Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Хамид Манту (Трасглоубъл Ъндърграунд): Пак ще работим с Янка Рупкина и трио Българка

MySound.bg

От изгряването си през 90-те Трасглоубъл Ъндърграунд уверено се налагат с новаторската си мешавина от стилове, опряна на здрав електронен бийт. При цялата еклектичност на блендата, те съумяват да запазят мярка и собствен стил. И да останат свежи и нови през всички години, в които стилове, хора и тенденции минават през катуна им. Днес заигравката между етно и електро е мейнстрийм, но при създаването си Трансглоубъл залагат истинска фонична бомба, смесвайки семпли от боливудски продукции с тибетски монаси и арабски оркестри върху дъб линии.
За по-дълго в групата са били Наташа Атлас, Джони Калси, Колъридж, Тююп, Шиима Мъкержи и Нийл Спаркс. В постоянното й ядро са Хамид Манту (барабани/перкусии/програмиране)
и Тим Уелан (кийборди/китара/програмиране).

За концерта си на 10 май Трансглоубъл идват окичени с приза „Най-добра клубна група” от наградата на "ВВС" за уърлд музиката.
В тяхната категория надпреварата беше оспорвана, понеже сред номинираните бяха Болкан Бийт Бокс, както и призракът на Нусрат ФатехАли Каан (покойник от 1997), ремиксиран от диджей Гауди.
Някъде между спирките от турнето и засиленото медийно внимание след награждаването Хамид Манту смогва лаконично и изчерпателно да отговори на въпросите на Mysound.bg


(Трансглоубъл с Шийма Мъкержи)

Поздравления, вие спечелихте награда на тазгодишното издание на "BBC" за уърлд музика. Какво е да си най-добрата клубна група?

Хамид Манту: Благодаря! Чудесно беше да спечелим една награда след всичките тези години.

Ще промени ли с нещо наградата музиката ви?

Х.М.: Просто ще продължим да опитваме да правим хубава музика.

Глобално и ъндърграунд съжителстват чудесно в музиката ви, има ли рецепта за това?

Х.М.: Рецептата е в колективното споделено слушане на музика от хората на Трансглоубъл Ъндърграунд за известнен период. Дълъг.

Кой беше първият запис от колекцията на родителите ви, който сте си „присвоили”?

Х.М.: Най-вероятно нещо на Битълс.

Няма как да ви спестим въпроса: планирате ли ново сътрудничество с български изпълнители, след записите с Янка Рупкина?

Х.М.: С радост отново бихме работили пак с Янка Рупкина и трио "Българка"... може да стане по-скоро отколкото сме предполагали.

Transglobal Underground

 

Септември ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930