Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Памет за Chick Corea в Картини от една изложба


Памет за Chick Corea в Картини от една изложба

2556

Именитият пианист Chick Corea ни напусна през февруари тази година, и по предложение на наши слушатели ще си припомним музиката от неговата "вълшебна" трилогия, включваща албумите  "The Leprechaun" ("Елфът"), "My Spanish Heart" ("Мое испанско сърце") и "The Mad Hatter" ("Лудият шапкар").

Общото между тях е изобразяването на света на фантазията, на въображението, което поражда и необходимостта от прилагането на специфична форма на изложение, както и съответният музикален инструментариум, припомня водещият на "Картини от една изложба" Сергей Шишов.
 
През 1976 г. Chick Corea, в периода на върховите му постижения с електрифицираната си формация Return To Forever предприема пътуване към Испания. Той е толкова впечатлен от видяното и чутото, че се възражда интереса му към акустичната музика и най-вече жанра фламенко, и пристъпва към следващия си експеримент: "Не знаех как другояче да нарека това свое творение, освен "Мое испанско сърце". Ако изкуството някога се е нуждаело от някой друг, то със сигурност въображението е брат на изкуството. Нека оставим това семейство да се рее заедно. А със свободата на изразяване и животът наистина започва да се събужда. Аз винаги съм бил силно привлечен от разделителната линия между света на фантазията и реалния свят. Има хора, които се чувстват значително по-удобно в единия от тях, но всички ще се съгласим в съществуването на въображението. Въображението изглежда безпределно и почти изцяло неизследвано. Но без него и поради това без създаването на изкуство, животът остава твърде груб и мрачен.  Не зная да има някой, който да не може да се наслади на една добра история, примесена с малко вълшебство и приключения на въображението. Това към което се стремя в албума "Мое испанско сърце", е да съчетая дисциплината и красотата на симфоничния оркестър, и на композиторите на класическа музика, изяществото и красотата на хармонията, мелодията и отделните форми със свободата и танцувалния елемент на джаза и повечето фолклорни мелодии".

За целта пианистът кани внушителен брой музиканти, сред които Jean Luc Ponty, Stanley Clarke, Steve Gadd, Narada Michael Walden, Don Alias, струнен квартет, брас секция, хор и други.

"Мое испанско сърце" ще прозвучи в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 19 юни, след новините от 21.00 ч. 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички