Музика, вдъхновена от Средната земя


Музика, вдъхновена от Средната земя

2035

"Още през 70-те години се запознах с творчеството на J.R.R. Tolkien и то винаги е било част от моето вдъхновение, породи силна страст и просто трябваше да намеря начин да извадя всичко това на преден план. Често пъти ми казват, че пиша "кинематографична" музика и това наистина е така. Винаги си имам някакъв "филм", който се върти в моето въображение, когато композирам и свиря, така беше и сега", заявява американският мултиинструменталист David Arkenstone, предизвикал жив интерес сред нашите слушатели, които дълго след емисиите с представянето на неговите албуми ни пишеха за ярките си впечатления, и продължава – "Историите на Tolkien намират място в душата ми, породени от желанието ми да се отправя към приключение. Представям си мястото, където бих искал да отида, или приключението, което бих искал да направя, оставям въображението ми да се освободи и то да ме води. И много често отивам там. Имам голям късмет, че много хора обичат да тръгнат по този път заедно с мен".
 
David е известен като майстор на великолепни музикални пейзажи, в които успешно прилага инструментариум от електронната и симфоничната музика и всички жанрове между тях. Той има впечатляваща кариера, която включва повече от 100 албума, 20 хита в Billboard, музикални съпроводи за филмови и телевизионни постановки, реклами и компютърни игри (Warcraft, Starlight Inception, Wizard Quest), паметни представления в нюйоркската зала Radio City Music Hall и амфитеатъра Hollywood Bowl, музикален съпровод към десетки игрални и документални филми, и музика за олимпийските игри, която се използва и до днес.

David и съпругата му Diane пристъпват с подчертана страст към своя прочит на сагата "Властелинът на пръстените", озаглавен "Music Inspired By Middle Earth", или "Музика, вдъхновена от "Средната земя", и я представят като част от по-големия цикъл за "Средната земя". Както е известно, "Властелинът…" е продължение на "Хобитът", в която подробно са описани събитията, очертани в последната част на "Силмарилион" – "За Всевластните Пръстени и Третата епоха на света".
 
И нещо важно: David и Diane издават своя албум малко преди да се появи първият филм от екранизацията на кинорежисьора sir Peter Jackson с музиката на Howard Shore, за да ни увлекат в своя вълнуващ и многостранен импресионистичен изказ на тази очарователна литературна творба, белязан от влиянието на композитора Aaron Copland.

Двамата канят внушителен брой музиканти, част от които са включени в Middle Earth Orchestra, другите са солисти на стандартни и екзотични музикални инструменти, а има и хор. Така ставаме съпричастни към сцените от трилогията, представени с ярко обагрени музикални картини от приключенията на героите на Tolkien с магиите и ордите на злодея Саурон в най-характерните моменти от "Задругата на пръстена", "Двете кули" и "Завръщането на краля". По този начин всяка пиеса от проекта се превръща в своеобразен звуков гоблен, който сочно пресъздава различните човешки емоции.  

Сергей Шишов ще представи "Music Inspired By Middle Earth" в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 3 юли, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички