Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Кристъл Метъд: Променихме някои умове с нашата музика

Виктор Хари

Tретата вечер от набралия инерция „Spirit Of Burgas” 2009. Докато сецната е обсебена от металните зверове Клоофингър (Clawfinger) начело със скачащия, плюещ и пеещ едновременно вокал – Зак, в малка импровизирана стаичка се разговорям - с любезното съдействие на организаторите "DS Мюзик", с друга формация от 90–е, само че електронна. Американците Кристъл Метъд (The Crystal Method). Няма да забравя тръпката от касетката с албума им „Vegas" (1997), един от първите, знакови за електронната революция в края на миналото хилядолетие у нас. Странен гъдел ме гложди отвътре…

Докато Скот Къркланд играе ролята на творец – философ, компенсиран от пийващия Кен Джордан, реших да ги поизкарам от стандартните за случая коловози в началото на отпуснатите само 5 минути.

Здравейте, от кой град по-точно сте?

Кен Джордан: Лас Вегас. Там сме родени и отрасли, там живеят родителите ни.

Мислех, че в Лас Вегас има само казина.

К.Д.: Pоден съм на масата за Блек Джак (смях)… Лас Вегас си е нормален град. Hашите родители не работят в казина, въпреки че доста от жителите там са в тази сфера. Затова и имахме нормално детството.

Това все пак е САЩ, кой е любимият ви модел кола? Каква, всъщност, беше твоята първа кола?

К.Д.: Падах си по снимките на Камарото от 60–е, но първата кола, която имах, бе „Триумф” TR 7. Малка, кафява, изглеждаше бърза, но не беше.

Скот Къркланд: Имах олдсмобил с индиански навахо интериор. Преживя доста и накрая на една нова година я избавих окончателно от мъките, eдна котка минаваше… тя бе виновна.

Откога правите музика заедно?

С.К.: Започнахме през 1988, но като Кристъл Метъд - oт 1993. Пуснахме първия си сингъл „Nоw Is The Time” през есента на 1994.

Скот Къркланд в акция на бургския плаж

Какви вдъхновения бихте посочили? По това време в Европа има цяла сцена с електронни артисти.

С.К.: По това време бяхме повлияни от Ню Ордър, Депеш Мод, Пъблик Енеми също, но електронното име, което ни повлия в един по–зрял аспект, бе Лефтфийлд, с техния дебют „Leftism” (1995), по-точно.

На ръцете ви се виждат гривните от фестивала “Sziget” в Будапеща. Можете ли да направите сравнение с настоящия фестивал тук, макар и само на око?

С.К.: Още изпълнението ни не е минало, така че е рано да се каже. Ще видим реакцията на хората. Гледам - отвън се събира тълпа, ще ни е интереснo.

На сцената двaмата излязоха нo не хора, кацаше НЛО! Kацаха в продължение на първия от общо двата си часа. Постепенно на бургаския пясък хората от всички сцени се събраха, намагнетизирани от нечувания досега у нас саунд. Преди 4 години за последен път имаше подобна по сила електронна изява в БългарияКрафтверк. Но тогава за сметка на качеството, липсваше отвъдокеанската инициативност при контакта с публиката.


A тук двама души се превърнаха в обединени със синтезатори и компютри хибриди, които с нарастваща откъм 10 000-а тълпа емоция, взривиха морето и го запратиха отсреща до Грузия и обратно.

Виктор Хари между свите кумири

Какво ще кажете за реакцията на хората навремето. Струва ми, се в Щатите електронната музика не била полулярна. Какво мислеха за това, което правите?

К.Д.: Да, точно така. Тогава се слушаха Нирвана, Пърл Джем и така нататък. Електронната сцена се различаваше доста от това, което хората считаха за денс, като диското например. Но ние искахме да правим музика, която да се различава от тази по дансингите, по–дълбока музика, която хората да я слушат и вкъщи, в колата, да вземат със себе си, където пожелаят. Ние просто влагахме истинска страст и не се предавахме, но постепенно ситуацията се обърна. Cлед като започнахме с гиговете из страната, променихме някои умове. Има много случаи, когато почитатели на рока или на каквито и да е там направление, им допадна нашата музика, с която откриха пътя към електрониката, към техно звученето.

Какво ще кажете за вашия пръв и най–успешен засега албум „Vegas”? Изглежда имената на всички парчета в него са на някакъв жаргон.

С.К.: „Get Busy Child” е вдъхновено от семпли, семпъл който, но… (тук зацикля, опитвайки се да си спомни).

“I guess I didn`t know!” (В превод -  “вероятно не съм знаел”, опитвам се да му смушкам паметта с другия от двата култови семпъла в парчето – б. – В.Х.).

С.К.: Да, “I guess I didn`t know!”. Очевидно е от едно парче на Ерик Би и Раким – „Know The Ledge”. Просто го чух един ден, докато чистех с прахосмукачка, и си казах, че е страхотен семпъл, вкарахме го в семплера, а след няколко месеца успешно и в новото парче. „Keep Hope Аlive” е вдъхновено от реч на Джеси Джексън, „Vapour Trail” - от горелка, „Bad Stone” от китарен педал… (тук Кен се намесва с друго име от култовия албум)… „High Roller” пък е от терминологията на масите в казината на Лас Вегас, някой, който залага големи суми, или просто някой, налапан с екстази например.

(В хитa “Can`t You Trip Like I Do” – отдавна е известно, участва гласът на момиче, с което Скот говорел по телефона и го записал. Семплирал в началното парче от албума, а репликите впоследствие били изпяти с още по–голям успех от вокала на Филтър (Filter) – (Ричард Патрик, еднолична фигура в проека - б.,р.)  в прочутата версия от саундтрака към „Споон”).

Кристъл Метъд в кулминацията на шоуто си на "Spirit Of Burgas" 2009

Последните парчета от гига, както следва:

5-минутно неузнаваемо плавно интро и още поне толкова удължавания познат хит „Keep Hope Alive

3-4-минутно насъскване само с накъсвания, разкъсван и нахъсван до краен предел семпъл

„I guess I didn`t know”,

преди да избухне цялото

"Get Busy Get Busy Get Busy"

Get Get GetGetGetGetGet

Get Busy Child!

на което поразплискаха чивиите дори и на най–закостенелите металяги на феста.

The Name Of The Game” от втория им албум бе оставено само с идеята за мним завършек…

и после на бис порядъчно дълга, предоразвита версия на „Can`t You Trip Like I Do”.


НЛО засвириха в края на синтовете и с крака, поздравиха ни и захвърлиха микрофона преди да се откъснат от земята и да отпътуват в космоса.

Но... с нас.

Снимки: Яна Пункина и архив

 

Септември ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930