Кръстиха нов вид жаба на Лед Цепелин


Кръстиха нов вид жаба на Лед Цепелин

2523

Учени от еквадорския университет "Сан Франциско де Кито" откриха непознат досега вид жаба в източните части на Андите.

Новото земноводно официално е наречено Pristimantis ledzeppelin или "дъждовна жаба Лед Цепелин" в чест на едноименната британска рок група. Откритието е направено съвместно с Националния институт за биоразнообразие (INABIO), които са били сред вдъхновителите на идеята. Дейвид Брито-Сапата и Каролина Рейес-Пуиг първи забелязали животното в храсти над водни басейни в източната част на Андите, където се предполага, че е единственото местообитание на вида. Проучвания показали, че мъжките екземпляри растат до дължина от около 2,4 см, докато възрастната женска е с размери 3,6 см. Жабата притежава характерна за вида окраска, скапуларна гънка и овална глава, чифт червени очи и жълта кожа с черно-кафяви и медночервени петна. Крайниците завършват със сплескани дискове от вътрешната страна на краката.

В доводите за решението си изследователите посочват че са искали "да почетат групата, оказала такова огромно влияние върху по-късния рок с отдаването на името на новия вид жаба". Pristimantis ledzeppelin е подвид от група земноводни, която съдържа 569 известни подвида.

Учените предупреждават, че видът е силно застрашен от изчезване поради характерни за местообитанието му променлив климат, болести и човешки дейности като земеделие и дърводобив. Вероятността видът да промени средата си на живот е изключително малка, затова се нуждае от специална защита.

Името почита Лед Цепелен и и тяхната необикновена музика. Групата е създадена в Лондон през 1968 г. и е една от най-влиятелните през 70-те години. Тя е сред от родоначалниците както на хард рока, така и на хеви метъла. Фронтменът Робърт Плант беше определен за глас № 1в рока.

Жабите от рода Pristimantis имат 569 вида представители, а двамата им откриватели твърдят, че само през последните две години са били намерени 28 нови вида от този род, 14 от които обитават Южните Анди. Този планински регион се отличава с голямо разнообразие от малки гръбначни животни, които не се срещат никъде другаде.

Снимка: patasypatitas.com

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички