Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Армин ван Бюрен: Идвам в България догодина!

Адриан Савов

 

"Amsterdam Dance Event" (ADE) е най–големият клубен фестивал в света. Тази година нашият човек Адриан Савов (myspace.com/adriano.h; facebook.com/AdrianoHristov) също бе от щастливците, присъствали на мегасъбитието. Отиде, видя, отрази. Че дори успя да интервюира един от най-горещите диджеи на планетата - Армин ван Бюрен (Armin van Buuren).   

На 21 октомври - първи ден на феста, се намирам пред клуб “Escape”. Място на два етажа, три пъти по-голямо от нашенския клуб “Ескейп”. Пред вратите му са се извили километрични опашки, на които чакаш по час, за да влезеш. Но организаторите са предупредили отдалеч, че такова чакане е възможно, особено ако участие във вечерта ще има едно национално съкровище. А Армин ван Бюрен е точно това: съкровище.

Холандците ужасно много се гордеят както с него, така и с Тиесто, които вече почти десетилетие са на върха на световната електронна музика, като ту единият, ту другият е N 1. Последните две години обаче безспорният крал е именно Армин.

Чакайки на опашката, за да вляза и да видя какво пък толкоз има в този холандец, се заслушвам в разговор на трима местни пред мен. Те подробно описват отношенията между двамата големи, а и отношенията им с третия – Пол ван Дайк (Paul van Dyk). Че не се обичали помежду си, че си правили номера, че имало интересни колажи в местната преса за отношенията им и други подобни. Решавам, че ще яхна клюката на другия ден, когато имам кратка среща с местната мега транс звезда.

Разбира се, предстоеше партито... Когато Армин ван Бюрен се появи зад пулта - малко след два часа, той беше посрешнат с гора от ръце. Човек имаше чувството, че е на стадион, а не в клуб. На светлинното и лазерно шоу, което продължи до сутринта, можеха да завидят и най–големите партита от подобен вид в България. Но както казах и по–горе, Армин е национално съкровище. Когато човек го види на живо, се убеждава в това и си казва, че най–логичното нещо е той да си е… холандец...

На другия ден, спал-недоспал и с леко притеснение, трябваше да срещна звездата в Меката на журналистите по време на фестивала – хотел “Дилън”. Въведоха ме бързо в голяма и светла заличка, където няколко интервюта течаха едновремено. Организаторите ми заявиха, че имам точно пет минути. Армин седеше спокойно, с лека усмивка и приличаше на току-що завършил гимназия. Кой знае защо си помислих, че харесва футбол и че рита, когато има време. Въпреки че бях подготвил други въпроси за начало на разговора, без да искам веднага го попитах харесва ли футбол.Армин ван Бюрен: Харесвам, да! Особено Шампионската лига! Но за съжалиние не ми остава много време да гледам.

Решавам, че трябва да задам неприятен въпрос, колкото и да започнахме с усмивка. Макар да знам как отговарят звездите на подобни въпроси, го питам, за това което бях чул на опашката пред клуба миналата вечер.

Адриан Савов: Съвсем случайно вчера научих, че не се долюбвате с Пол Ван Дайк и има конфликт между вас.

Няма такова нещо (усмивката му изчезва за момент). Учуден съм, че въобще се появяват такива приказки. Вярно е, не сме се чували от доста време – почти две години, но това е защото загубих телефонния му номер. За конфликт някакъв обаче и дума не може да става – дори вчера пуснах негово парче на партито, така че...

Какво мислиш за фестивала ADE?
 
Страхотен фестивал! Много важен за бизнеса, за това кой-съм-аз-и-какво-правя, особено за хора, които ме чуват и виждат за първи път. Важен е и за онези изпълнители, които тепърва започват да се развиват. Забелязъл съм, че след подобни събития, посещенията в личния ми сайт се увеличават страшно много, нараства и легалният даунлоуд на музиката ми. Тази жива връзка между фенове, журналисти и изпълнители е от огромно значение и полза за всички.

Кой трак харесваш най–много в момента. Какво слушаш сега?!
 
Това, което харесвам най–много, е последният ми албум. А всички неща, които правя напоследък, ги правя с огромно удоволствие.

С коя поп звезда ти се иска да работиш или пък направиш ремикс?!

Със Сийл.

Питам го за времето до Нова година, какво планува, какво му предстои. А той казва, че го очакват много участия, като започва да изрежда градове от цял свят – Лондон, Лос Анджелис, Сан Франциско, Буенос Айрес и още няколко...
 
Армин: На самата Нова година ще съм в Дубай.

Страхотен избор!

Да, че мястото е величествено.

Завършил си право. Виждаш ли се като адвокат един ден, когато когато музиката ти омръзне?

Музиката няма да ми омръзне. Честно казано, не се виждам да се занимавам с право, но човек никога не се знае как ще се обърне живота...

Понеже от големите май само той не е идвал в България, го попитах кога да го очакваме. А бързият отговор ме накара да си мисля, че вече се водят преговори с него.

Армин: До една година със сигурност! Така че - през 2010!

Вече ми правеха знаци, че времето ми изтича, затова побързах да задам и последния си въпрос.

Кой очакваш да е N 1 тази година в престижната класация на списание “DJ MAG" - "Тop 100”, след като последните две години това си именно ти?

Армин: Беше невероятна година за Дайвид Гета! Смятам, че той ще е N 1!

Благодария, чакаме те в България.


Напуснах хотел “Дилън” с гръмнала, но възторжена глава. Доста въпроси изведнъж изкочиха и започнах да съжалявам, защо не съм му ги задал.

Вече в България чух албума му “Imagine”, който не бях слушал преди това. Разбрах защо Армин си го харесва. Харесах го и аз.

Седмица след това “DJ MAG" оповести своя чарт "Топ 100”. Макар да беше направил голям скок и да бе влязъл в голямата тройка – Дайвид Гета беше трети. За трета поредна година Армин ван Бюрен бе N 1 едно!

Бях разговарял с не само с бившия, но и с настоящия шампион!

Интервю с онзи холандец, който лети в облаците.

 

 

Септември ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930