Маестро Теодосий Спасов се впуска в ново музикално пътешествие
Dr.Feelgroove и Moevv откриват летния сезон в Yalta. Be Bold: Let's be close
MakeКАРНАВАЛ, notwar: Молец, RDMK, 100 Кила, Васил Петров, Dolapdere Big Gang и MC Камен сред изпълнителите на феста в Габрово
"Добър вечер, джаз!" с Ангел Заберски и Биг бенда на БНР
Отличават прогресивни български артисти, публиката определя кой ще грабне наградите "Златни патета"
Трио Viva на национално турне
Теодосий Спасов, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Дара Екимова, Нети Добрева и Viva на SoFest Spring
Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия"
Sofia Live Festival гостува на юбилейното издание на "Капана фест" в Пловдив
По-малко от месец до концерта на Corey Taylor у нас, Black Tooth и Siamese специални гости в "Арена София"
Всемогъщият оркестър Марсел Дюшан за първи път в София навръх Деня на Европа
Мария Илиева, Владимир Ампов-Графа, Део и 100 кила сред гостите в големия концерт на D2

Кумм! Рок енергия от Клуж, рожденик от София


Кумм! Рок енергия от Клуж, рожденик от София

5103

Румънската алтърнатив рок формация Кумм (Kumm) гостува на Остава в столичния клуб "Бекстейдж" снощи.

Каталин Мокан (вокали и китара), Еуген Нутеску (китара, вокали), Йордаче (саксофони), Андраш Ковач (пиано и синтезатори), Сорин Ерхан (бас) и Доминик Черго (барабани, глокеншпил) свириха около час пред публика, която в началото ги гледаше с любопитство и леко подозрение, но към края направи всичко възможно да ги изкара на втори бис (последното за жалост не беше възможно, тъй като румънците - противно на очакванията, бяха първи в програмата за вечерта).

Кумм изненадаха българската публика с разнообразие от стилове - от брит рок - през лирични отклонения ала Морфин, до смазващо тежки психеделии. В тях над барабанния тътен изплуваше истеричният звук на блус хармоника.

Каталин Мокан и Еуген Нутеско се редуваха пред микрофона и на китарата. Това като че ли беше основната причина за разликата в звученето на парчетата - Каталин го избиваше повече на брит рок и ска, а парчетата, в които Еуген пееше, бяха по-тежки и бая по-психарски (и честно казано по-яки) . Йордаче също сменяше два саксофона - сопрано и алт, които ни носеха в съвсем различни посоки - между леката игрива гавра и дълбокия азиатски вайб. Хармониката, която се оказа главен герой в гига на Кумм, се въртеше между двамата вокали и саксофониста.

Румънците започнаха гига си леко и спокойно, като с нищо не напомняха на впечатленията ми от Sziget. Но едва започнали третото парче, се развилняха по сцената, а Доминик Черго подхвана барабаните с такъв бяс, че почти уплаши неподготвените фенове на Остава.

От този момент нататък лудницата набра пълна скорост: парчетата се зареяха в тежки и красиви импровизации, Еуген успя да скъса колана на китарата си, и го захапа със зъби, за да продължи с оплетените си сола. Каталин пък на няколко пъти слизаше да попее между публиката, саксофоните разказваха още и още, а басите отиваха все по на изток и във все по-диви територии. За около час Кумм от абсолютно непознати се превърнаха в банда, която публиката държи да изкара на втори бис.

След тях празникът продължи в мазето на Музикалния театър продължи. Китаристът на Остава - Жоро, имаше рожден ден, и по случая смело се разпя. Нашите зарадваха феновете си с любими стари и нови парчета, и добре познато енергично сценично поведение.

Ако всичко това ви звучи привлекателно, имате и втори шанс - Кумм и Остава свирят тази вечер в "Петното" - за радост на пловдивската публика и някои по-мобилни софиянци.  Снимки от концерта на Кумм и Остава.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички