Виртуозни колаборации на 6-я международен джаз фест в Пловдив


Виртуозни колаборации на 6-я международен джаз фест в Пловдив

6649

Превърналият се в традиция международен пловдивски джаз фестивал тази година ще се проведе между 7 и 9 октомври.

И пак по традиция, неговият афиш предлага уникални колаборации, на които ценителите могат да се насладят единствено и само в Града на тепетата през октомври.

Посветените знаят - става въпрос за уникален микс от джаз, фолклорни мотиви, рок, блус... в джем, който се случва на място, пред окото и ухото на феновете.

Теодосий СпасовКай ЕкхардТрилок Гурту (Trilok Gurtu)

7 октомври, 20 часа, Драматичен театърПловдив

Специалният гост в това уникално трио, Трилок Гурту (на снимката), е перкусионист от световна класа, започнал кариерата си с Джон Маклафлин, в чиято формация се усъвършенства и като солист. Следват проекти, турнета и записи с Джо Завинул, Дон Чери, Ян Гарбарек, Бил Евънс (саксофон), Дейв Холънд, Пат Матини, Закир Хюсеин. Създава собствена група, с която доразвива стила си, съчетаващ индийски етно мотиви и невероятни импровизации. На сцената заедно с Трилок ще бъде старият му познат от Джон Маклафлин трио - Кай Екхард. Свирил със Стенли Кларк, Ал ди Меола, Уейн Шортър, Джон Скофийлд, Кай е един от най-уважаваните съвременни джаз басисти и основател на виртуозната фюжън група Гарадж Махал.

“Виртуозен” е сред многото определения, прилягащи на третия елемент в проекта, който ще разтърси Драматичен театър-Пловдив на 7 октомври – Теодсий Спасов. Той принципно няма нужда от представяне, но ние ще се си позволим да припомним, че е бил музикален ръководител на Държавен ансамбъл Филип Кутев и е работил с Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Енио Мориконе, Алберт Мангелсдорф...

Трилок - табла, перкусионии, свири на уникален хибриден комплект барабани. Той придобива първоначална известност като член на групата Орегон. Корифеят се изяви с квартет в столичната зала "България" в афиша на фестивала "Джаз Плюс" на 13 юни 2009.

Чико Фриймън – Венцислав Благоев Бенд

8 октомври, 20 часа, Драматичен театър – Пловдив

Чико Фриймън е саксофонист, композитор, продуцент, новатор, който не спира да очарова световната музикална критика. За огромния му талант свидетелстват съвместни проекти с гиганти като Дизи Гилеспи, Маккой Тайнър, Елвин Джоунс, Чарлс Мингъс, Уинтън Марсалис, Артуро Сандовал и други. "Най-добър саксофонист", "албум на годината на списание Sound&Vision" и New York Jazz Award са само част от отличията, белязали кариерата му. На първото си участие пред българска публика Чико ще си партнира с впечатляващия български тромпетист Венцислав Благоев, чийто концерт с Ранди Брекър в рамките на миналогодишното издание на фестивала предизвика истински фурор. Освен с петкратния носител на "Грами" Венци е свирил и с Аирто Морейра, Саша Пери, Ари Роланд, Дженис Харингтън, Милчо Левиев. Бендът се допълва от изключително актуалния румънски басист и преподавател по оркестрово дирижиране Петрониус "Педро" Негреску, пианиста Живко Петров и барабаниста Димитър Семов.

Васил Хаджиманов Бенд

8 октомври, 20 часа, Драматичен театър – Пловдив

Роден през 1973 в Белград, Васил Хаджиманов получава образованието си в престижния Berklee College Оf Music в Бостън. По време на престоя си в САЩ работи с музиканти като Дейвид Гилмор и Дейвид Бини. След завръщането си в Сърбия основава Васил Хаджиманов Бенд. Австрийската публика определя бенда като “наследник на Джо Завинул”, вдъхновена от еклектичните му изпъления, в които балкански етно ритми се преплитат с фънк и фюжън.

На "Пловдивски джаз вечери" феновете ще видят и чуят още специално създадения за фестивала проект на Веселин Койчев и Николай Карагеоргиев (7 октомври), Percussion Impact с участието на Стоян Янкулов-Стунджи, Христо Йоцов и Милен Кукошаров (9 октомври) и Акага, които ще интерпретират част от музиката на една от най-значимите фюжън формации - значимите Чикаго (Chicago), в неподражаемия си стил.

Концертът на Percussion Impact е в памет на един от създателите на проекта, големия пианист Румен Тосков.

 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички