Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

djsupermax (Ники Русиновски) отлетя в диджейския рай


djsupermax (Ники Русиновски) отлетя в диджейския рай

5015

Тежка година!

Не съм писал за MySound.bg от цели 18 месеца по обясними причини.
Налага се да го направя с тъжен повод. За съжаление.
Дължа го на човека, който заедно с Иво Кицов ме вкара в това музикално приключение преди една декада време. Човекът, който цели 38 години беше винаги наоколо в превъплъщенията ми като диджей или музикален журналист.
Ники Русиновски.
(djsupermax)

Отиде си след 11 петилетки на този побъркан свят. Изживя своето време по неговия си крайно различен начин. И ще бъде запомнен от специалните хора, които трудно допускаше до себе си. (Ще бъде запомнен и като железен професионалист, обигран редактор и колоритен автор на текстове, който наля основите на MySound.bg още през 2006 година - б.,р.)

Не ми се иска този текст да наподобява надгробно слово. Ники би ме обезкостил, ако го направя. Той цял живот криеше дори рождения си ден.

Ще го запомня като човек с блестяща писмена култура, обожаващ да спори и винаги да взима страната на потисканите и унижените. Маниакален инат, никога не правещ компромиси с предварително начертан план. Личност, раждаща толкова тонове идеи, че някои се явяваха чак пророчески. Ще цитирам откъс от първата ми книга към поредицата "Аз бях DJ", в която Ники съвсем логично е един от основните герои:

*** В тези седмици и месеци, на 500 километра, забравен от всички, Ники Русиновски се е гърчил в родната казарма. В поделението, в което Ники служи, е и Жоро Благоев, една от бъдещите мегазвезди на България в дискотечния бранш. Запознават се и обменят информация. Ники започна да праща десетки писма до "Диско Експрес" с хиляди молби за всякаква възможна информация. Залисани в постоянните ангажименти, почти не му отговаряхме, което определено е било ужасно мъчително. Когато по-късно се озовах в подобно на неговото място, разбрах в каква болезнена ситуация е бил. Много години след това, когато прибрах останалата от Краси кореспонденция на "Диско Експрес" и препрочетох тъжните писма на Ники, разбрах какви гениални неща са му хрумнали в безкрайните военни нощи, как ги е споделял с Батко Краси, а той не ги е отразявал. И как след 10-20 години, тези неща са били реализирани в сферата на шоубизнеса по целия свят и у нас. Изобщо не преувеличавам. Ето част от едно 10-листово писмо до Краси от Ники:

"Почти съм сигурен, че на "Каваците" си ползвал интервю, но не е ли време да измислиш нещо ново? Аз лично съм се пристрастил към идеята за собствени песни с хумористичен текст върху някой плейбек, както е "Диско-кашлицата" на Спешен случай. Не е ново, но може да се ползва в дискотеката. Дори може да се прави по начина, по който правехме "Кой какво може". А ако сметнеш нещо от тези песни за добро, можеш не само да го въртиш в дискотеката, а и да го пратиш на Томата (Спространов - б,р.) и т.н.. Стимулът е много голям и ще повлечеш някой и друг начинаещ поет и певец – всеки от публиката би си опитал силите и би се радвал да пускаш песен в негово изпълнение. Така може да си намериш някой и друг талант за дискотеката. Много съм мислил по твоята идея да събереш естрадни и народни изпълнители в едно интервю, но не я виждам за много добра. Решил съм за следващия си рожден ден да "поканя" десетина групи и певци (може и 2-3 чужди) и да направя "репортаж" от разговорите по време на празненството, съпроводен от техни изпълнения. Идеята е чудесна, може да се разработи като във варианти за фестивал и за цяла шоу програма с продължителност 30-40 минути, а ако си осигури човек подкрепата на театъра, може да стане даже и на буфо с "реално" участие на поканените.

Нали помниш в Толбухин как Киро игра Румен Бояджиев? И тази идея не е лоша, но засега си запазвам монопол върху нея....

Вря и кипя от идеи, но нямам дори и техническа възможност да ги осъществя. Ето, че ми хрумна още една: да направиш монтаж от ефекти и шумове по някакъв сценарий - например убийство, преследване с коли върху основата на мелодията "О.К. Чикаго". Винаги съм мислил и по въпроса как по-удачно да използваме видеото в програмите на дискотеката, но почти всички изискват техника, с която не разполагаме или цели екипи от сътрудници....... Ето ти една, която няма да е по силите ни, може би и след 10 години: Да се явиш на сцената в дует с ...някое рисувано човече, което ще обявява и говори заедно с теб от монитора. За да се осъществи е нужно месеци преди това да си знаеш програмата сценария наизуст, за да могат аниматорите по тях да направят 15-20 минутно филмче. Останалото е въпрос на синхрон и артистичност. Много трудно и много скъпо нали? Това би могло да си го позволи "Клуб 54", но не и ние. Има ли вече компютри в ОМД?.....Може би е по-перспективно да се насочиш към компютрите. Представяш ли си каква страхотна работа би ни вършил един компютър в дискотеката? И тук имам 2-3 идеи, но за огромно съжаление нямам достатъчно познания .... Бъдещето на дискотеката е само в пълен синтез на много изкуства и използване възможностите на съвременната техника. Дойчин Коняров в Ямбол показа някакъв зачатък на такава диско програма, но тя бе подчинена на идеята: "Вижте ме кой съм аз и какво мога!" Ти можеш да го направиш по-добре. И най-важното е, че още никой не се е сетил да използва компютър в дискотека или най-много го използват като хранилище за информация.

Честно казано на мен ми стана малко криво, когато в Ямбол Тодор Личев изпя "Короната" на Гери Бърд със собствен текст за дисководещите. Нали аз дойдох при теб с една "Изповед на дисководещия" от 10-12 куплета. Да бяхме се сетили, щяхме да я осъвременим и можеше да я изпееш върху подходящ инструментал..... Виждаш ли колко щури идеи могат да ми дойдат за по-малко от час? Няма начин поне някоя да не е достатъчно добра и достойна за възможностите ми. Но при всички положения имаме нужда от нещо ново...
Поздрави на всички 27.05.1985 г."

Та, значи! Годината е 1985-та, а Ники в тези няколко реда открива на практика "караокето", симбиозата между жив и анимационен водещ (предаването "На Инат" с магарето Марк О’Селски от 2010 година) и най-важното, предвижда, че компютрите ще завладеят дискотеките! Тотален гений! ***

През 90-те години на ХХ век, освен като музикален журналист и диджей, Ники се пробва и в новата мания – частните радиостанции. Ето как съм описал спомените му във втората част на "Аз бях DJ":

*** Самият Ники Русиновски по това време е в радио "Експрес" – едно от първите частни радиа в България. Той е поканен в екипа от Ана-Мария Тонкова още при старта на медията на 01.11.1992 година. Това са времената когато солидна група български диджеи се влива в никнещите частни радиостанции. Първият диджей, превърнал се във водещ по частно радио (FM+), най-вероятно е кюстендилецът Олег (Пери), който загина при автомобилна катастрофа малко по-късно. В ролята си на музикален редактор, Ники в радио "Експрес" е заедно с емблематични имена като Ясен Петров и Атанас Караиванов. В този период той вече е един от най-оборотните диджеи на "Рива Саунд". Може да се каже, че окончателно е успял да пробие в столицата.

Малко случайно, заради една екстремна ситуация Ники става водещ в тандем с Атанас Караиванов на знаковото радио-риалити "Търсете Сънчо". Именно това предаване в края на 1993-та ще стане причина договорът му да не бъде подновен. В битката за надмощие дискотеките в София започват да изпитват нужда от все по-силна реклама. Такава им поднася на тепсия новата вълна от радиостанции. Какво точно се случва? Дискотека "Ялта" се опитва да държи линията на № 1 в столицата, притискана от конкуренцията на "Юлита" (за кратко), мутренско ориентираната "Енигма", все още престижната "Орбилукс" и още дузина други. В "Ялта" постепенно DJ Ради измества ветерана Жоро Благоев и точно той (Ради) се появява в радио "Експрес" с рекламна цел. Вкаран е незабавно в екипа на "Търсете Сънчо", а после и за водещ на предаването. Ники Русиновски, както винаги започва да търси правдата, и това му коства работата. В цялата бъркотия към екипа е включен и Фънки (за водещ) и моят идол от "Каваците" Васко Новаков. Струпването на толкова ярки индивидуалисти преобръща нещата и на практика Ана-Мария Тонкова елиминира Ники. ***

Спирам до тук! Такъв беше Ники. През есента на 2021 година той щеше да отбележи внушителните 40 години на българската диджейска сцена. Не дочака тази респектираща годишнина. Със сигурност ще я отбележим в негова памет под някаква форма.

Светъл път, djsupermax! Благодарим ти за музиката и приятелството!

Yo, friend, check it out! И красиви сънища. С благодарност и топлина за споделените мигове,

Екипът на MySound.bg 

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички