Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Роберто Фонсека: Пианото е най-цялостният инструмент

Маргарита Борисова

Младият пианист Роберто Фонсека е представител на новата генерация музиканти във великата формация Буена Виста Соушъл Клуб. Израстнал в Хавана в семейство на музиканти, Роберто първоначално има влечение към ударните инструменти и перкусиите, което е видно по-сетне в стила му на свирене на пиано.

Наречен ”истинско откровение сред пианистите от неговото поколение”, той пише първите си композиции, смес между джаз и афро-кубинска музика, на 14 години, а година по-късно е сензацията на фестивала в Хавана - ”Jazz Plazа”.

В България той ще представи "Zamazu" – проект, в който се преплитат афро-кубински влияния, традиционна кубинска музика, джаз, класика.

В това пътешествие ще го следват музикантите Хавиер Салба – саксофон, кларинет и флейта, Омар Гонсалес- контрабас, Рамсес Родригес – ударни и Хоел - перкусия.

Интервю с пианиста ни предостави Маргарита Борисова от „Джаз Плюс”.

Роберто Фонсека

Първоначално сте свирил на ударни. Как разбрахте, че пианото е вашият инструмент?

Пианото е най-пълният инструмент, който съществува за мен и човек може да имитира всички други инструменти чрез него, почувствах, че пианото е перфектно средство, за да изразя всичко, което чувствам, а също така включва и перкусията, която толкова обичам.

Разкажете ни нещо за великите музиканти от Буена Виста Соушъл Клуб и по-специално за Ибрахим Ферер?

Да бъдеш с тях е все едно да докосваш небето с музиката, а Ибрахим… той е необикновена личност, която няма да забравя никога.

Преди 4 години вие бяхте в България по време турнето „Buenos hermanos” на Ибрахим Ферер. Кой е най-хубавият ви спомен от тогавашното ви посещение?

Очарова ме България. Постоянно казвах на моите мениджъри, че бих искал да свиря там. София е един много красив град и там се запознах с приянти и симпатични хора и очаквам този път да се запозная с още.

Знаете ли нещо за българската музика?

Има един женски хор, който изпълнява фолклорни песни, и се нарича Български полифонични гласове (дискът им е издаден от "JVC") – това е невероятно красиво пеене! Надявам се при това свое посещение да науча повече за българската музика.

Какво се случва в Хавана днес? Какви са музикалните тенденции?

Днес има един танцов фестивал по улиците на старата Хавана (La Havana Vieja), който е много интересен, защото се усеща артистичния дух, който носи радостта в един град. Хавана е един жив град, който се променя постоянно.

Вашите мениджъри ми казаха, че няма да излезете да свирите на сцената без своето бомбе. Защо толкова държите на него?

Много ми харесват филцовите шапки, напомнят ми за дядо ми и ме връщат в неговата епоха.

Роберто Фонсека

 

 

Юни ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930