Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Нотите като цветове в букета на Йълдъз Ибрахимова


Нотите като цветове в букета на Йълдъз Ибрахимова

2544

Американският композитор, музикален теоретик, философ, писател и художник John Cage има репутацията да е сред най-влиятелните композитори на ХХ век, пионер на недетерминираността в музиката и нестандартната употреба на музикални елементи, с множество нововъведения в електроакустичната музика.

През 1958 г. той създава "Ария" - произведение за соло глас, чийто текст се състои от изолирани гласни и съгласни, както и думи от арменски, руски, италиански, френски и английски езици. Нотацията е цветна и графична, състояща се по същество от вълнообразни линии в различни цветове и 16 черни квадрата, обозначаващи "немузикални" гласови шумове. Цветовете означават различни стилове на пеене, които се определят от певеца преди изпълнение. Посветена е на певицата Cathy Berberian с премиера на 5 януари 1959 г. в Рим и се превръща в нова музикална "класика", концептуален предшественик на поредицата "Song Books" ("Песенни книги") на композитора, "Aria No. 2", и "Europeras I-V". Тази радикална композиция не само въвежда елемента на неопределеност във вокалната музика, но също така променя естеството на емоционалните жестове в пеенето, като се отдалечава от линейното повествование и музикални образи към изразяването и оценката на тези жестове като вид база данни, достъпна на обикновен език, и до използването на езика като звук сам по себе си.      

Знаем, че именитата наша певица Йълдъз Ибраихмова винаги е готова за творчески предизвикателства и експерименти, и ето как тя пристъпва към "Ария" на John Cage: "С музиката на John Cage се запознах в средата на 80-те години, когато композиторът Румен Бальозов ме покани да изпълня на концерт едно негово произведение. Той ми даде и нотите, нещо като малка книжка 7-8 страници. Когато по-късно реших да ги прегледам, с удивление установих, че "нотите" липсваха, а пред мен причудливи форми рисуваха красиви цветни графики. Това бе създадената от Cage през 1958 г. "Ария за глас" – без никакви ноти, само с десет цвята и думи на пет езика. Дотогава не бях пяла подобна музика. Реших да се посъветвам с няколко композитори, но те търсеха ноти и вдигаха рамене. Ключът към арията ми даде едно изпълнение на Cathy Berberian. Бях много впечатлена от философията на John Cage, от синтеза между звук, цвят и форма. Попитах Румен и той ми обясни, че става дума за Библията, за сътворението на света и появата на човека. Всички цветове носеха някакъв знак, насочваха ме към техниката на пеене, например кафявото беше за носово пеене, назал. Има в стил "Marlene Dietrich", говорна интонация, детски глас, джаз. Най-силно ме привличаше предизвикателството, че не се пее по законите на традиционния нотопис, а по необикновена цветна графика.

Тази музика ме обсебваше, провокираше и постепенно ми даряваше особено чувство за свобода и безкрайност. Срещата с нея съвпадна с период, в който на сцената до мен имаше художници – аз пеех, а те рисуваха върху стени и платна, или пък обратно – аз изпявах всичките им картини, когато откриваха изложбите си. Особено силно се получи, когато се включи и хореография на сцената, въздействието имаше синергичен ефект. В този албум, посветен на John Cage, освен соловата му пиеса "Ария за глас", реших да включа като отговор и "Контрария" на Румен Бальозов за глас и струнен оркестър, създадена по арията на John Cage, която е авторска музика по графиката, нотирана според правилата. Аз обаче не пеех по ноти в съпровода на симфоничния оркестър, а по графиката на Cage и импровизирах. Румен вложи много страст и желание в този проект, жалко, че вече не е между живите. Интересна беше и реакцията на публиката по време на концертните представления, независимо от кой град беше – хората слушаха с голямо внимание, реагираха спонтанно и непосредствено, а после идваха и питаха: "Това не е ли Библията? Третата част от албума, макар и записвана по друго време, съдържа фрагменти от танцовия театър "Зелена игра", отново на композитора Румен Бальозов", завършва Йълдъз Ибрахимова.

Сергей Шишов ще представи "Контрария" в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 24 юли, след новините от 16.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички