Край морето вместо край елхата


Край морето вместо край елхата

2990

През лятото на тази година ми се обадиха двама млади хора от Варна с питане дали имам интерес да представим в "Картини от една изложба" техния концептуален албум "Край морето", казва Сергей Шишов, традиционен водещ на меломанското предаване.

И ето за какво става дума.

Преди три години Мирослав Гочев и Яница Кънева, музиканти с впечатляващ опит, създават Music M. A. G. Project. Тях често ги сравняват с Yanni, Vangelis, Havasi, защото са силно повлияни от творчеството на тези музиканти и начина им на изразяване на живо. Мирослав, който е автор на музиката и аранжиментите, също и продуцент, признава влиянието на Jean-Michel Jarre, Enigma, както и на музикантите от Формация Студио Балкантон.

Произведенията на Music M. A. G. Project са авторски и всъщност са своеобразен иновативен прочит на класическата електронна музика, свързвана у нас най-вече с изявите на Симо Лазаров, като съдържат в себе си също така елементи на смуут джаз, ню ейдж, поп. В този смисъл те умело съчетават изпълненията си с щрайхов оркестър в лицето на Варненския камерен оркестър с диригент Ганко Ганчев, чийто оркестрации правят сами. Изнасят концерти, последният от които премина с успех в началото на ноември 2020 година.

Особено силно впечатление в представленията на тази формация прави Surround sound. По този повод Мирослав и Яница са ходили няколко пъти до Германия, за да почерпят опит как да изградят тази аудио технология и да я представят у нас. Обикновено канят на сцената около 30 музиканти и балет, включват и светлинно шоу, за да се получи цялостен аудио-визуален спектакъл.

В съдържателно отношение албумът "Край морето" представя любовта и морето, слети в нюансите на времето, усещаме различните настроения и емоции през житейския път на Мирослав. В някои от творбите долавяме романтиката от 80-те години, духа на френските и италианските филми с музиката на Ennio Morricone. Романтиката и носталгията по миналото са основно застъпени концептуално. Тяхното въздействие се засилва чрез добавянето на акустичния звук на струнните инструменти върху звука на аналоговите синтезатори. В заглавията на композициите е закодирана цялостната идея.

В записите освен Мирослав Гочев и Яница Кънева участват Станислав Стоянов – барабани, Веселин Солаков – саксофон, флейта, Диян Димов – бас китара, солисти трио Magnifika и Варненският камерен оркестър с диригент Ганко Ганчев.

Албумът "Край морето" ще бъде представен в предаването "Картини от една изложба®" по програма "Хоризонт" на БНР в събота, 28 ноември, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички