Victoria под фаталния № 13 във втория 1/2 финал на Евровизия


Victoria под фаталния № 13 във втория 1/2 финал на Евровизия

2223

Българската представителка на "Евровизия" Виктория Георгиева - Victoria, ще пее под № 13 във втория полуфинал на пренасрочената "Евровизия", който ще се проведе на 20 май, известиха организаторите на музикалната надпревара от Европейския съюз за радио и телевизия.

Нашето момиче получи една от най-добрите стартови позиции в шоуто и има възможност да изпълни песента си "Growing Up Is Getting Old" пред близо 200 милиона зрители от цял свят. Зрителите в България няма да могат да подкрепят българската песен, но всички българи, които живеят в Испания, Франция, Обединеното кралство, Гърция, Швейцария, Дания, Сърбия, Финландия, Австрия, Португалия, Чехия, Полша, Албания, Естония, Грузия, Исландия, Латвия и Молдова, ще могат да гласуват за Виктория.

Стартовите позиции в полуфинала на България:

1. Сан Марино

2. Естония

3. Чехия

4. Гърция

5. Австрия

6. Полша

7. Молдова

8. Исландия

9. Сърбия

10. Грузия

11. Албания

12. Португалия

13. България

14. Финландия

15. Латвия

16. Швейцария

17. Дания

Във втория полуфинал ще вземат участие общо 17 песни, като 10 от тях ще се класират за големия финал на 22 май. Продуцентският избор на стартовите позиции в шоуто цели да има максимално стилово разнообразие. Важна роля за реда на изпълнение играе и сценичното представяне. Българското участие се реализира като публично-частно партньорство между БНТ и Ligna Group, с подкрепата на българската финтех компания iCard – генерален спонсор на "Евровизия България" и с подкрепата на Министерство на туризма на Република България. Както MySound.bg нееднократно писа, "Евровизия" ще се проведе в Ротердам на 18, 20 и 22 май 2021 година.

Междувременно, Европейският съюз за радио и телевизия - EBU, изключи Беларус от следващото издание на песенния конкурс, след като страната за втори път не предложи песен, отговаряща на неполитическото естество на музикалното събитие. Според организаторите и двете изпълнения на групата Галаси ЗМеста са били в нарушение правилата за неполитическото естество на събитието. Първата песен беше отхвърлена на фона на оплаквания, че текстът се подиграва с масовото протестно движение срещу дългогодишния президент Александър Лукашенко.

След критиките беше предложено второ парче, но и то беше отхвърлено от представителите на "Евровизия". Иван Ейсмонт - председател на националната държавна компания за радио и телевизия на Беларус, която е член на "Евровизия", нарече решението за отстраняване на страната политически мотивирано. Той изтъкна, че Галаси ЗМеста са влезли в историята и според него Беларус е спечелила този конкурс на "Евровизия".

Втората отхвърлена песен на Галасы Зместа е за зайчета, кокошки и лисици, обявиха от групата. Беларуската телевизия атакува конкурса в канала си в "Телеграм" с думите, че е абсолютен срам Европа да се страхува да допусне на сцена песен за зайци.  Вълна от протести заля Беларус през август миналата година след президентските избори и оставането на Александър Лукашенко на власт за 6-и пореден мандат.

Протестите отслабнаха през зимата, след задържане на демонстранти и налагане на ефективни присъди на участници в тях. Опозицията обаче призова тази седмица да започне "втората вълна" на недоволство.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички