Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Ара Маликян чака разрешение от Министерството на културата

25.02.2021   MySound.bg
Ара Маликян

Компанията BG Sound Stage изпрати официално писмо до министър Боил Банов, с което иска разрешение да бъдат проведени концертите на испанския цигулар Ара Маликян при спазване на всички противоепидемични мерки и осигуряване безопасността на публиката.

Както MySound.bg съобщи, виртуозният испански цигулар трябваше да гастролира у нас през март.  

"Предприемаме тази стъпка, за да подсетим министерството за частния промоутърски сектор, който остана забравен вече цяла година - казват от BG Sound Stage - Концертите на Ара Маликян са планирани за 12 март в зала 1 на НДК, 13 март - Варна и 15 март - Пловдив. От март 2020 година досега те бяха отменяни два пъти, билетите за тях отдавна са продадени, като зала 1 на НДК е напълно разпродадена. Хората с билети за концертите с основание се тревожат и питат дали те ще се състоят. В последната заповед на здравния министър № РД-01-52/26.01.2021 за освобождаване на мерките обаче концертите не се споменати".

"През целия трети локдаун държавните филхармонии, театрите, операта, балетът работят на 30 процента заетост. От 4.02.2021 г. се отвориха моловете, кината на 30 % заетост и още много места, в които се събират повече хора. Очевидно е, че опасността от зараза с COVID-19 за публиката от държавните институции не може да е по-малка от тази на публиката от нашите концерти - гласи писмото на промоутърите - В двата случая тя е седяща и наблюдаваща един и същ тип сценично изкуство. Зрителите с билети за концертите на Ара Маликян, които са близо 7 000 души, вече губят търпение да видят световноизвестния испански цигулар. Те звънят на телефоните на компанията, настоявайки за провеждане на концерта. Позовават се на факта, през януари в зала 1 на НДК се проведе концерт на Софийска държавна филхармония с оперния певец Хуан Диего Флорес. Макар че зала 1 на НДК остава затворена за други музикални събития. Очевидно, частният сектор в е поставен в неравностойно положение спрямо държавните състави и институции. Независимо, че той радва многохилядна публика с гостувания на световни изпълнители от всички музикални жанрове, е подценяван от ръководните фактори в министерството. Докато съставите, субсидирани от държавата, се толерират и продължават да работят, то частният сектор в музикалната индустрия е под пълна забрана да работи, доведен е до фалити и закриване. Към момента отговор от Министерство на културата няма. С ново писмо компанията ще настоява за среща с министър Банов и ще отстоява правото си на работа. Надяваме се, че важността чуждестранни изпълнители да имат достъп до българската сцена, ще бъде оценена. Ние сме мотивирани и от това, че трябва да отговорим на верността на публиката си също с вярност.

Работили сме дълго време за отговаряне на нейните потребности и спечелване на нейното доверие. Затова преживяваме болезнено незаслужени упреци, че не искаме да работим. И не на последно място ни мотивира фактът, че хората имат нужда и от култура, и от емоционален отдушник в това тревожно време", завършва апелът на BG Sound Stage.1242
100%
 

Август ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031