Почина Дон Евърли


Почина Дон Евърли

3510

Дон Евърли, който заедно с брат си създаде рок-ен-рол дуото Евърли Брадърс, почина на 84-годишна възраст, съобщиха световните агенции.

Певецът се е споминал в Нашвил, Тенеси - столицата на кънтри музиката, на 21 август. Причината за кончината му не се посочва.

"Дон живя с това, което чувстваше в сърцето си. Той изрази своята признателност за възможността да изживее мечтите си...със своята сродна душа и съпруга Адела и да споделя музиката, която го направи единия от братята Евърли", се казва в изявлението на семейството му за "Лос Анджелис таймс".

Роден през 1937 година в Брауни, Кентъки, Дон (вдясно на снимката) започва кариера заедно с брат си Фил през 1956 година. Те постигнаха значителен успех и популярност през 1950-те и 1960-те години, придържайки се към традициите на рокабили и кънтри. Дуото остави в съкровищницата на рока поредица хитове - "Bye Bye Love", "When Will I Be Loved", "Wake Up Little Susie", "So Sad (Тo Watch Good Love Go Bad)", "All I Have Тo Do Is Dream", "('Til) I Kissed You" и "Cathy's Clown". В актива на Евърли Брадърс е и оригиналът на баладата "Love Hurts", станала световноизвестна във версията на Назарет, която беше записана от дуета през 1960 година. Дуото се разпадна през 1973 г., но се събра  десетилетие по-късно и издаде още три албума.

Братята, които са вокалисти и китаристи, оказват огромно влияние върху цяло поколение групи и изпълнители през 60-те години -  от Джон Ленън и Пол Макартни от Битълс, които в началото на кариерата си са известни като Форевърли Брадърс, до Саймън и Гарфънкъл, Бийч Бойс и Бърдс. Списание "Билборд" обяви Евърли Брадърс за "най-великия дует в историята на рока". "Ролинг Стоун" пък отбеляза, че "те са по-влиятелни от Елвис Пресли", и ги постави на 33-то място сред "Стоте най-велики артисти".

Евърли Брадърс са eдни от първите въведени в Залата на славата на рок-ен-рола през 1986 година заедно с Елвис Пресли, Джеймс Браун, Литъл Ричърд, Фатс Домино, Рей Чарлс, Чък Бери, Сам Кук, Бъди ХолиДжери Лий Луис и други. Тандемът получи "Грами" за цялостен принос в музиката през 1997 година.

Както MySound.bg писа, по-младият брат на Дон - Фил Евърли, почина на 75 през 2014 година.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички