Нов концертен цикъл Sofia Jazz Days


Нов концертен цикъл Sofia Jazz Days

3829

Това лято "Джаз Плюс Концерти" ще представи нов концертен цикъл Sofia Jazz Days в сърцето на града – лятната сцена на кино "Кабана" в градинката пред НДК като част от "Лятната програма на Столична община".

В концертите от Sofia Jazz Days ще се изявят млади джаз групи - Мартин Марков трио и Теодор Петков трио, от съвременната българска сцена, които дават своя поглед към джаза и импровизираната, акустична музика, като осъществяват връзка между различни културни традиции, подчетавайки съвременното културно многообразие. Музикантите ще представят на софийската публика своите нови албуми в интимна атмосфера, за която ще допринесат интересните сценографски решения, безкомпромисния звук в сътрудничество със "Саунд Майнд" и театрално осветление.

Първият концерт ще се състои на 1 август и ще представи триото на пианиста Мартин Марков, в което участват Михаил Иванов на контрабас и Атанас Попов на ударни.

Мартин Марков трио е създадено през 2011г. с идеята да свири само авторска музика. Лидерът Мартин Марков е пианист и композитор с дългогодишен опит в сферата на джаза. През годините съставът сменя много басисти като Васил Хаджигрудев, с когото записват първия албум "Curves". Впоследствие за кратко към триото се присъединява Борис Таслев. Атанас Попов е на барабаните от самото начало и до днес. От 2019 на баса е Михаил Иванов, с когото записват и последния засега албум "New Sight".

Следващият концерт от цикъла Sofia Jazz Days ще бъде на 15 август на триото на пианиста Теодор Петков, в което участват Васил Хаджигрудев - контрабас и Борислав Петров - ударни.

Идеята за създаването на Теодор Петков трио идва след съвместното им участие с Александър Сипягин в Букурещ през 2019 г. Теодор Петков, познат на публиката като Тото, е възпитаник на Милчо Левиев и по-късно става негов асистент. Завършва магистърска степен по "Креативно музикално продуцентство" във Великобритания. Член на Европейския джаз оркестър и на Британския музикален съюз, той е активен изпълнител, композитор, аранжор и продуцент на проекти като Flying Wiseguy, Йоцов кларинет секстет, Unspoken, Биг Бенд Стара Загора, Animation Expose – като автор на фоли, аудиодизайн, аудиоинженер и композитор за късометражния филм "Sunshine". Тази година е премиерата на първия му авторски албум. Музиката е написана изцяло в стилистиката на джаза от петдесетте години.

Концертите, чието начало е в 21.00 ч., се осъществяват с подкрепата на "Столична община – Лятна програма" и ще бъдат със свободен достъп.

Допълнителна информация -  на сайта на "Джаз Плюс" и Столична община.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички