Съвместен концерт на Оратница и Балканджи


Съвместен концерт на Оратница и Балканджи

2941

Първият съвместен концерт на Оратница и Балканджи предстои на най-новата и голяма открита сцена у нас - "Арена София", "Колодрум Сердика" в Борисовата градина, от 18.00 ч. на 22 май, известиха от BGTSC, които организират събитието.

В Оратница са  шестима родни музиканти, които споделят любовта си към фолклора и съвременените бас жанрове. Затова и наричат уникалния си стил "ethnobass". От самото си зараждане младите музиканти са водени от любопитството да разберат какво се намира отвъд музикалното статукво. То ги кара да поемат на диво пътешествие през българския фолклор, а с годините репертоарът им пое в себе си цветовете и аромата от дълбините на родната, а и тази от далечни континенти, музика. Формацията интерпретира българските народни песни по начин, който днешните поколения приемат с удоволствие, комбинирайки ортодоксално пеене, хип-хоп, дъбстеп, трап, дръм-ен-бейс и неравноделни ритми. Групата има три албума, множество участия у нас и в чужбина, както и редица награди.

Балканджи са създадени през есента на 1999 година. От тогава до сега са печелили конкурси за авторски песни, делили са сцени с имена като Kultur Shock и Haggard, участвали са в знакови фестивали като Spirit Of Bоurgas и Wrong Fest. Музикантите разпродадоха концерти в "О!Шипка" и Mixtape 5. Съставът пази спомените за стари времена, но неговите членове живеят и ги прилагат в съвремието. През 2002 година излезе дебютният им албум "Пробуждане". Година по-късно се появи компилацията "Звездица" със записи от концертни изпълнения, както и едноименната песен- предвестник на следващия албум. Премиерата на "Змей" - дългоочакваният албум, включващ 11 парчета, се състоя през 2008 г. Групата се концентрира за активна концертна дейност и после от един път почти изчезна... Голямото си завръщане осъществи преди четири години с голям и напълно разпродаден концерт, както и с новите песни "Камене", "Бела девойка" и "Дириндака дака", а и с различна визия.

А ето че буквално преди часове Балканджи часове въвлекоха почитателите си в юнашка приказка със своето най-ново парче "Кой пристига". Композицията представя силата на родните фолклорни герои като съизмерима с природните стихии – иде прах, но не е буря, иде хала, но не е хала, чува се гръм, но не е гръм, а юнак! "Юнаците са аналогът на супергероите във фолклора – те са смели, храбри, надарени със свръхестествени способности", споделя Кирил Янев, китарист и вокалист на бандата. "Въпреки това силата на юнаците винаги е съзидателна, а не разрушителна – те пазят хората и природата около тях и това искаме да напомним и ние с "Кой пристига", допълват от групата. 

Чуй "Кой пристига" ТУК

На 22 май предстои специална вечер под откритото небе, в която завладяващите ритми на родния фолклор ще звучат примесени с електронни елементи и класически рок, съпроводени от  етно и модерни инструменти.

Концертът ще се проведе при стриктно спазване на епидемиологичните мерки, според актуалната заповед на министъра на здравеопазването.

Билети по 20 лева - онлайн и в мрежата на Eventim (www.eventim.bg) и партньорите им- магазинитe Office 1 Superstore, OMV, "Български пощи" и "Технополис".

Събитието във Фейсбук:

https://www.facebook.com/events/472025590580205

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички