Акустична версия и Ричард Бона заедно на Plovdiv Jazz Fest 2020


Акустична версия и Ричард Бона заедно на Plovdiv Jazz Fest 2020

3381

Както MySound.bg вече огласи, и тази година Plovdiv Jazz Fest ще се проведе в Дома на културата "Борис Христов" в първия уикенд на ноември - 5-7 ноември.

Събитието и ще бъде открито със солов концерт на Живко Петров и проекта му "Ten". Веднага след него вечерта ще продължи с Веселин Койчев и Цветан Недялков и техният квартет The Teachers. Част от съпътстващата програма на феста ще бъде грандиозният концерт на Хилда Казасян и Плевенската филхармония "Да послушаме кино". Той ще се проведе в комплекс СИЛА от 20. 00 ч. на 4 ноември - ден преди официалното откриване, и ще бъде своеобразен предвестник на шестото издание на Plovdiv Jazz Fest.

На следващия ден (6 ноември) един от най-значимите и влиятелни джаз музиканти в БългарияХристо Йоцов, ще отбележи своята 60-та годишнина в рамките на Plovdiv Jazz Fest. Барабанистът, композитор и преподавател по ударни инструменти в музикалната академия "Панчо Владигеров" ще е един от тримата участници в специалния проект на фестивала.

Заедно с пианиста, композитор, преподавател и диригент на Биг бенда на БНРАнтони Дончев, Христо Йоцов основава една от най-добрите български джаз формации - Акустична версия, която тази година навършва 35 години от създаването си. Много бързо групата получава голямо европейско признание и е многократно награждавана. През 1988 г. към дуото се присъединява контрабасистът Георги Дончев. След неговото заминаване за САЩ, за известно време Петър Славов-младши става част от нея. През 90-те неговият баща – големият български барабанист Петър Славов, е мениджър на Акустична версия. През 1993 г. Христо Йоцов и Антони Дончев създават първото частно звукозаписно студио в България, което носи същото име. Дончев и Йоцов са ярък пример за съвременни музиканти, които с лекота и умение се справят с разнородните форми на музициране и които без проблеми могат да съчетават многообразието на джазовата стилистика.

Към двамата виртуози на сцената ще се присъедини световната джаз звезда – басистът Ричард Бона. Номиниран за "Грами", той е свирил и записвал с едни от най-влиятелните музиканти в света, сред които Боби Макферин, Куинси Джоунс, Хърби Хенкок, Тито Пуенте, Джордж Бенсън, Шака Кан, Бранфорд Марсалис, Майк Стърн и други. През 2002 г. Бона е вокалист и перкусионист на Pat Metheny Group. Непосредствено преди Акустична версия, пианистът и композитор Милен Кукошаров ще представи най-новия си проект Wind Harmonium.

Фестивалът ще бъде закрит от триото на един от най-великите басисти в света – Авишай Коен, който се съгласи на два концерта в една вечер – от 19.30 ч. и 21. 00 ч.

Местата за концертите са ограничени и поради епидемичната обстановка залата ще ползва 50% от капацитета си. По същата причина само 50 фестивални билети (Grand Pass) са пуснати в продажба. Те отново ще включват всички събития от Plovdiv Jazz Fest 2020 с изключение на концерта на Хилда Казасян. В Grand Pass-а е включен единствено вторият концерт на Авишай Коен от 21.00 ч. Билетите за 5 и 6 ноември включват и двата концерта в съответната вечер.

В Дома на културата "Борис Христов" ще бъде експонирана и фотоизложбата на Стефан Джамбазов по проект на фондация "Въпреки", посветена на големия български художник Андрей Даниел.

Plovdiv Jazz Fest 5-7 ноември:

4 ноември | 20:00 ч. | Комплекс СИЛА

Хилда Казасян и Плевенската филхармония с концерта "Да послушаме кино"*

Билети: https://bit.ly/3iAB6TO

*Асоциирано събитие към Plovdiv Jazz Fest, част от съпътстващата програма

5 ноември | Живко Петров -> Ten (19.30 ч.)| Веселин Койчев и Цветан Недялков с техния квартет The Teachers (21.00 ч.)

Билети: https://bit.ly/34AHfe2

6 ноември | Милен Кукошаров -> Wind Harmonium (19.30 ч.) | Акустична версия с участието на Ричард Бона (21.00 ч.)

Билети: https://bit.ly/34s3wKJ

7 ноември | Авишай Коен трио от 19.30 ч. и от 21.00 ч.

Билети: https://bit.ly/2ZR8H5o

Фестивалният билет включва всички събития от програмата между 5 и 7 ноември и е валиден за втория концерт на Авишай Коен от 21.00 ч.

Фестивалният билет не включва концерта на Хилда Казасян.

https://bit.ly/3nlrakT

Билетите важат за една фестивална вечер и включват и двата концерта на 5 и на 6 ноември. Билетът за 7 ноември включва един от концертите на Авишай Коен.

Всички билети могат да бъдат намерени в мрежата на Eventim.bg

Всички концерти са в Дом на културата "Борис Христов".
 
Plovdiv Jazz Fest

През последните пет години на сцената на фестивала гостуваха някои от най-влиятелните и иновативни джаз артисти в света. Сред тях са Кърт Елинг, Ян Гарбарек, Дейв Холанд, Елиане Елиас, Крис Потър, Джон Скофийлд, Якоб Карлсон, Виктория Толстой, Майк Стърн, Дейв Уекъл, Ричард Бона, Джошуа Редман, Дони Маккаслин, Джейсън Моран, Дейвид Линкс, Влатко Стефановски, Розалия де Соуза, Зуко 103, Джон Клиъри, Мария Жоао, Кърт Розенуинкъл, Линда Мей Хан О и други. Част от програмата са били най-новите проекти на български джазмени като Петър Славов-младши, Антони Дончев, Христо Йоцов, Теодосий Спасов, Хилда Казасян, октет Пловдив.

Организатор на Plovdiv Jazz Fest е Blue M.

Снимка: Булфото

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички