Обявиха номинациите за BRIT 2021 според новите правила


Обявиха номинациите за BRIT 2021 според новите правила

2609

Световната суперзвезда Сам Смит не можа да получи номинация като певец, нито дори като певица за наградите BRIT, които предстои да бъдат раздадени в лондонската арена O2 на 11 май (8 PM GMT).

Дуа Липа, Селест и Арло Паркс водят с по три номинации в категориите за най-добра солова изпълнителка и най-добър албум.

През есента на 2019 година Сам Смит се обяви за "небинарен", тоест човек, който не принадлежи към нито един от двата установени пола и предпочита към него да се обръщат с неутралното местоимение "те". Така въпреки че неговият трети диск "Love Goes" ще се състезава за албум на годината, той трябва да бъде пропуснат при изпълнителите, защото не пасва на правилата, пише "Гардиън". "Наградите BRIT са важна част от кариерата ми. За мен музиката винаги е била обединяваща, а не разединяваща. С нетърпение очаквам времето, когато наградите ще отразяват обществото, в което живеем. Трябва да празнуваме успехите на всички, независимо от пол, раса, възраст, сексуалност и класа", написа в профила си в Инстаграм артистът, който е носител на 4 награди "Грами", 3 отличия BRIT и статуетка Golden Globe за най-добра песен към филм ("Writing’s On The Wall").

В отговор говорител на BRIT коментира, че Сам е изключителен изпълнител и са съгласни с неговата позиция, а полово разделените категории вече са в процес на обсъждане. "Но всяка промяна, целяща по-голямо включване, трябва да бъде именно това - ако тя доведе неволно до включване на по-малко хора, това ще е контрапродуктивно по отношение на разнообразието и равенството. Имаме нужда от още консултации, преди да направим промени, за да сме сигурни, че те ще бъдат за добро."

Междувременно беше променен и правилникът за удостояването на отличниците. Това се наложи заради Рина Саваяма (на снимката). Японската певица предизвика преразглеждане на досегашната норма заради гражданството си. Вокалистката, кoятo живee на Острова oт 26 гoдини, пoлучи прaвoтo дa ce cъcтeзaвa зa нaгрaдa, мaкaр и дa нe e бритaнcкa грaждaнкa, и е сред номинираните за най-добър млад артист. Минaлaтa гoдинa Ринa Caвaямa нaучaвa, чe нямa прaвo дa прeтeндирa зa нaгрaдa BRIT или "Мъркюри" зaрaди япoнcкoтo cи грaждaнcтвo. Тя ce cрeщa c oргaнизaтoритe нa нaгрaдитe oт Бритaнcкaта фoнoгрaфcкa индуcтрия и уcпявa дa ги убeди дa ѝ дaдaт прaвo дa ce бoри зa приз. Тaкa cпoрeд нoвия прaвилник вceки, живял на Албиона прeз пocлeднитe пeт гoдини, имa прaвo дa ce cъcтeзaвa в ocнoвнитe кaтeгoрии.

Caвaямa имa прaвo нa нeoгрaничeн прecтoй във Вeликoбритaния, нo нямa бритaнcкo грaждaнcтвo. Тя e зaпaзилa япoнcкия cи пacпoрт, зa дa мoжe дa пoceщaвa рoднинитe cи, a Япoния нe рaзрeшaвa двoйнo грaждaнcтвo. Зaтoвa дeбютният ѝ aлбум, нoceщ нeйнoтo имe, нe пoлучи прaвo зa учacтиe зa BRIT и "Мъркюри". Нoвитe изиcквaния към прeтeндeнтитe зa нaгрaдитe BRIT ca дa ca рoдeни във Вeликoбритaния, или дa имaт английски пacпoрт, или дa имaт пocтoяннo житeлcтвo във Вeликoбритaния пoвeчe oт пeт гoдини.

Името на екзотичната изпълнителка е сред номинациите за изгрявaщи звeзди, нo нe и в ocнoвнитe кaтeгoрии, сред които нaй-дoбър aлбум и нaй-дoбрa пeвицa, зaщoтo дискът ѝ нe уcпя дa ce клacирa в Тoп 40. Тoй oбaчe e cрeд пoлучилитe нaй-дoбри oтзиви oт издaдeнитe прeз 2020 година записи.

Дуа Липа, Селест и Арло Паркс водят с по три номинации за  BRIT 2021. И трите са в категориите  за най-добра солова изпълнителка и най-добър албум. Признанието на Селест е за "Not Your Muse",  на Паркс - за "Collapsed In Sunbeams". Дуа Липа участва с диска "Future Nostalgia", от който е хитът "Physical", номиниран за сингъл на годината. Нейният дебют е най-слушаният от женски солов артист в историята на Spotify и също така тя е най-младият женски изпълнител, някога стигал до 1 милиард гледания в YouTube.

Кори - също с три номинации, е кандидат в категориите за британски сингъл и за солов артист.  За най-добра солова певица са номинирани също Уеър и Лиан Ла Хавас. Звездите Ариана Гранде, Били Айлиш, Тейлър Суифт, Майли Сайръс и Карди Би са в надпревара за  най-добра международна солова певица.

Кралете на корейския поп BTS получиха първата си номинация за BRIT в графата за  международна група.

Комикът Джак Уайтхол за четвърта поредна година ще бъде домакин на церемонията за музикалните награди. Те ще бяха пренасрочени, след като коронавирусната пандемия принуди организаторите да я отложат. Церемонията по традиция се провежда в Лондон в средата на февруари. Организаторите поясниха, че са взели решението си след консултации с представителите на музикалната индустрия и с партньорските организации за най-добра реакция на променената обстановка, свързана с Ковид-19.

"Надяваме се да сътворим най-голямата музикална вечер с участието на съзвездие от суперзвезди", заяви генералният директор на BRIT Джеф Тейлър. По неговите думи, за да се случи това, тяхното програмиране трябва да бъде отложено за май. Според Тейлър гала спектакълът ще покаже на всички колко е била важна музиката, за да преодолеем изпитанията, които се изправиха напоследък пред нас.

Кой е по трасето за BRIT 2021:

Албум на годината

Arlo Parks - "Collapsed In Sunbeams"

Celeste - "Not Your Muse"

Dua Lipa - "Future Nostalgia"

J Hus - "Big Conspiracy"

Jessie Ware - "What's Your Pleasure"

Най-добра британска изпълнителка

Arlo Parks

Celeste

Dua Lipa

Jessie Ware

Lianne La Havas

Най-добър британски изпълнител

AJ Tracey

Headie One

J Hus

Joel Corry

Yungblud


Най-добра британска група

Bicep

Biffy Clyro

Little Mix

The 1975

Young T & Bugsey


Най-добър британски сингъл

220 Kid & Gracey - "Don't Need Love"

Aitch & AJ Tracey ft Tae Keith - "Rain"

Dua Lipa - "Physical"

Harry Styles - "Watermelon Sugar"

Headie One ft AJ Tracey & Stormzy - "Ain't It Different"

Joel Corry ft MNEK - "Head & Heart"

Nathan Dawe ft KSI - "Lighter"

Regard & Raye - "Secrets"

Simba ft DTG - "Rover"

Young T & Bugsey ft Headie One - "Don't Rush"

Международен изпълнител

Bruce Springsteen

Burna Boy

Childish Gambino

Tame Impala

The Weeknd


Международна изпълнителка

Ariana Grande

Billie Eilish

Cardi B

Miley Cyrus

Taylor Swift


Международна група

BTS

Fontaines D.C.

Foo Fighters

Haim

Run The Jewels


Изгряваща звезда

Arlo Parks

Bicep

Celeste

Joel Corry

Young T
& Bugsey

Снимка: Teen Station

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички