Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Виртуозни колаборации на 6-я международен джаз фест в Пловдив


Виртуозни колаборации на 6-я международен джаз фест в Пловдив

6687

Превърналият се в традиция международен пловдивски джаз фестивал тази година ще се проведе между 7 и 9 октомври.

И пак по традиция, неговият афиш предлага уникални колаборации, на които ценителите могат да се насладят единствено и само в Града на тепетата през октомври.

Посветените знаят - става въпрос за уникален микс от джаз, фолклорни мотиви, рок, блус... в джем, който се случва на място, пред окото и ухото на феновете.

Теодосий СпасовКай ЕкхардТрилок Гурту (Trilok Gurtu)

7 октомври, 20 часа, Драматичен театърПловдив

Специалният гост в това уникално трио, Трилок Гурту (на снимката), е перкусионист от световна класа, започнал кариерата си с Джон Маклафлин, в чиято формация се усъвършенства и като солист. Следват проекти, турнета и записи с Джо Завинул, Дон Чери, Ян Гарбарек, Бил Евънс (саксофон), Дейв Холънд, Пат Матини, Закир Хюсеин. Създава собствена група, с която доразвива стила си, съчетаващ индийски етно мотиви и невероятни импровизации. На сцената заедно с Трилок ще бъде старият му познат от Джон Маклафлин трио - Кай Екхард. Свирил със Стенли Кларк, Ал ди Меола, Уейн Шортър, Джон Скофийлд, Кай е един от най-уважаваните съвременни джаз басисти и основател на виртуозната фюжън група Гарадж Махал.

“Виртуозен” е сред многото определения, прилягащи на третия елемент в проекта, който ще разтърси Драматичен театър-Пловдив на 7 октомври – Теодсий Спасов. Той принципно няма нужда от представяне, но ние ще се си позволим да припомним, че е бил музикален ръководител на Държавен ансамбъл Филип Кутев и е работил с Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Енио Мориконе, Алберт Мангелсдорф...

Трилок - табла, перкусионии, свири на уникален хибриден комплект барабани. Той придобива първоначална известност като член на групата Орегон. Корифеят се изяви с квартет в столичната зала "България" в афиша на фестивала "Джаз Плюс" на 13 юни 2009.

Чико Фриймън – Венцислав Благоев Бенд

8 октомври, 20 часа, Драматичен театър – Пловдив

Чико Фриймън е саксофонист, композитор, продуцент, новатор, който не спира да очарова световната музикална критика. За огромния му талант свидетелстват съвместни проекти с гиганти като Дизи Гилеспи, Маккой Тайнър, Елвин Джоунс, Чарлс Мингъс, Уинтън Марсалис, Артуро Сандовал и други. "Най-добър саксофонист", "албум на годината на списание Sound&Vision" и New York Jazz Award са само част от отличията, белязали кариерата му. На първото си участие пред българска публика Чико ще си партнира с впечатляващия български тромпетист Венцислав Благоев, чийто концерт с Ранди Брекър в рамките на миналогодишното издание на фестивала предизвика истински фурор. Освен с петкратния носител на "Грами" Венци е свирил и с Аирто Морейра, Саша Пери, Ари Роланд, Дженис Харингтън, Милчо Левиев. Бендът се допълва от изключително актуалния румънски басист и преподавател по оркестрово дирижиране Петрониус "Педро" Негреску, пианиста Живко Петров и барабаниста Димитър Семов.

Васил Хаджиманов Бенд

8 октомври, 20 часа, Драматичен театър – Пловдив

Роден през 1973 в Белград, Васил Хаджиманов получава образованието си в престижния Berklee College Оf Music в Бостън. По време на престоя си в САЩ работи с музиканти като Дейвид Гилмор и Дейвид Бини. След завръщането си в Сърбия основава Васил Хаджиманов Бенд. Австрийската публика определя бенда като “наследник на Джо Завинул”, вдъхновена от еклектичните му изпъления, в които балкански етно ритми се преплитат с фънк и фюжън.

На "Пловдивски джаз вечери" феновете ще видят и чуят още специално създадения за фестивала проект на Веселин Койчев и Николай Карагеоргиев (7 октомври), Percussion Impact с участието на Стоян Янкулов-Стунджи, Христо Йоцов и Милен Кукошаров (9 октомври) и Акага, които ще интерпретират част от музиката на една от най-значимите фюжън формации - значимите Чикаго (Chicago), в неподражаемия си стил.

Концертът на Percussion Impact е в памет на един от създателите на проекта, големия пианист Румен Тосков.

 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички