Саксофон с човешки глас на Пловдивски джаз вечери 2010


Саксофон с човешки глас на Пловдивски джаз вечери 2010

5111

В програмата на "Пловдивски джаз вечери" 2010  специално внимание заслужава концертът на Чико Фрийман и Венци Благоев Интернешънъл Бенд.

Както MySound.bg съобщи, изявата е в петък, 8 октомври.

Програмата е съставена изцяло от авторски пиеси на Чико Фриймън, тъй като амбицията на фестивала е да предлага най-доброто от световните джаз образци.

Чико Фрийман е знаково име за джаза. Изпълнител от най-висока класа, композитор, продуцент, името му е синоним на стремеж към намиране на изненадващи изразни средства и емоционални внушения, които придават съвършено нов облик на традиционното звучене на джаза. Световната музикална критика го нарежда сред най-изтъкнатите изпълнители. Той работи и записва с гиганти като Дизи Гилеспи, Макой Тайнър, Елвин Джоунс, Чарлз Мингъс, Арт Блеки, Уинтън Марсалис, Тито Пуенте, Артуро Сандовал, Пакито Д’Ривера и много други.

Израсъл в музикантска фамилия, Чико бързо разбира, че не математиката, която следва, е неговата страст. Свири на тромпет в университетския джазбенд, усилено учи саксофон – по 8-10 часа дневно. Дипломира се в областта на композицията и теорията на музиката, а след това става и преподавател. Истинската му сила и талант обаче се разгръщат под светлината на прожекторите. Музикантът свири на най-престижните джаз сцени и фестивали в САЩ, Латинска Америка, Европа. Наградите за най-добър солист, най-добър саксофонист, носител на New York Jazz Award са само част от отличията, белязали кариерата му. Публиката по цял свят горещо го аплодира, изненадана и запленена от неповторимия му маниер на свирене: Чико Фрийман до такава степен е овладял инструмента, че е способен да изсвири истински човешки звуци. Саксът му буквално крещи, смее се, плаче с човешки глас. Въздействието му е неповторимо и това го прави уникален.

Най-търсеният румънски джаз басист – това е категоричното определение за ПетрониусПедроНегреску. Преподавател по камерна музика и оркестрово дирижиране, диригент, той доказва на практика, че джазът и класическата музика могат да съществуват в прекрасна симбиоза. Дипломира се като челист, но контрабасът е неговата джазова визитна картичка. Изнася концерти на множество престижни джаз фестивали в Европа и Америка, а в България името му се свързва с това на тромпетиста Венцислав Благоев, с когото имат няколко силни джаз проекта.

Българските джазмени от тази интернационална формация едва ли имат нужда от представяне. Живко Петров е един от значимите ни джаз пианисти, носител на множество награди, сред които и за най-добър джаз изпълнител 2005. Работи с Йълдъз Ибрахимова, Камелия Тодорова, Белослава, основател на популярното българско джаз трио JP3. Свири активно из цяла Европа, включително и в "Ройъл Албърт Хол" (Лондон).

Лидерът на проекта Венцислав Благоев участва във всички издания на "Пловдивски джаз вечери" от създаването му. Миналогодишният му концерт с петкратния носител на “Грами” (Grammy) за джаз Ранди Брекър се превърна в едно от най-силните джаз събития не само в рамките на фестивала, но и като цяло в българската джаз история. С Митко Семов се срещат още в далечната 1981, когато и двамата стават лауреати на националния конкурс за млади изпълнители в Търговище.

По-късно активно работят заедно и с Милчо Левиев.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички