Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Тома Здравков (Мюзик Айдъл 2): Каквото и да става, аз ще съм си аз!

Бояна Атанасова
87.5%
Тома Здравков от Пазарджик спечели второто издание на музикалното риалити, излъчвано по "bTV","Мюзик Айдъл". Тази победа даде чудесен повод да се срещнем и да го поразпитаме за всичко актуално около него, след края на конкурса.

В офиса на "Вирджиния Рекърдс", където имахме възможност да си поговорим, Тома даваше интервю след интервю и въпреки това бе в отлично настроение. С усмивка седна на "стола за разпити" пред нашия микрофон и започнахме с въпросите...


Минаха само няколко дни от както свърши цялото шоу - светлини, спектакли, грандиозна организация... Как се чувстваш в момента? Остана ли ти време да си починеш и да осъзнаеш какво ти се е случило през тези пет месеца?

Тома: Ами, какво да ти кажа. Нещата бяха... беше един голям филм, в който се оказах героя, който накрая побеждава всички. Добрият герой, който побеждава "лошите", всички сладури, които бяха много добри. Сега осъзнавам какво става. Сигурно няколко дни ще осъзнавам за какво става въпрос, защото до сега нямах време.

Ангажиментите са много?

Т: Да, ангажиментите са много. Интервю след интервю. После почват участията ми - наляво-надясно, из България, на морето... И просто натоварена програма.

Така ли си представяше, че ще се случат нещата?

Т: Определено не си представях, че ще се случат така, но съм много доволен, че имам шанс да демонстрирам възможностите си... до колкото ги имам, пред публика, която ме харесва или не ме харесва, но аз пък ще й пея, за да й е гадно...(смее се)

Публиката е доста широка, да. Знаем, че си участвал в една банда. Какво се случи с нея?

Т: Преди три години започнах с една банда, с която издадохме едно демо. След това я смених. До скоро бачках във Войс Енд Фингърс...

"Бачках"? Значи вече няма да си част от нея?

Т: Да, те си намериха друг вокалист.
 
Те как приеха участието ти в "Мюзик Айдъл"?

Т: Ами какво да ти кажа - подкрепяха ме, но явно им е писнало от липсата ми и са си намерили нов вокал. А иначе бачкам от скоро, от шест месеца... бачках с една банда от Пловдив - Лефт Бихайнд, с която правим кавъри на Пантера, Металика, Аксепт и други такива сладки бандички.

А как стои въпросът с авторските парчета?

Т: Имахме идеи за авторски парчета, но така се случи, че трябва да давам идеите си тук.
 
Toma

Знаеш, че рок и метъл феновете са доста консервативни. Предполагам, че твоите приятели са точно такива - фенове. Как приеха те участието ти в конкурса?

Т: Приветстваха това мое решение, че искам да участвам и че всъщност продължих да участвам. Бяха много щастливи и бяха заредени с много положителна енергия и вяра, че наистина рокът и метълът в мое лице ще победи, че ако аз победя, ще победи и рока. Аз все пак се опитвах през цялото време да пропагандирам точно това.

А дали ще победи? Вече подписа договор с "Вирджиния Рекърдс". До колко твоите желания ще бъдат ръководещи в бъдещата ти работа?

Т: Със сигурност какъвто и да е албумът, той ще бъде в моя стил. Не мога да кажа точно какво ще е, защото нещата не зависят само от мен, но определено винаги ще се намери някакъв компромисен вариант и нещо, което ще удовлетворява и мен, и тях и нещо, което ше доставя удоволствие, когато го слушаме, на всички. Пак казвам, аз няма да изневеря на стила си и ще настоявам за разбиране от тяхна страна.
 
Тома
 
Много хора се надяват ти да продължиш да бъдеш такъв и коментират поведението ти. Следиш ли какво се пише за теб във форумите в интернет и в медиите? Интересува ли те изобщо?

Т: Не следя, не следя какво пише за мен, но всъщност знам какво пише. Винаги има ин и ян - двете лица. Разбира се, аз сам осъзнавам, че имам недостатъци и много положителни черти. Работя върху недостатъците си и гледам да ги изчиствам. Работя върху гласа си, върху поведението си, върху... как да кажа... Работя е силно казано, де. Те сега ще искат да работя много над тези неща. Искам да си бъда същият, но просто няма как. Много неща, които аз съм свикнал да правя и които са моя същност те ще се опитат малко да ги попроменят. (визира екипа на "Вирджиния Рекърдс", бел. авт.) Но както се казва в моята специалност - мутация и модификация, аз може би ще се подложа не на мутации, а на модификации, временни такива изменения, които няма да доведат до промяна на моята същност.

Изборът ти два пъти да пееш песен на Азис в шоуто е много коментиран. Спомняме си негативната ти реакция, когато за първи път разбра, че имаш такава задача. Какво се промени до края на шоуто, за да изберем отново това парче да те представи?

Т: Избрах тази песен, защото тя се оказа задачата, която ме показа в една коренно различна светлина. Иначе начинът, по който я изпълних - това си бях аз. Това ми изпълнение може би преобърна мнението на всички, които стояха, гледаха и си казваха "да, това момче, нали...". Не ме взимаха насериозно, не бях фаворитът на публиката, а след това изпълнение почти съм убеден, че по вот съм скочил по-нагоре и като отношение на хората към мен. Тогава показах и какво ми отношението към чалгата. Метълите и другите са го разбрали, според мен.

Като изключим промяната на мнението на хората след този кръг, кое мислиш, че беше най-силното ти изпълнение?

Т: На рок концерта. Там плувах в свои води. Но пък беше и най-отговорното, безспорно. Разбираш защо, нали?!

Сега ще идват Уайтснейк, знаем, че са ти любимци. Ще ходиш ли на концерта им?

Т: Всичко зависи от това дали имам ангажименти. Много добре знаеш, че е много кофти, искам да отида... Гледах ги предишния път и имам огромното желание да ги видя пак. Те си ми любимата група. Освен това и Деф Лепърд ще бъдат там, което е много, много, много рядко да ги видиш заедно. За първи път идват, уникално събитие е и не е за изпускане.

С "Калиакра Рок Фест" по същия начин ли стоят нещата?

Т: "Калиакра Рок Фест" просто... (със съжаление) За него не ми се говори, защото ме е много яд, че няма да имам никаква възможност да ида там. Никакво рок лято за мен тази година.

Е, поне на Кис беше. А как възприемаш това, което се случи на Невена и Теодор Койчинов миналата година?

Т: Не ми се коментира.

Да си победител в много категории на всички награди...?

Т: Не, за мен това не е най-важното. Да са живи и здрави. За мен е по-важно да се кефя, да излизам на концерти, да си свиря с бандата, да ходя на репетиции в някоя дупка, някое мазе. Да си поркаме биричките, да сме си с мацките, да си ходим по планините, по излетчетата, на екскурзийки с раничките...
 
Тома

Но осъзнаваш, че от тук нататък няма как нещата да останат такива?

Т: Да, от тук нататък няма да е така, но каквото и да става аз пак ще се върна към това.

А за Иван Ангелов какво ще кажеш, какво ти е мнението ти за него?

Т: Както отговарям на всичките ти колеги - с въпрос. Кой беше Иван Ангелов?

Някои си спомнят все още за него, други не. Той е пример за това, че когато слезеш от екрана хората те забравят. Ти не се ли опасяваш, че хората могат да те забравят много бързо, както бързо са те издигнали на някакъв пиедестал?

Т: О, ами, публиката определено е като нож с две остриета. Както може да те издигне, така може и да те разгроми за отрицателно време. Пък и да си телевизионна звезда е едно. Слизаш ли вече от телевизора е съвсем друго и трябва да си ковеш здраво името с всякакви средства. Не ме е страх от това, наистина. Каквото и да става, аз ще съм си аз и това че хората не ме гледат, а може би отварят вестника и ме виждат там и се сещат кой съм, е все едно.

Не те ли е страх, че ще те свързват, обаче, точно с Азис?

Т: Да, но никой в България не е правил това, което аз направих с неговата песен. Аз с това се гордея - че показах нещо ново на хората и те го оцениха.

А какво се случи с ученето ти?

Т: Да, в началото на четвърти семестър се случиха всички тези работи, но молекулярната биология ми е страст и се надявам да не е до тук с нея. Просто сега ще премине малко на заден план.

Сега предстоят сесии...

Т: Да, далеч съм от тези неща - лекции, изпити...

След този въпрос отново обсъдихме приятелите на Тома. Той отправи специални благодарности към всички, които не са спряли да го подкрепят и все още продължават да му пращат поздравителни съобщения.

Със сигурност оставихме много въпроси незададени, но натоварената програма на айдъла не позволи разговорът ни да продължи. Надяваме се, че съвсем скоро ще имаме повод отново да се срещнем с Тома, за да ни разкаже за следващия си, по-голям музикален успех.
 

Юни ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930