Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Кой спечели книгата на Дейвид Мичъл Утопия Авеню


Кой спечели книгата на Дейвид Мичъл Утопия Авеню

3108

Поредното издание на "Спечели с MySound.bg" - този път с тазгодишната надпревара в любимата ви традиционна рубрика "Голямото лятно четене", завърши при повишен интерес.

Предложението и този път беше от нашите приятели в издателство "Сиела", в чийто каталог се появи книгата на Дейвид Мичъл "Утопия Авеню". Двама от вас получиха уникалната възможност да се сдобият с луксозната творба от автора на романа, вдъхновил касовия филм "Облакът Атлас", историческата епика "Хилядите есени на Якоб де Зут" и фантастиката "Часовници от кости". Имената на късметлиите бяха изтеглени на принципа на томболата сред всички, дали правилен и навременен отговор на въпроса:

Как се нарича инструменталната пиеса, включена в преизданието на албума "Pearl" на Дженис Джоплин?

Вярното е: "Pearl", изсвирена от Full Tilt Boogie Band.

Честито на Вела Дойчева и Нико Моис.

Дейвид Мичъл вече зададе литературния саундрак на лятото с  "Утопия Авеню"!

Шеметна, оглушителна, романтична и на места тъжна, "Утопия Авеню" превежда читателя през най-тъмните и забележителни кътчета на човешката душа. Хипнотизиращият роман разкрива нецензурираната история на годините на свободната любов, революциите на сърцето и бунтовете по улиците през 60-те години на миналия век. Книга за красивите мечти на младостта и цената, която човек трябва да плати по пътя към сбъдването им.

Магичната вокалистка Елф Холоуей, китаристът Джаспър де Зут, барабанистът Питър Грифин и басистът Дийн Мос събират парченцата от разбитите си животи, за да поемат нагоре към челните места на музикалните класации. Но от тъмните и задимени клубове на "Сохо" към триумфално турне в САЩ и залеза на славата им четиримата ще открият, че се изисква много повече от талант, за да запазиш разсъдъка си и да не изгубиш себе си на това пътешествие.

Това е една изцяло измислена история, която обаче преразказва съдбите на стотици музикални надежди, погълнати от бурните години, в които са творили. Може ли човек да промени времето, в което живее или то неизменно променя него преди факлата на революцията му да освети небето? На страниците на тази приказка за възхода и падението читателят ще се срещне и с истински легенди като Дейвид Боуи, Ленърд Коен, Дженис Джоплин. И макар меломаните да открият известни анахронизми, музиката им издига романа отвъд времето и пространството.

Сякаш с невидими нишки Мичъл вмъква герои и събития от други свои книги като "Облакът Атлас", "Хилядите есени на Якоб де Зут" и "Часовници от кости", за да създаде своята най-мащабна и обезоръжаваща творба, в които темите за свободата, сексуалността, откриването на личното "Аз" изпълват петолинието на романа.

"Спечели с MySound.bg" ще продължи скоро, очаквайте приятни изненади.

Из "Утопия Авеню" от Дейвид Мичъл

– ИЗВИНЕТЕ, ДИЙН МОС?
Монетата пада в канавката и изчезва. Шестте ми пенса! Дийн се обръща и вижда битника от бара на "Етна", който може би е обратен. Носи астраганена шапка като руски шпионин, но говорът му е американски.
– Боже, съжалявам, заради мен си загубихте монетата…
– Да, по дяволите!
– Чакайте, ето я, вижте… – Непознатият се навежда и изважда шестте пенса. – Заповядайте.
Дийн я прибира в джоба си.
– И кой сте вие?
– Казвам се Лъван Франкланд. Засякохме се през август в "Брайтън Оудиън". На "Концерта на бъдещите звезди". Бях мениджър на "Приматите". Вие бяхте с "Броненосецът Потьомкин". Изпълнихте "Мръсна река". Жестока песен.
Дийн се отнася подозрително към похвалите, особено когато идват от мъж, който може би е обратен. От друга страна, този обратен е музикален мениджър, а напоследък на Дийн му липсват похвали от когото и да било за каквото и да било.
– Аз написах "Мръсна река". Това е моя песен.
– Така разбрах и аз. А също и че сте се разделили с "Потьомкин".
Върхът на носа на Дийн е леден.
– Изритаха ме. Заради "ревизионизъм".
Лъван Франкланд се разсмива и от устата му излизат накъсани облачета.
– Е, поне не е заради "художествени различия".
– Написаха песен за Мао и аз казах, че е пълен боклук. Припевът беше: "Председателю Мао, председателю Мао, с червеното знаме води ни напред". Кажи честно.
– По-добре ви е без тях.
Франкланд изважда кутия "Ротманс" и предлага на Дийн да запали.
– Без тях съм разорен, дявол го взел. – Дийн взема цигара с изтръпнали пръсти. – Разорен и затънал до шия.
Франкланд запалва цигарата на Дийн и своята с гъзарска запалка "Зипо".
– Нямаше как да не чуя… – Той кимва към "Етна". – Значи, няма къде да пренощувате?
Покрай тях минават в колона група модове, пременени в най-изисканите си тоалети за петък вечер. На амфети са и сигурно отиват в "Марки", предполага Дийн.
– Не. Няма.
– Имам предложение – обявява Франкланд.
Дийн потреперва.
– Така ли? Какво предложение?
– Тази вечер една група свири в клуб 2i’s. Бих искал да чуя мнението ви за тях. Ако дойдете, после може да се опънете на дивана ми. Жилището ми е в "Бейзуотър". Не е "Риц", но е по-топло, отколкото под моста "Уотърлу".
– Не сте ли мениджър на "Приматите"?
– Вече не. Художествени различия. Сега – наблизо се пръсва стъкло и отеква демоничен смях – търся нови таланти.
Дийн е изкушен. Ще е топло и сухо. Утре ще може да изпроси закуска, да се изкъпе и да се възползва от тефтерчето си. Франкланд сигурно има телефон. Проблемът е, че този спасителен пояс може да си има цена.
– Ако се чувствате застрашен на дивана – Лъван изглежда развеселен, – може да пренощувате в банята. Вратата се заключва.
Значи е обратен и знае, че съм се досетил… но ако на него не му пука, защо пък на мен да ми пука?
– Диванът ме устройва.

В КАФЕ-БАР 2i’s НА "ОЛД КOМПТЪН СТРИЙТ" № 59 е горещо, влажно и тъмно като подмишници. Две голи крушки висят над ниска сцена, скалъпена от дъски и пластмасови касетки. Стените са запотени, от тавана капе вода. Въпреки това само допреди пет години 2i’s беше едно от най-нашумелите заведения с нови таланти: Клиф Ричард, Ханк Марвин, Томи Стийл и Адам Фейт са започнали кариерите си тук. Тази вечер на сцената е "Блус Кадилак" на Арчи Кинок със самия Арчи Кинок – вокали и ритъм китара, басист е Лари Ратнър, барабанистът е облечен в елече и барабаните му са твърде големи за сцената, а китаристът е висок, слаб тип с леко безумен вид, розовееща кожа, червеникава коса и присвити очи. Пурпурното му сако се мята, косата му се спуска над грифа. Групата изпълнява стария хит на Арчи Кинок "Самотата боли". Само за секунди Дийн разбира, че не една, а цели две от гумите на "Блус Кадилак" са спукани. Арчи Кинок е пиян, напушен или и двете. Хленчи блусово на микрофона "Сааа-ааамотата боооли", но все бърка китарната част. Междувременно Лари Ратнър изостава от бийта. Поддържащите вокали – "Сааа-ааамотна си и ти, бебче, сааа-ааамотна си и ти" – звучат леко фалшиво. По средата на песента той изръмжава на барабаниста: "Изоставаш, да му се не види!". Барабанистът се начумерва. Китаристът се впуска в соло, като поддържа лек, вибриращ тон в продължение на три такта, преди да започне до болка познатия риф. Арчи подхваща отново ритъм частта си, като се придържа към ми-ла-сол, докато китаристът подема мелодията и магически я преобръща. Второто соло впечатлява Дийн дори повече от първото. Хората проточват вратове, за да гледат как пръстите на китариста летят, подръпват, стискат, теглят, плъзгат се и барабанят нагоре-надолу по грифа.
Как го прави, по дяволите?

I’M YOUR HOOCHIE COOCHIE MAN НА МЪДИ УОТЪРС е последвана от по-слабо познатия хит на Арчи Кинок "Полет на вълшебно килимче", който преминава плавно в Green Onions на "Букър Ти и Ем Джис". Китаристът и барабанистът свирят все по-сърцато, но двете стари кучета Кинок и Ратнър дърпат групата надолу. Кинок завършва първата част, като поздравява малобройната публика, все едно току-що е вдигнал на крака "Албърт Хол".
Лондон, аз съм Арчи Кинок и се завърнах! Скоро ще излезем за втората част.
"Блус Кадилак" се оттегля в бункера встрани от сцената. I Feel Free на "Крийм" вие от колоните с металически звук, а половината слушатели се завличат горе да си купят кола, портокалов сок и кафе.
Франкланд се обръща към Дийн:
– Какво ще кажеш?
– Доведе ме да видя китариста, нали?
– Точно така.
– Доста е добър.
Лъван прави физиономия, все едно иска да каже: "Само толкова?".
– Невероятен е. Кой е той?
– Казва се Джаспър де Зут.
Боже. В моя край ще те спукат от бой и за по-малко.
– Баща холандец, майка англичанка. В Англия е само от месец и половина и още се ориентира. Искаш ли някоя капка бърбън в тази кола?
Дийн протяга бутилката си и получава щедро количество.
– Наздраве. Пропилява си таланта с Арчи Кинок.
– Като теб в "Броненосецът Потьомкин".
– Кой е барабанистът? И той е добър.
Питър Грифин. "Гриф". От Йоркшър. Получил е закалка в северните джаз клубове с групата на Уоли Уитби.
Уоли Уитби, джаз тромпетиста?
– Същият.
Лъван удря голяма глътка от манерката.
– Този Джаспър само свири или пише и песни? – интересува се Дийн.
– Пише. Но Арчи не му разрешава да ги изпълнява пред публика.
Дийн усеща как го пронизва завист.
– Наистина си го бива.
Лъван попива запотеното си чело с носна кърпа на точки.
– Съгласен съм. Но има проблем. Твърде самобитен е, за да се впише във вече съществуваща група като тази на Арчи Кинок, но не е и солов изпълнител. Трябват му добре подбрани, също толкова талантливи колеги, с които взаимно да се тласкат напред.
– Искаш да го привлечеш в друга група, така ли?
– Тази група още не съществува. Но съм убеден, че пред мен е басистът ѝ.
Дийн се засмива.
– Да бе.
– Сериозно говоря. Набирам група. И си мисля, че ти, Джаспър и Гриф може да си паснете.
– Занасяш ли ме?
– Така ли ти изглежда?
– Не, но… какво казаха те?
– Още не съм говорил с тях. Ти си първото парче от мозайката, Дийн. Много малко басисти ще са достатъчно точни за Гриф и достатъчно артистични за Джаспър.
Дийн решава да му угоди за малко.
– И ти ще си мениджърът?
– Много ясно.
– Но Джаспър и Гриф вече свирят в група.
– "Блус Кадилак" не е група. А умиращо куче. Да го избавиш от мъките му ще е проява на милост.
От тавана пада капка право във врата на Дийн.
– Мениджърът им надали ще се съгласи.
– Бившият мениджър на Арчи избяга с прасенцето касичка, така че Лари Ратнър менажира групата. За съжаление, го бива, колкото мен ме бива в овчарския скок.
Дийн гаврътва глътка от бърбъна с кола.
– Значи това е предложение?
– Най-официално.
– Не трябва ли да пробваме как ще е, преди да… – Дийн се спира, преди да каже "скочим в леглото" – решим каквото и да било?
– Разбира се. За щастие, басът ти е тук и насреща имаш подгрята публика. Трябва само да се съгласиш.
Какви ги дрънка тоя?
– Това е концерт на Арчи Кинок. Той си има басист. Не можем да правим прослушване сега.
Лъван сваля сините си очила и се захваща да почисти стъклата.
– Но отговорът на въпроса дали би искал да се пробваш с Джаспър и Гриф, е "Да", нали?
– Ами да, предполагам, но…
– Връщам се след няколко минути. – Франкланд си слага очилата. – Имам уговорка. Няма да отнеме много време.
– Уговорка? Сега? С кого?
– С Черната магия.

ДИЙН ЧАКА ЛЪВАН ФРАНКЛАНД ДА СЕ ЗАВЪРНЕ, като наглежда баса си и раницата в ъгъла. Звучи Sha-La-La-La-Lee на "Смол Фейсис". Той си мисли, че има какво да се желае от текста, когато познат глас възкликва: "Мосър!". Дийн се озовава лице в лице с Кени Иъруд, приятел от колежа с остър нос, широки очи и глуповата усмивка.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички