Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Али Кембъл: Никога вече в UB 40!

Ирина Зебилянова

Али Кембъл (Ali Campbell), бивш вокалист на култовата британска реге формация UB 40, който я напусна след скандал преди 2 години, пристига за първия си концерт у нас в зала 1 на НДК на 20 декември.

Изпълнителят няма нужда от представяне, защото с неговия глас са израснали няколко поколения. Кой не си е тананикал песни като "Red, Red Wine", "Can’t Help Falling In Love" и "I Got You Baby?" Затова, когато през 2008 след 30 години във формацията той обяви, че се посвещава на солова кариера, феновете изпаднаха в дълбок смут какво ще се случи с любимата им група. Али КембълRunning Free” с новата си банда Деп Бенд и даде заявка, че няма никакво намерение да изневери на най-голямата любов в живота си – регето. През тази година последваха нов диск и турне, което за щастие включва и България.

Британският Боб Марли, който пристига покана на „Болкан Ентъртейнмънт Kъмпъни",  разказа пред списание "Паралели" защо е напуснал групата и как си представя бъдещето оттук нататък. Интервюто на Ирина Зебилянова е осъществено с любезното съдействие на „Вирджиния Рекърдс”.
побърза да ги успокои, като издаде втория си албум „

Ирина Зебилянова: Вторият ти солов албум бе озаглавен „Running Free” (Волно бягство), а последният проект се казва „Flying High” (Да летиш нависоко). Къде по-далече можеш да стигнеш оттук нататък?

Али Кембъл: Ха-ха! Това означава, че се чувствам все по-добре в кожата си. За първи път от много време насам мога да дишам свободно и да правя нещата, които винаги съм искал да правя!

Може ли да се каже, че „Flying High” продължава настроението от албумите на UB 40?

В действителност дискът е много по-свеж и никога досега не съм получавал толкова възторжени отзиви.

Как мрачният и дъждовен Бирмингам те зарежда да пееш толкова безгрижни и усмихнати песни?

(Смее се.) Когато човек е слънчев и е позитивно настроен, душата му създава и щастлива музика. Тогава няма значение къде живееш и дали навън вали.

Кога за първи път разбра, че музиката е твое призвание?

Израснах в квартал с емигранти от Карибския басейн. Заедно с брат ми Робин и другите хлапета от махалата се увлякохме по регето. Когато бях на 17, се напих много сериозно и се сбих с едно момче, което хвърли чаша по мен. С парите, които получих като обезщетение, си купих първата китара. Останалите също намериха пари да се оборудват и така неусетно сформирахме бандата си.

След 30 години заедно с UB 40 през 2008 напусна групата. Какви бяха мотивите зад това решение?

От доста време се чувствах нещастен и нямах свободата да създавам музиката, която ми харесва. Така и не можах да намеря общ език с мениджмънта на UB 40. Почувствах се предаден и от останалите членове на бандата, включително и от брат ми Робин. Чашата на търпението преля и през 2008 взех решението да се отделя. Между другото кийбордистът Майкъл Върчу също напусна състава и сега е в новата ми група Деп Бенд, която, мисля, е много по-добра!

Ако мениджмънтът на UB 40 се смени, би ли се върнал в групата?

Първо – съмнявам се, че това ще стане. Второ – едва ли вече ще искам да се разделя със свободата, която имам сега, така че отговорът ми е не.

Не е тайна, че реге културата е свързана с употребата на марихуана. Смяташ ли, че леката дрога трябва да бъде легализирана?

Абсолютно! Искам да те поправя, че това не е „дрога”, а е продукт от природата. Да – кокаинът, хероинът и амфетамините са наркотици и трябва да бъдат забранени. Но защо в това число попада и тревата? Нима цигарите и алкохолът, които се продават напълно законно в магазините, не нанасят много по-голяма вреда върху здравето ни? Забраната върху тревата е обида срещу небесния производител. Това е истинско богохулство! (Смее се.)

Във войната между хип-хопа и регето кое е най-мощното оръжие на реге музиката за спечелване на нови фенове днес?

Няма никаква война! Хип-хопът е жанр, възникнал върху основите на регето. Той обаче е разновидност; мода, която временно е завладяла света. Казвам ви – хип-хопът скоро ще умре, докато регето ще живее вечно!

Когато се обърнеш назад към прекараното време в UB 40, кое чувство доминира – това на огорчението или на чистата радост от възможността да свириш със сродни души?

В момента все още съм много ядосан, така че огорчението надделява. Предпочитам да гледам напред, а не да тъгувам по миналото.

Какво мислиш за съвременната музикална сцена във Великобритания?

Смятам, че положението е тъжно. Изглежда,сме осъдени да слушаме и гледаме само протежетата на Саймън Кауъл. Всичко е като излязло от един калъп. За съжаление това е тенденцията в цял свят.Какво ще чуят тези, които дойдат на концерта в София на 20 декември?

От всичко по много – парчета от соловите ми албуми, както и златните хитове, които съм изпял с UB 40, само че в много по-яка версия!

Твоето послание за българските фенове?

Да дойдат, за да се позабавляваме заедно. Ще стане голям купон, обещавам ви!

 

Септември ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930