Два филма на Вим Вендерс в Музикалната кутия на София Филм Фест


Два филма на Вим Вендерс в Музикалната кутия на София Филм Фест

2890

Името на Вим Вендерс отново грее с неотразена светлина в афиша на "София Филм Фест".

Както MySound.bg писа, първата част от 25-ото издание на международния форум беше открито на 11 март и ще продължи до края на месеца.

Освен с филма "Лисабон", знаменитият германски режисьор е в селекцията на "Музикална кутия" с класиките си "Буена Виста Сошъл Клъб" и "Париж, щата Тексас".    

"Буена Виста Сошъл Клъб"

Германия - САЩ - Великобритания - Франция - Куба, 1995, 105′, цветен, документален

Режисьор - Вим Вендерс
Оператор - Йорг Видмер
В ролите - Рай Кудър, Компай Сегундо, Рубен Гонсалес, Ибрахим Ферер, Елиадес Очоа, Омара Портуондо
Продуценти - Улрих Фелсберг, Дийпак Наяр
Продукция - Road Movies Filmproduktion, Kintop Pictures, Arte, ICAIC

В ловките ръце на Вим Вендерс вълнуващата документална сага за кубинския музикален феномен, известен като Буена Виста Сошъл Клъб, се превръща в трогателна медитация за неумолимия ход на времето. Вендерс излага умело и пестеливо историята за пътя към успеха. Прост разказ, вдъхновен от тъжния романтичен декор на порутената Хавана и от прекрасната ѝ музика. Две са събитията, които очертават издигането на Буена Виста Сошъл Клъб от неизвестна група възрастни музиканти до върховете на славата. През 1998 г. бившият церемониалмайстор на клуба Рай Кудър се завръща, за да запише солов албум на вокалиста Ибрахим Ферер и бляскавия концерт на групата в "Карнеги Хол". 

Награди и номинации: Единбург ‘99 - Награда на публиката "Европейска филмова награда"'99 – Най-добър документален филм.

25 март - "Одеон" - 20.30 часа
28 март - "Люмиер" - 16.00 часа
8 април - Дом на киното - 20.30 часа
  
"Париж, щата Тексас"/ Paris, Texas

Западна Германия - Франция - Великобритания - САЩ, 1984, 148′, цветен, игрален 

Режисьор - Вим Вендерс
Сценарий - Сам Шепърд
Оператор - Роби Мюлер
Музика - Рай Кудър
С участието на - Хари Дийн Стентън, Джон Лури, Настася Кински, Дийн Стокуел, Орор Клеман, Хънтър Карсън, Бернхард Вики
Продуценти - Дон Гест, Анатол Дауман
Продукция - Road Movies Filmproduktion, Argos Films, Wim Wenders Stiftung

Травис се скита из пустинята на Тексас. Нестабилен е и има отчайваща нужда от вода, когато се оказва пред един бар и припада. Съмнителен немски доктор открива в портфейла на Травис телефонния номер на брат му Уолт. Уолт е шокиран от новината за състоянието на брат си, тъй като от четири години семейството му няма никаква вест от него. Той заминава за Тексас, за да прибере Травис, и го открива до един път. Заедно двамата тръгват към Лос Анджелис, където Уолт живее с жена си Ан и седемгодишния син на Травис Хънтър. Отначало Травис отказва да говори и е дистанциран, но с времето отново се престрашава да комуникира, а когато пристига в Калифорния, започва болезненият процес по сближаването с неговия син и жена му Джейн.

Награди и номинации: Кан ’84 – "Златна палма", наградата на ФИПРЕССИ, наградата на Екуменическото жури БАФТА ’84 – Награда за най-добра режисура, Баварска филмова награда ’85 – Най-добро операторско майсторство "Давид ди Донатело" ’85 – награда "Рене Клер".

23 март - "Одеон" - 20.30 часа
28 март - "Люмиер" - 20.30 часа
6 април - Дом на киното - 20.30 часа

Сред акцентите в тазгодишния "София Филм Фест", в секцията "Документален конкурс", е "Вим Вендерс: Десперадо". Продукцията, която беше включена в официалната програма на кинофестивала в Кан, е уникален документален филм на режисьорите Ерик Фридлер и Андреас Фреге, прочут като Кампино, фронтмен на известната германска група Die Тoten Hosen, а също и актьор, участвал в няколко филма на Вендерс. С непоказвани до момента архивни кадри и необикновени срещи и разкази за Вендерс от негови колеги в киното - като Франсис Форд Копола, Уилям Дефо, Анди Макдауъл, Пати Смит, Вернер Херцог, филмът разказва по неповторим начин за живота и работата на един от най-впечатляващите съвременни майстори в киното. От Дюселдорф до Париж и чак до пустинята на Тексас, сюжетът проследява емблематични места и ключови моменти в работата на Вендерс като режисьор, продуцент, фотограф и автор. 

"Вим Вендерс: Десперадо"

Германия, 2020, 120′, черно-бял, цветен, документален   

Режисьор - Ерик Фридлер
Сценарий - Ерик Фридлер, Кампино, Зилке Шютце
Оператор - Томас Шефер
Продуцент - Томас Шрайбер
Продукция - Norddeutscher Rundfunk (NDR)

"Криле на желанието", "Буена Виста Сошъл Клъб", "Париж, щата Тексас", "Пина": Вим Вендерс е сред пионерите на новото немско кино и един от най-значимите и влиятелни представители на съвременното кино. Чрез непоказвани досега архивни кадри и срещи с изключителни съвременни творци и съмишленици на Вендерс, като Франсис Форд Копола, Уилям Дефо, Анди Макдауъл, Ханс Цишлер, Пати Смит и Вернер Херцог, този документален филм дава уникална представа за живота и творчеството на един от най-многостранните творци на нашето време. Известният документалист Ерик Фридлер получава изключителна възможност да създаде портрет на Вендерс

19 март - Културен център G8 - 20.30 часа
23 март - "Люмиер" - 20.30 часа

Гледайте в програмата на "София Филм Фест" ONLINE на online.siff.bg

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички