Конкурсът Фюжън DJ Рали на финала! Кога се ражда булгарбийт?


Конкурсът Фюжън DJ Рали на финала! Кога се ражда булгарбийт?

5053

Финалът на Фюжън DJ Рали (Fusion DJ Rally) – първото състезание, което провокира родните диджеи да смесват български фолклор със съвременен звук, е в Sofia Live Club от 20 часа на 7 октомври.

Не четирима, а петима финалисти ще премерят сили в края събитието.

Те впечатлиха журито и публиката на двата полуфинала с оригиналните си сетове, в които интегрираха, интерпретираха и ремиксираха магическия български фолклор в комбинация с модерни електронни стилове. Дъб, дъбстеп, транс, дръм-ен-бейс, хаус, минимъл, техно и експериментален звук се смесиха с космическите гласове на певиците от формация Кипри и песните, които те записаха специално за случая. Изборът на финалистите беше толкова труден, че членовете на журито настояха вместо четирима, да станат петима, обосноваха се организаторите.

Така се класираха Soundforia, Vinid, Krivak, Charoday и Brokoli.

За тях са подготвени още по-големи предизвикателства по пътя към първото място. В последния кръг на състезанието те ще трябва да включат в сетовете си освен 3 от акапелите на Кипри, и две инструментални композиции на групите Балкански коне и Оратница. Всеки от сетовете трябва да бъде с изцяло авторска продукция с дължина 30 минути.

Както MySound.bg информира, в журито са диджеят и продуцент Куух (Cooh), певицата трето поколение от Шоплука - Илияна Найденова, Веселка Тончева -  доктор етномузиколог от БАН, главният редактор на DJ Mag България - Симеон Василев, и Фюжън Ембъси (Fusion Embassy). Този път обаче глас ще има и публиката, която ще може да подкрепи най-добрия сет на вечерта.

Кога се ражда булгарбийтът? Когато бабите срещнат грамофона! Затова състезанието ще бъде открито от великолепния гост вокал в няколко от ремиксираните песни – народната певица Санка Мишева. Присъстващите в клуба ще чуят на живо и самите Кипри да изпълнят парчетата, които финалистите ще ремиксират по-късно.

Освен състезателите, на финала ще има още много гости и изненадващи колаборации между диджеи и музиканти от всички стилове, за да превърнем мястото и вечерта в царство на фюжъна, поясниха организаторите.

Krivak:

“Първата касетка с музика, която получих, беше "Led Zeppelin ІІ", препоръчана от баща ми. Оттам последваха всякакви групи от Flower Power Generation-периода - Cream, Free, The Rolling Stones и т.н. Впоследствие започнах да слушам джаз, блус, боса-нова, рап, фънк и всички парчета, които ме привличаха с нещо - независимо дали беше вокалът или инструменталът. Първият ми досег с електронната музика, както на повечето мои съвременници, беше касетка на Prodigy. Няколко години по-късно се спрях на дръм-ен-бейс. Първоначално бях запленен от самото му звучене и колекционирах различни парчета. След това започнах да се занимавам с миксиране. В един момент желанието за собствена продукция надделя и започнах да се занимавам с продуциране. Вече четвърта година работя върху моя собствен звук, като продължавам и да пускам като диджей на дръм-ен-бейс партита под псевдонима Nasty D от Chronic Vibez Crew. В последната година започнах да се занимавам с електронна музика с фолклорни елементи под псевдонима Krivak, като се старая да покажа друга гледна точка към българската музика - силата на гласа и природата ни, примесена с дебел и плътен бас и мощни барабани”.

Charoday:

"От скоро правя собствени парчета в стиловете дръм-ен-бейс, дъб, дъбстеп и други като експериментирам постоянно. Амбицията ми е да развием българската сцена с качествена българска музика."

Soundforia

Млади хора, влюбени в баса – това e проектът Soundforia. Музиката е у нас и ние просто я предаваме на публиката. Zinnat музицира в стилове като дръм-ен-бейс, дъпстеп, IDM, създавайки невероятни атмосферни и експериментални вълни. Asian Detective представя нов микс от звуци между Изтока и Запада. Дръм-ен-бейс, дъбстеп, брейкбийт се смесват с класически индийски вокали и инструменти, създавайки напълно ново звучене. Двама противоположни по начин на звучене артисти, но тата добре пасващи си заедно. Брутален, тежък, изнасилващ сърцето ти бас в комбинация с леки, етно чил елементи. Ако това не те събуди за живот, кой би могъл?

Brokoli:

"Занимавам се с музика вече 7-8 години, но мога да кажа, че стана сериозно преди около 5, когато започнах да свиря често в различни клубове. Баща ми ми помогна в изграждането на вкуса ми, като надуваше до дупка уредбата в къщи с любимите си банди – Floyd, Led Zeppelin, The Who... Обичам сложна и мелодична музика – освен електронна, и акустична. Истината е в джаза. Също имам природно усещане за тълпата пред мен и винаги общувам с нея много, колкото и да е трудно понякога..."

DJ Vinid (на снимката):

"Първите ми опити за композиране и миксиране на електронна музика датират от края на 2003. Предпочитанията ми са насочени предимно към транса - един от най-богатите музикално и емоционално стилове. Идеята за преплитане на народни мотиви с традиционното ъплифтинг/прогресив транс звучене ме обсеби след поредицата партита на Тиесто (Tiesto) (2004-2005) с участието на "Деца Орфееви" (хорът на училище "Филип Кутев" в град Котел). Всъщност, подобни проекти са осъществявани от артисти като Тиесто, Orkidea, Фред Бейкър (Fred Baker) и други. Единственият подобен проект, осъществен от мен, е Black & White през 2009 с мотиви от народната песен "Пиленце пее", аранжирана и изпълнена от хора на Красимир Кюркчийски".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички