Феноменът Томатито с концерт в София през ноември


Феноменът Томатито с концерт в София през ноември

4322

Великият фламенко китарист Томатито (Tomatito), два пъти носител на награда "Грами" (Grammy), ще се представи за първи път в България.

Концертът му ще се проведе в зала 1 на НДК от 20.00 ч. на 27 ноември.

Виртуозен китарист, акомпанирал на великия Камарон де ла Исла, удостоен с множество отличия, композитор на филмова и театрална музика, както и оригинални фламенко песни – това е Томатито. Появата му на сцена е винаги събитие, защото всеки негов концерт е различен, а китарното му изпълнение насища сетивата и пълни с радост душата.

Хосе Фернандес Торес Томатито е роден в Алмерия през 1958. Израства в семейство на китаристи – баща му е известен като големия Томате, а дядо му е старият Мигел Томате. Той е племеник на легендарния китарист Ниньо Мигел и не минава и ден, без малчуганът да вдиша въздух, пропит с фламенко, и да вкуси вода с фламенко емоция. Семейството му се премества в Малага, когато Томатито е на 12 години. Той дебютира като изпълнител на сцената на “Ла Таверна Хитана”, където често се завъртат Пако де Лусия и Камарон де ла Исла.

Необикновените умения и талант на младия Томатито биват забелязани веднага и той започва да акомпанира на големи и утвърдени фигури във фламенкото като Енрике Моренте, Хосе Менесе, Пансекито. Не след дълго великият Камарон, впечатлен от неговото свирене, го поканва да заеме мястото до него, споделяно до този момент от Пако де Лусия. И Томатито стои достойно до Камарон цели 18 години чак до смъртта на фламенко легендата през 1992. Съвместната им работа оказва голямо влияние върху китариста, дори той самият твърди, че всичко, което е, дължи на Камарон. "Ако Камарон беше жив, пак щях да бъде неговия китарист”, заявява твърдо виртуозният музикант. С китарата на Томатито са записани революционни албуми като “La Leyenda del Tiempo”, “Te lo dice Camaron”, “Porto de rabia y miеl”. За диска им “Paris 1987” получават награда “Грами”. В известната песен “Соmо el aguaТоматито акомпанира заедно с маестро Пако де Лусия на харизматичната фламенко фигура Камарон де ла Исла. Те формират идеалния дует във фламенкото, постигат пълната хармония между cante y toque (от исп. пеене и свирене). Историята на този жанр не познава друга такава перфектна двойка от китара и глас.

Първите си два самостоятелни албума “Rosas del amor” и “Barrio negro” той записва още докато е жив Камарон и дори пее в песента "La voz del tiempo".

В следващите години музикантът участва в много фламенко, китарни и джаз фестивали в Европа, записва испанската версия на песента “Woman” на Нене Чери, изявява се за саундтрака на филма “Адвокат на дяволa” и композира първата си музикална театрална творба за пиесата “Madre Caballo” на режисьора Емилио Ернанндес.

През 1997 за първи път свири на сцена с пианиста Мичел Камило, тандемът им е горещо приет от публиката, а последвалата им съвместна работа е повече от логична. Първият им дуо албум не закъснява. Той се казва “Spain” и излиза през 2000. Артистите получават напълно заслужено награда “Грами” в категорията “най-добър албум” и изнасят поредица от концерти в "Карнеги Хол" и "Блу Ноут" в Ню Йорк, Токио и Осака.

Интересите на китарния виртуоз са многопосочни, като той не поставя рамки и бариери на своето изкуство. В резултат на това същата година Томатито концертира и с турския майстор на баглама Ариф Сак и не след дълго е съвместната му изява с Шейх Ахмад ал-Туни за саундтрака към филма “Vengo” на Тони Гатлиф. Естествено като най-силната китарна фигура на поколението след Пако де Лусия, Томатито участва в музикалните филмови проекти на Карлос Саура – “Sevillanas”, “Flamenco” и в още незавършеното му продължение “Flamenco, Flamenco”. Пише и музиката към филма “Саломе”, представен от балета на Айда Гомес.

Двата му самостоятелни албума “Paseo de los castanos” и “Aguadulce” предизвикват истинска сензация в Испания. Първият е с със специалното участие на Джордж Бенсън, а вторият е почти изцяло фламенко ориентиран – в него могат да се чуят гласовете на Диего ел Сигала, Потито, Гуадиана и на дъщеря му Мари Анхелес. “Aguadulce” е обявен за най-добър диск на годината и е представен на множество сцени по целия свят - Япония, САЩ, Виена, Чехия, Франция, Ирландия, Великобритония, Дания, Мароко.

Именно тази програма Томатито и неговия секстет ще представят в София. Китарата на Томатито е дълбока и проникновена, способна да сътвори бури, да разлюлее морето и после да върне слънцето на небето, отразява сто процента искреното изпърнение на музиканта. Заедно с китарата на Ел Кристи,  перкусиониста Лъки Лосада, танцьора Хосе Майа и с певците Гийермо Хименес и Симон Монтеро, гостът ще напие българските фенове със сладката вода на Андалусия.

Концертът се организира от “ДжаZZ Плюс” с любезната подкрепа на Посолството на Испания и Институт "Сервантес" в София.

Билети - в мрежата на "Тикет Плюс" (www.ticketplus.bg) в интернет и на касата на НДК, в "Дюкян Меломан", в магазини "Ориндж", супермаркети "Пикадили", и много други каси (адресите на сайта на “Тикет Плюс”).

Още - на:

http://tomatito.jazz-plus.com/
http://tomatito.com/

Преди изявата си у нас, Томатито ще участва с Пако де Лусия в китарната програма на Фламенко биеналето в Севиля между 15 септември и 10 октомври.

Тази година е особено важна за най-големия фламенко форум в Испания, защото се честват 30 години от съществуването му. Затова за първи път откриващият концерт ще се проведе на "Плаза де Торос" в Севиля с участието на каталунския певец Мигел Поведа. Акцентът в програмата е върху гласа във фламенкото и цикъла концерти, в които ще се изявят артисти като Естрея Моренте, Росарио Ла Тремендита, Давид Лагос (гостували в София през 2007, 2008 и 2009), Есперанса Фернаднес, Арканхел, Марина Ередия.

Но освен това на Фламенко биеналето е застъпена и силна китарна и танцова програма. В областта на танца ще представят новите си спектакли Фарукито, Ева Ла Йербабуена, Мария Пахес, Рафаела Караско, Рафаел Кампайо и Исабел Байон, която пя в София през 2009.

Като две основни имена във фламенко китарата днес, Томатито и Пако де Лусия ще се представят на сцената на театъра "Маестранса" в Севиля. Билетите за повечето от концертите са продадени броени часове след пускането им. За откриващата гала на "Плаза де Торос" са продадени онлайн 6000 билета за 24 часа, като ден след това свършват и местата, предлагащи се на касата на арената.

Севиля тръпне в очакване на началото на тазгодишното Фламенко биенале, чийто плакат е дело на художници на графити.




Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички