BTS Глобални артисти на 2020 година според IFPI


BTS Глобални артисти на 2020 година според IFPI

2853

Международната федерация на звукозаписната индустрия IFPI, обяви победителите в надпреварата за най-добре продаван артист през 2020 година.

Това са корейските суперзвезди от момчешката група BTS, които оглавиха тазгодишната класация на музикалната индустрия с постигнати най-добри тиражи в световен мащаб, както при продажбата на физически носители, така и като дигитално потребление. Обявяването на носителите на наградата "Глобален артист за 2020" беше кулминацията във възходящото паралелно оповестяване чрез Twitter и Instagram на Топ 10 от най-добре продаваните артисти за изминалата година в световен мащаб.

IFPI Global Artists’ Chart е една от трите официални класации на музикалната индустрия и нейната световна организация, която проследява цялостната верига от продажби на записана музика по целия свят във всички възможни формати - от стрийминг до винил. BTS оглавяват тази класация, след като завършиха втори през 2018 г. и седми през 2019 г. Това престижно отличие се присъжда за първи път на корейски изпълнители и на артисти, които изпълняват предимно песни на език, различен от английския. Наградата на IFPI увенча една изключително успешна година за 7-те талантливи момчета от BTS (RM, Jin, Suga, j-hope, Jimin, V и Jung Kook), с множество нови рилийзи на албуми и рекордни продажби. BTS направо завладяха музикалния свят през 2020 г., като поднесоха на феновете възможност за бягство чрез музика от безпрецедентните проблеми на изминалата година. Албумът "Map Оf Тhe Soul: 7", който излезе през февруари 2020 г., бе с най-много предварителни поръчки в историята до момента и бързо достигна №1 на музикалните класации в над 20 страни. Версията на японски език "Map Оf Тhe Soul: 7 ~ The Journey ~" излезе през юли 2020 г. и за два дни надмина 500 хиляди продадени копия, превръщайки се в най-добре продавания албум на изпълнители от мъжки пол в Япония. BTS приключиха своята невероятна година с издаването на албума "BE" (Deluxe Edition) през ноември в отговор на пандемията COVID-19 с водещ сингъл "Life Goes On", който достигна до първото място в музикалните класации на три континента.

Така също "Map Оf Тhe Soul: 7" оглави чарта за "Глобален албум във всички формати" (Global Album All Format Chart). Тази класация допълва вече традиционните световни класации на IFPI и е състезание между най-добре продаваните албуми в глобален мащаб, при отчитане на всички възможни формати на потребление – физически продажби, включително чрез онлайн магазини, цифрови продажби като даунлоуд, както и приходи от различните стрийминг платформи и услуги, поясняват от "Българската асоциация на музикалните продуценти" (БАМП).Още с излизането си четвъртият студиен албум на суперзвездите отбеляза рекордни продажби и оглави музикалните класации по цял свят. "Map Оf Тhe Soul: 7" постигна невиждани до момента тиражи в Южна Корея - родината на групата. Мигновено се превърна в глобален хит като зае водещи позиции в класациите на петте най-големи световни пазари за музика – САЩ, Япония, Обединеното кралство, Германия и Франция. В България е под № 3 в Топ 10 на най-продаваните албуми за 2020 г. на база физически продажби, включително в онлайн магазините. Освен че генерира забележителни приходи от продажби на физически носители по цял свят, албумът бе регистриран и като глобален стрийминг хит. YouTube премиерата на водещия сингъл в албума - "On", пренаписа историята на платформата, привличайки над 1.5 милиона гледания. Албумът достигна №1 в класацията на iTunes в над 90 страни.

"BTS е глобален феномен. Артистите имаха поредната изключителна година, с три нови албума. Те демонстрираха непрекъсната способност да споделят по креативен и вълнуващ начин своята история с феновете от цялото земно кълбо. BTS наистина показаха, че силата на музиката е в радостта и щастието, които тя носи на хората по целия свят. "Map Оf Тhe Soul: 7" е международен феномен, плод на усилията и таланта на забележителна музикална група, която дълго ще радва феновете по света", коментира Франсес Муур, главен изпълнителен директор на IFPI.
   
IFPI Top 10 Global Recording Artists Оf 2020:

1. BTS
2. Тейлър Суифт
3. Дрейк
4. The Weeknd
5. Били Айлиш
6. Еминем
7. Пост Малоун
8. Ариана Гранде
9. Juice WRLD
10. Джъстин Бийбър

Предишни победители в годишната класация:

2019 – Taylor Swift
2018 – Drake
2017 – Ed Sheeran
2016 – Drake
2015 – Adele
2014 – Taylor Swift
2013 – One Direction

Снимка: Big Hit Entertainment

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички