първият от тях е Траяна, сформиран през 1985 година под влиянието на французите от Swingle Singers, който още с първите си изяви печели Голямата награда на фестивала "Тракийска лира" през 1985 година с родопската народна песен "Вечеряй, Радо". Така след време идва ред на изпълненията на Фолк скат бенд. Едноименният дебют на формацията ще бъде представен в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба".
 
Във Фолк скат бенд са Кирил Тодоров (композитор, аранжор, диригент, цигулка, вокал и перкусии), Мариана Васева (сопран), Антоанета Крумова (сопран), Диана Георгиева (алт) и Тодор Герджиков (тенор), които идват основно от Националното училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев" в Котел и са добре запознати с фолклорното пеене. По същото време от другата страна на Атлантика, в Ню Йорк, в началото на 80-те години Bob Haddad - любител етномузиколог, учител и професионален музикант, започва да записва демокасети на традиционни музиканти в апартамента си и създава звукозаписната компания Music Of The World, която бързо се развива и добива популярност.

Не е известно къде и кога Bob Haddad чува за първи път изпълненията на Фолк скат бенд, но през 1996 гoдина той подписва договор с тях в столичния хотел "Хемус", където е отседнал. По силата на този договор той продуцира албум с 13 изпълнения, записани в студио "Балкантон" само за 2 дни. В стилистичен план песните представят своеобразно съчетание на български фолклор и поп музика с бибоп и суинг джаз в многогласна хармония. В допълнение към акапела пеенето Фолк скат бенд тук използват в отделни сегменти ударни инструменти и цигулка.

Сергей Шишов ще представи албума "Фолк скат", издаден в САЩ и Канада със завиден успех, в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в навечерието на Деня на Съединението, събота, 5 септември, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички