Есенции от Музиката на Киномания 2021


Есенции от Музиката на Киномания 2021

2504

Националният дворец на културата по традиция посреща филмите и гостите на Международния филмов фестивал "София Филм Фест".

Партньорството между "Киномания" и СФФ е от години и винаги е било пример за колегиалност и толерантност в името на една важна цел – достигането на голямото кино до българския зрител. В периода на пандемия НДК, съответно "Киномания", и "София Филм Фест" ще представят общо четири филма. Те трябваше да са премиерно в програмата на "Киномания" през ноември 2020 г., след което да бъдат включени в 25-ия "София Филм Фест". Поради изместването на "Киномания" след завършването на мартенското издание на СФФ, филмите отново ще бъдат премиерно представени на "Киномания" през април, но ще запазят присъствието си и в афиша на "София Филм Фест" с прожекциите от "Киномания" и ще бъдат съвместни за двата  фестивала. "Страх" на Ивайло Христов ще открие 34-тото издание на кинофиестата в зала 1 на НДК на 8 април. Нейното мото е "Киното е", а есенциите от саундтрака ѝ са:

"Паоло Конте, заедно с мен"

Италия, 2020, 100 мин., документален
режисьор и сценарист – Джорджо Вердели
оператор – Федерико Аникиарико
монтаж – Емилиано Портоне и Матео Булярело
продукция на SUDOVEST PRODUZIONI/INDIGO FILM
фестивали: Венеция – Извън конкурса
с участието на: Паоло Конте, Пупи Авати, Роберто Бенини, Стефано Болани, Джейн Бъркин, Франческо де Грегори, Джованоти, Лука Дзингарети, Катерина Казели, Виничио Капосела, Патрис Льоконт и Изабела Роселини

Паоло Конте (на снимката) е един от най-видните представители на провинциалната култура в света. Неговите визуални песни оформят въображаем атлас на душата, съчетал звук и поезия. Често те са като кратки филми, способни да заживеят собствен живот, докато Конте ви очарова със своето феноменално шоу. "Паоло Конте" разказва почти 50-годишната история на този еклектичен творец. Въображаемо пътуване, преплело поезия и музика чрез песни, концерти, приятели. Режисьорът Вердели използва огромен материал от личните архиви на певеца, съчетан със специално заснети кадри: интервюта, сцени от международни турнета и други моменти от тази уникална кариера. Така филмът потъва в лабиринта от песните на Конте (включително написаните от него за напълно различни изпълнители като Адриано Челентано, Енцо Яначи, Джейн Бъркин, Катерина Казели, Бруно Лауци) и неговите страсти (джаза, пъзелите, рисуването, филмите).

Прожекции:
сряда, 14 април, 20.30 ч., Дом на киното
четвъртък, 15 април, 19.00 ч, "Люмиер Лидл"

сряда, 21 април, 18.30 ч., "Одеон"


"Селин Дион: Силата на любовта"

Франция, 2020, 128 мин.
реж. Валери Льомерсие

Канада, 60-те години, двама родители очакват своето 14-то дете, момиче. В това скромно семейство царува музиката. Когато откриват златния глас на момичето, нейната единствена мечта е да стане най-великата певица на света. Силвет и Англомар се радват на Алин. В скромното семейство Дийо царува музиката и с порастването на Алин се разкрива нейното
дарование – тя има златен глас. Когато чува този глас, музикалният продуцент Ги-Клод Камар си наумява да направи Алин най-великата певица в света.

Прожекции:
събота, 10 април, 20.30 ч., "Одеон"
неделя, 11 април, 19.00 ч., НДК - зала 1
понеделник, 12 април, 19.15 ч., кино G-8
четвъртък, 15 април, 18.30 ч., Дом на киното
петък, 16 април, 19.00 ч., Френски институт
събота, 17 април, 18.00 ч., "Влайкова"
неделя, 18 април, 16.30 ч., кино G-8
вторник, 20 април, 18.45 ч., Euro Cinema
четвъртък, 22 април, 18.45 ч., Euro Cinema

"Моята страст към киното" – вечер с музиката, текстовете и ролите на Стефан Вълдобрев е специално събитие в "Киномания" 2021

Специални гости: Камен Донев, Мая Бежанска, Койна Русева, Стефка Янорова, Алек Алексиев, Яна Титова и Обичайните заподозрени

Зала 1 на НДК, 9 април, петък, 19.00 ч.

Маестро Нино Рота се изявява в класиките, обединени под заглавието "Почит към Федерико Фелини"

"Сладък живот"

Италия-Франция, 1960, 178 мин., черно-бял
режисьор - Федерико Фелини
сценарий - Федерико Фелини, Енио Флаяно и Тулио Пинели
оператор - Отело Мартели
монтаж - Лео Катоцо
музика - Нино Рота
сценография и костюми - Пиеро Герарди
продуценти - Джузепе Амато и Анджело Рицоли
продукция на RIAMA FILM/PATHE CONSORTIUM CINEMA

Награди и номинации: Кан'60 - "Златна палма", "Оскар" '61 за костюми в черно-бял филм, 3 номинации за "Оскар" за режисура, оригинален сценарий и сценография за черно-бял филм

в ролите: Марчело Мастрояни (Марчело Рубини), Анита Екберг (Силвия), Анук Еме (Мадалена), Ивон Фюрно (Ема), Ален Кюни (Стайнер), Анибале Нинки (бащата на Марчело), Валтер Сантесо (Папарацо), Рикардо Гароне (Рикардо), Рене Лонгарини (синьора Стайнер), Валерия Чанготини (Паола), Лекс Баркър (Робърт), Жак Серна (звезда), Надя Грей (Надя), Магали Ноел (Фани), Адриано Челентано (певец)

Неуспелият литератор Марчело работи за жълт вестник. Придружен от зачисления му фоторепортер, той се потапя изцяло в "сладкия живот" на светски, кинаджийски, интелектуален Рим. Сред мнозината, срещнати в суматохата около "Виа Венето" – улицата на бомонда, са писателят Щайнер, който преживява криза и накрая се самоубива; капризната американска кинозвезда Силвия; тайфата аристократи, които въвличат Марчело в разюздана веселба. На сутринта след нощната оргия, изтощени и замаяни, участниците в нея откриват телесата на морско чудовище, изхвърлено на брега... "Сладък живот" описва Вечния град като Вавилон отпреди Христа – колкото очарователен, толкова и отблъскващ. След църковния и политически скандал, който предизвиква, филмът се превръща в култово заглавие. Лансира на международно ниво думата paparazzo  (папарак) и превръща чувственото потапяне на Анита Екберг във Фонтана ди Треви в една от иконичните сцени в световното кино.

Прожекции:
четвъртък, 1 април, 19.00 ч., "Люмиер Лидл"
петък, 2 април, 19.00 ч, "Одеон"

"Сатирикон"

Италия-Франция, 1969, 129 мин.
режисьор - Федерико Фелини
сценарий - Федерико Фелини и Бернардино Дзапони
по "Сатирикон" от Петроний
оператор - Джузепе Ротуно
монтаж - Руджеро Мастрояни
музика - Нино Рота
художник - Луиджи Скачаноче
костюми - Данило Донати
продуцент - Алберто Грималди
продукция на PEA/LES PRODUCTIONS ARTISTES ASSOCIES

Номинации: "Златен глобус" '69 за чуждоезичен филм и за "Оскар" '70 за режисура

в ролите: Мартин Потър (Енколпий), Хайръм Келър (Асцилт), Макс Борн (Гитон), Салво Рандоне (Евмолп), Лучия Бозе (матроната), Ален Кюни (Лика), Магали Ноел (Фортуната), Фанфула (Вернакий), Капюсин (Трифена), Луиджи Монтефиори (Минотавърът), Марио Романьоли (Трималхион)

Книгата на Петроний е написана през I в. пр. Хр. Рим по времето на Нерон. Двама младежи – Асцилт и Енколпий, са влюбени в трети, Гитон. Асцилт го открадва от Енколпий и го продава на Вернакий, автор на долнопробни пантомими. Енколпий успява да си върне Гитон, но той му разкрива, че всъщност Асцилт е неговият любимец. Енколпий замисля самоубийство, но земетръс срутва палата, където се намира. Спасен по чудо, Енколпий среща стария поет Евмолп, който го води у Трималхион – забогатял освободен роб. На пиршеството в неговата вила старият поет е жестоко пребит. Енколпий е продаден в робство. На пиратски кораб се среща отново с Гитон и Асцилт. Преживелиците на тримата нямат край: Енколпий става импотентен и се лекува със свещения огън на Енотея, бие се с Минотавъра... Докато Петроний бичува упадъка на своята епоха с безжалостната си, остроумна ирония, Фелини по-скоро се отдава на видения от сънищата, пропити с Ерос и Танатос.

Прожекции:
събота, 3 април, 19.00 ч., "Люмиер Лидл"
неделя, 4 април, 19.30, "Одеон"

"Рим"

Италия-Франция, 1972, 119 мин.
режисьор - Федерико Фелини
сценарий - Федерико Фелини и Бернардино Дзапони
оператор - Джузепе Ротуно
монтаж - Руджеро Мастрояни
музика - Нино Рота
сценография и костюми - Данило Донати
хореография - Джино Ланди
продуцент - Тури Вазиле
продукция на ULTRA FILM/LES PRODUCTIONS ARTISTES ASSOCIES

номинации: за "Златен глобус" за чуждоезичен филм и на БАФТА за сценография

в ролите: Питър Гонсалес (Фелини на 18), Пиа де Дозес (принцеса Домитила), Фиона Флорeнс (Долорес), Ана Мария Пескатори (проститутка), Гор Видал, Джон Франсис Лейн и Ана Маняни (като самите себе си), Федерико Фелини (като самия себе си и гласът на камерата)

Началото на 30-те години: пансионер в религиозно училище в Римини си представя Рим, какъвто му го описват неговите преподаватели и реториката на фашисткият режим. През 1939 г., вече 20-годишен, заминава за столицата и открива истинското ѝ лице – разните образи от общежитието, гостилниците на открито, дечурлигата по улиците. После внезапно скачаме в 1972 със задръстванията по околовръстното шосе и Фелини, който снима филм в препълнения с туристи град. След това действието се премества в изкопите на строящото се метро, които трябва да бъдат закрити заради току-що намерени археологически находки. Сетне – хипитата от площад "Испания" и (отново спомен от по-далечното минало) шарената "фауна" от посетители в публичните домове от 40-те години. Включени са и дефиле на католическа мода, народно празненство в Трастевере, суматоха, полицаи с палки и гръмовни мотористи в нощта... Жизнерадостен и изпълнен с въображение портрет на Рим, огледало на сложното отношение на Фелини към Рим, градът-жена.

Прожекции:
неделя, 4 април, 19.00 ч., "Люмиер Лидл"
понеделник, 5 април, 19.30 ч., "Одеон"
 
"Казанова"

Италия, 1976, 155 мин.
режисьор - Федерико Фелини
сценарий - Федерико Фелини и Бернардино Дзапони
свободна адаптация по "Историята на моя живот" от Джакомо Казанова
оператор - Джузепе Ротуно
монтаж - Руджеро Мастрояни
музика - Нино Рота
сценография и костюми - Данило Донати
хореография - Джино Ланди
продуцент - Алберто Грималди
продукция на PEA

награди и номинации: "Давид на Донатело" '77 за музика, "Оскар" '76 за костюми, 2 награди БАФТА за сценография и костюми, номинация за "Оскар" за адаптиран сценарий, номинация за БАФТА за операторско майсторство

в ролите: Доналд Съдърланд (Казанова), Тина Омон (Анриет), Олимпия Карлизи (Изабела), Маргарет Клементи (сестра Мадалена), Кармен Скарпита и Диан Кюрис (майката и дъщерята Шарпийон), Сисили Браун (мадам Д'Юрфе)

Венецианският карнавал: Джакомо Казанова приема да покаже любовната си вещина с монахинята Мадалена, за да угоди на нейния любовник воайор - френския посланик, от когото очаква възнаграждение. Ала е задържан от Инквизицията по обвинение в черна магия. Избягва от тъмницата и заминава в Париж на гости на мадам д'Юрфè, която иска да изкопчи от него тайната на безсмъртието. След Париж се връща към трескавите си похождения. В Рим печели любовно състезание срещу човек от простолюдието. Среща се с Папата и с майка си, която вече не се вълнува от съдбата му. Накрая идват старостта, библиотекарското поприще, посърналият чар, забравата и самотният танц с механична кукла, спомен за отшумяващото славно минало. Свободна интерпретация на мемоарите (1791-1798) на известния прелъстител Казанова. Фелини емблематично пренася този персонаж от ХVІІІ в. в съвремието и го свежда до еротичното му измерение. Неговият бъбрив, отчаян, вманиачен и пределно театрален разбивач на женски сърца е до такава степен закостенял в тъпоумната си мъжественост, че се е превърнал в половин човек.

Прожекции:
понеделник, 5 април, 19.00 ч., "Люмиер Лидл"
вторник, 6 април, 19.00, "Одеон"

"8 ½"

Италия/Франция, 1963, 138 мин., черно-бял
режисьор - Федерико Фелини
сценарий - Федерико Фелини, Енио Флаяно, Тулио Пинели и Брунело Ронди
опeратор - Джани ди Венанцо
монтаж - Лео Катоцо
музика - Нино Рота
сценография и костюми – Пиеро Герарди
продуценти - Анджело Рицоли
продукция на CINERIZ/FRANCINEX

награди и номинации: Москва '63 - Голямата награда, 2 награди "Оскар"'63 – за чуждоезичен филм и костюми в черно-бял филм и три номинации за "Оскар" - за режисура, оригинален сценарий и сценография за черно-бял филм

в ролите: Марчело Мастрояни (Гуидо Анселми), Сандра Мило (Карла), Анук Еме (Луиза Анселми), Клаудия Кардинале (Клаудия), Росела Фалк (Росела), Барбара Стийл (Глория), Гуидо Алберти (Паче, продуцентът), Марио Пизу (Марио Мецабота), Анибале Нинки (бащата на Гуидо), Катерина Борато (тайнствената госпожа), Едра Гале (Сарагина), Йън Далас (Морис, телепатът)

Гуидо Анселми е прочут режисьор, потърсил покой и усамотение в престижен балнеоложки курорт. Действителност и въображение се смесват в ума му и мястото изведнъж се населва с персонажите от неговия собствен живот. Гуидо рухва. Когато вече е на път да се откаже от новия филм, който безуспешно се е опитвал да направи, на снимачната площадка повторно се явяват главните действащи лица на живота му. Посред тяхното множество Гуидо грабва мегафона и започва да дава заповеди: виденията се подчиняват мирно и кротко, подават си ръка и образуват верига, която весело крачи под нотите на марша "Излизането на гладиаторите". "8 ½" е не само истинско пътешествие до сърцевината на кризата на съвременния човек, но и един от най-сериозните приноси в обновяването на изразните средства и скъсването с традиционната драматургия, започнали в киното в края на 50-те и началото на 60-те години.

Прожекции:
петък, 2 април, 19.00 ч., "Люмиер Лидл"
събота, 3 април, 19.30 ч., Одеон

Цени на билетите:

НДК зала 1: 12 лв. Намаление за ученици, студенти и пенсионери – 10 лв.
Специални събития: "50 ½: Моята страст към киното" – вечер на Стефан Вълдобрев. Цени на билетите: 20, 25, 30 лв.
Кино "Люмиер", Дом на киното, филмотечно кино "Одеон", "Влайкова", Френски институт, културен център G 8, Euro Cinema: 10 лв.
"Човешкият глас" и "Класически удоволствия": 7 лв. Намаление за ученици, студенти и пенсионери – 5 лв.
Детска "Киномания": 7 лв. Намаление за ученици, студенти и пенсионери – 5 лв.

Билетен център НДК, София, е на площад "България" № 1
Тел: 02 916 63 69
Работно време:
понеделник-петък от 9.00 до 19.00 ч.
събота и неделя от 10.00 до 19.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички