Хип-хоп легендата Къртис Блоу с концерт в София


Хип-хоп легендата Къртис Блоу с концерт в София

6255

Къртис Блоу (Kurtis Blow) - същинска икона в хип-хоп културата, ще се представи в Sofia Live Club на 1 октомври.

Наричан още Краля на рапа, той е причината ъндърграунд хип-хопът да достигне до широката публика.

Изпълнителят идва за трети път в България. Първият път бе на фестивала Jam On It в в Смолян, където направи грандиозно шоу. Вторият път - в Бургас, в спортна зала „Младост” по покана на Геро от Рап Нация.

"Легендата трябваше да дойде, защото все пак има много хора в България, които слушат тази музика и имат нужда да го чуят и в столицата”, заяви специално за MySound.bg един от оргнанизаторите на събитието - DJ Марти Джи (Marty G).

Преди динозавъра на хип-хопа, ще се изявят и български изпълнители, които са специално селектирани този път. „Хората идват да чуят звездата, а не изпълнители, които не знаят какво да правят на сцената. Не може да поканим човек, който не е чувал за него, не знае неговото творчество и не знае какво да направи, защото това е много важно: да се докоснеш до изпълнителя с твоя стил”, каза още Марти Джи.

Удостоените с доверие са РАББА, ГФА, Биг Ша, Рап Нация. Също така феновете могат да очакват брейкденс формацията Слийплоулкингс и бийтбоксъра Дъ Мен.

За да бъде шоуто пълно, DJ Джей Грегъри и Марти Джи ще пускат сетовете си само на внил – „защото истинските диджеите работят само на винил”, отбелязва Марти Джи. По време на концерта феновете ще се насладят на диджейски сет с много брейк бийтове и много олдсклуул звучене - които хората не чуват всеки ден по клубовете и дискотеките.

Къртис Уокър a.k.a. Къртис Блоу е роден в Харлем, Ню Йорк, на 9 август, 1959. Започва като брейк танцьор, минавайки през DJ-ing под името Kool DJ Kurt, докато накрая се спира върху рапирането. Блоу е работил със светила като Гранмастър Флеш (Grandmaster Flash), Russell Simmons и Melle Mel. През 1979 година издава емблематичната "The Breaks" – песен, включена в дебютния му албум "Kurtis Blow". Проектът има огромен успех както в хип-хоп общността, така и извън нея, достигайки златен статус.

Къртис Блоу е първият рапър, записал с водеща звукозаписна компания- Mercury Records, и е първото рекламно лице (за Sprite) в хип-хоп културата. Това донася на Блоу място в The Pantheon Of Influential Early Rappers (Пантеона на влиятелните рапъри). Той е избиран за продуцент на годината в Ню Йорк в три последователни години за периода 1983-1985. Сред най-известните му хитове са: "Basketball", "If I Ruled The World", "The Breaks", "Only The Srong Survive", "8 Million Story", "America", "Under Fire" и много други.

През 1979 Къртис Блоу е само на 20 години, когато записва парчето „Christmas Rappin”. Сингълът има голям търговски успех – продават се 400 000 копия и с времето се превръща в класика. Друго емблематично изпълнение - "The Breaks" (което се превръща в запазена за Къртис марка), допринася много за инвазията на хоп-хопа на международно ниво. Именно на Блоу е първият хип-хоп албум с продажби над един милион копия. За иновативната визия на видеоклипа на парчето си „America” получава наградата за видео на MTV (MTV Monitor Award). От същия проект е и хитът „If I Ruled The World”, който влиза в Топ 5 за ар-ен-би на Billboard.

Популярността на музиканта намалява в началото на 80-е, когато новият по-твърд саунд на рапа надига глава. През 1985 участва във филма Krush Groove. В началото на деветдесетте интересът към стария хип-хоп се възобновява и Блоу триумфално се връща в светлината на прожекторите. Той започва да води радиопредаването The Old-School Show. Впоследствие това радио шоу се превръща в Old-School Reunion Tour с участието на други известни имена като Грандмастър Флеш, Whodini, Sugarhill Gang.

Интересен факт е, че рапърът има съвместен проект с рок иконата Боб Дилън (Bob Dylan)– парчето, което записват заедно, се казва "Street Rock" и се появява в албума му "Kingdom Blow".

Понастоящем Къртис Блоу проповядва в основаната от него хип-хоп църква, продължава да създава рап песни с елементи на госпъл. Диджейства в Backspin 43 - хип-хоп радио, ориентирано към олдскуул звучене.

Дали ще проповядва и на българска сцена, предстои да видим.

Едно обаче е ясно отсега - шоуто не бива да се пропуска.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички