40 години от смъртта на Джими Хендрикс се навършват днес


40 години от смъртта на Джими Хендрикс се навършват днес

7989

40 години от смъртта на Джими Хендрикс (Jimi Hendrix) се навършват днес.

Китарист N 1 за всички времена e открит мъртъв в апартамента на лондонския хотел Samarkland призори на 18 септември 1970. Виртуозът си отиде едва на 27-годишна възраст.

По този повод гениалният български китарист Личо Стоунса ще свири със своята банда в пловдивския клуб "Занзибар" от 23 часа на 21 вечерта, научи MySound.bg от самия музикант.

"Приготвили сме цели 26 парчета на Джимарата, сред които "Fire", "All Along The Watchtower", "Foxy Lady", "Stone Free", "Hey Joe", каза музикантът, чието истинско име е Илия Караянев. Шоуто ще започне с кавърверсия на "Purple Haze".
 
Вечните парчета на Джони Алън Хендрикс ще бъдат представени от класическо блус-рок трио - китари - Личо, барабани - Сашо и известния в средите на рокаджиите Кольо Брадата - бас. "И двамата са свирили в десетки банди, но не от тези, дето ги въртят по телевизията", поясни Стоунса с комплименти към 26-годишния басист.

Междувременно стана ясно, че Experience Hendrix LLC и Legacy Recordings/ "Вирджиния Рекърдс" стартират с втора вълна на монументалния каталог на Джими Хендрикс с луксозни издания на албумите BBC Sessions, Live At Woordstock, Blues и коледното издание "Merry Christmas & A Happy New Year", които ще се появят официално на 19 октомври.  

Издаден през 1994, албумът "Jimi Hendrix: Blues" включва 11 блус изпълнения, записани от китариста между 1966 и 1970, които са доказателство за неговото изключително майсторство. Новото луксозно издание е в шест панелен диджипак с 36 страници обложка и включва бонус DVD с разширена 30-минутна версия на "Jimi Hendrix Аnd Тhe Blues" от сериите Martin Scorsese Presents The Blues. Режисирана и продуцирана от Alex Gibney, Janie Hendrix и John McDermott, продукцията включва интервюта и изпълнения на живо, които липсват при оригиналното излъчване от ТВ PBS. Ще има и издание на двоен 12" винил на "Jimi Hendrix: Blues".

Проектът "Jimi Hendrix Experience: BBC Sessions" пък събира записи от участия на Джими в различни BBC радио и телевизионни излъчвания между 1967 и 1969 година. Двойният диск се задава с с 30-минутно документално бонус DVD. Част от него е легендарното участие през януари 1969 в "Happening For Lulu", когато Хендрикс прекъсва живото предаване с безумното изпълнение на  “Sunshine Of Your Love” на Крийм (Cream), а също така и интервюта с членовете на Джими Хендрикс Експириънс (Jimi Hendrix Experience) - покойните Мич Мичъл (Mitch Mitchell) и Ноел Рединг (Noel Redding), както и с продуцента на BBC - Jeff Griffin, и Bernie Andrews, които споделят детайли за легендарните сесии. Двойният сет включва уникални интерпретации на класики като “Can You Please Crawl Out Your Window?” на Боб Дилън (Bob Dylan), “Hoochie Coochie Man” (с известния британски блус китарист Алексис Корнър (Alexis Korner) на Мъди Уотърс (Muddy Waters), “Day Tripper” на Битълс (Beatles) и две песни -  неповторима колаборация на Стиви Уондър (Stevie Wonder) с Хендрикс. Ще има и единично издание с най-доброто от BBC Sessions и троен 12" винил.

Безспорно най-известното изпълнение на живо на Джимарата - това в Уудсток, ще бъде издадено на двоен диск и троен 12" винил.

"Merry Christmas & Happy New Year" включва известните изпълнения  “Little Drummer Boy”, “Silent Night”,  “Auld Lang Syne” и “Three Little Еars”. Тавата ще бъде преиздадена като диск и 7" винил.

Кулминация на предстоящата вълна от заглавия е дългоочакваната поява на "West Coast Seattle Boy: The Jimi Hendrix Anthology", четворен бокс сет, който проследява пътя на Джими към славата. Луксозната продукция предлага неиздавани досега записи на Джими Хендрикс Експириънс, както и демо записи. Новата антология на безсмъртния музикант включва и документален филм за него. Лентата е режисирана от носителя на "Грами" (Grammy) Bob Smeaton ("Beatles Anthology", "Festival Express", "Beatles: The Studio Recordings').

Първата вълна с албуми на Джими стартира с издаването на "Valleys Of Neptune", дългоочакваната продукция с неизвестни студийни записи на покойния изпълнител. Дискът дебютира директно на четвърто място на чарта на Billboard 200, а освен това четири заглавия от каталога на Хендрикс - "Are You Experienced" (#44), "Electric Ladyland" (#60), "First Rays Оf Тhe New Rising Sun" (#63) и "Axis: Bold As Love" (#67) – заеха подобаващо място в класацията Billboard 200 четири десетилетия след първоначалното си издаване. Доказателство за жизнеността и важността на артиста/китарист/изпълнител са и петте албума в американския Топ 100 през март 2010.
 
"Музиката на Джими е жива и днес, както преди 40 години и успехът на наскоро издадените албуми е вълнуващо доказателство за това. Винаги сме знаели, че силата на неговата музика и посланието й ще устоят теста на времето и ще прокарат мост към бъдещето," казва Джени Хендрикс, изпълнителен директор на Experience Hendrix LLC. "Партньорството с компанията Legacy ни дава възможност да достигнем до по-широка аудитория. А най-доброто предстои. Имаме записи, невиждани кадри и нечувани версии на песни, които ще очароват съвременните почитатели на музиката. Убедени сме, че разпространението е в добри ръце и ще отвори вратите към нови пазари. Нашите усилия винаги ще бъдат насочени към популяризирането на музиката на Джими", казва тя.

"Партньорството ни с Experience Hendrix да популяризираме музиката на Джими сред новите поколения продължава да е важно за нас и реакцията на феновете и критиката към каталожните проекти са наистина страхотни", каза Adam Block, зам.- президент и генерален мениджър на Legacy Recordings. "Духът на музиката на Джими е наистина универсален, прескача границите на времето с безкрайната си жизненост, сила и красота", допълва той.

Носителят на множество награди "Грами" - Legacy Recordings, подразделение за каталога на Sony Music Entertainment, продуцира и управлява най-големия световен каталог с исторически издания, несравним асортимент от хиляди дигитално ремастерирани архивни заглавия, които представят буквално всеки жанр, включително поп, рок, джаз, блус, ар-ен-би, фолк, кънтри, госпъл, мюзикъли, филмова музика, етно и  уърлд музика, класика, комедия.
 
Основан от бащата на Джими - Джеймс "Ал" Хендрикс, през 1995, Experience Hendrix се управлява от членове на семейството, подбрани от Ал като председател. Това е официална фамилна компания, която държи правата върху музиката и името на Джими Хендрикс. Experience Hendrix и Authentic Hendrix се грижат за вечното наследство на изпълнителя в световен мащаб.

Илия Караянев е роден в Пловдив през 1949. Започва да свири на китара 13-годишен, като първите му уроци са от старите винили на Ерик Клептън (Eric Clapton) и Джими Хендрикс. През 70-е години е най-известният соло китарист в България, като звездната си слава получава в оркестъра на Лили Иванова, в къзето е 3 години. Има тригодишен любовен романс с примата на българската естрада, след което се разделят. За няколко години се подвизава в авангардния тогава джаз оркестър София. През 1984 Личо Стоунса емигрира в Швеция. В продължение на 10 години свири в Германия и в Норвегия. Автомобилен инцидент в Швеция го оставя инвалид и той се прибира в България през 1994. 15 години избягва журналистите и не дава интервюта. За 60-годишния си юбилей Личо Стоунса формира група и направи концерт в пловдивския рок клуб "Полинеро" миналата година. Това бе и първото му завръщане на сцената след 20-годишно прекъсване.

Кариерата на Караянев се свързва още с оркестъра на Емил Димитров - Синьо-белите, Тангра и бенда на Иван Пеев 6 +.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички