Международния ден на джаза отбелязват в Добрич


Международния ден на джаза отбелязват в Добрич

2778

Ценителите ще отбележат Международния ден на джаза в музейното пространство "Лапидариум" в Добрич с концерт на формация Добрич.

Събитието ще се състои от 17.30 часа този петък, 30 април.

Както MySound.bg нееднократно писа, празникът на високото музикално изкуство е обявен от ЮНЕСКО през ноември 2011 година по предложение на величието Хърби Хенкок, за да подчертае ролята на специфичния стил в съвременния свят. Целта е да събере общности, школи, артисти, музикални историци и джаз любители от цял свят, за да празнуват безценното културно наследство на джаза.

Отбелязва се приносът на музиката да съдейства по най-непосредствен начин за издигането на човешките права, равенството и толерантността. Всяка година на тази дата музиканти от цял свят отдават специално внимание на джаза – тази неуловима импровизация отвъд жанрове и стилове.

Според Уолтър Кингсли думата "джаз" (jazz) е от африкански произход, но някои считат, че е от арабски. За първи път тя се упоменава в кратка статия на Ърнест Дж. Хоупкинс, поместена в "Сан Франциско Бюлетин", през 1913 година. Твърди се, че думата е избрана заради звуковите ѝ качества: "Лесна е за произнасяне и приятна за ухото". През 1915 година я откриваме повторно във вестниците, този път в Чикаго, когато я използват, за да определят с нея блуса. От 1917 година нататък се разпространява със скоростта на светлината благодарение най-вече на Луис Армстронг.

Джаз формация Добрич е в състав:

Атанас Атанасов – саксофон

Стоян Жеков – тромпет

Пламен Петров – тромбон

Красимир Донков – пиано

Николай Петров – контрабас

Стела Занева – ударни

Със специалното участие на Мартин Кръстев – вокал

Съставът ще представи репертоар с най-доброто от Joe Zawinul, Spencer Williams, Ted Snyder, Duke Ellingthon, John Kander, Cole Porter, Bobby Shew, Buddy Jonhson, Chucho Valdes и други.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички