Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Марк Нофлър: Зная българската песен, дето е в Космоса

Валентин Найденов
83.33%
Дали с Дайър Стрейтс или солово, Марк Нофлър (Mark Knopfler) е митичен. Както и да го погледнете: на живо – както ще се случи довечера в НДК, София, на видео – лента или DVD, в края на 70-те или в началото на 2008-ма, с китара или хармоника, зад или пред микрофона, в акустиката на студиото или в центъра на тока, разнежен за балада, изкушен от фолка или пък натопорчен за рок, рок-ен-рол и поп. Той просто има в ДНК-то си блус. И хъс. Марк-ов композитор и мултиинструменталист, бившият фронт на Дайър Стрейтс (Dire Straits) е взел емоция, евъргрийни, но и репертоар от последния си индивидуален проект – “Kill To Get Crimson” (2007), които да поднесе на българския фен след няколко часа.

Хайдееееее, до концерта време не остана! Султанът на суинга ни идва на крака!

Упс-с-с-с-с! “MySound.bg” има преди това обаче няколко бързи въпроса... Такива – музикантски, а не дали Марки ще опита след шоуто смиленски боб и домашна наденица, ще наблегне на салатата с яко магданоз или ще предпочете да сръбне супа от тиквички с много чесън и с по дядово усукана ракия - бонус ...


Можеш ли да кажеш кой китарист вдъхнови твоя похват на свирене без перце?

Марк Нофлър: Наистина ли ви интересува? Никой не ми е задавал този въпрос досега. Ами, нека да помисля. Не мога на назова конкретно име, от което съм се учил, това е моят начин на свирене на китара, който през годините се е развивал и променял. Но със сигурност мога да кажа, че винаги съм се влиял в музиката си от стария класически блус и от големите имена на 40-те и 50-те. Аз съм си блусмен по душа, никога не съм го крил и това личи във всички мои проекти. Много харесвам Мъди Уотърс, Би Би Кинг, Олмън Брадърс са от любимите ми музиканти, също – истински гений! Бо Дидли също беше сред любимите ми музиканти. Когато научих за смъртта му преди няколко дни, бях толкова смазан, че просто не намирам думи да опиша как се почувствах. Когато толкова велик човек си отиде, това е огромна загуба не са мо за музиката, а и за цялото човечество.

Кой е най-добрият китарен риф и соло, които някога си чувал?

М.Н.: О, тук много ме затруднихте. В света на музиката има толкова брилянтни парчета и китаристи, че наистина не бих могъл да кажа само едно име или парче. Но пък от позицията на китарист, мога да ви кажа кого харесвам като техника и похват на свирене. Ерик Клептън е невероятен китарист и за моя радост, много близък мой приятел. Фил Колън от Деф Лепърд – също. Обожавам парчето „When Love And Hate Collide”, а и цялото им творчество. Въобще – велика група! „Hysteria” е един от най-добрите албуми, издавани някога. Китарите винаги са били запазената марка на Деф Лепърд и това ги прави уникални и единствени, голям фен съм, определено. Също много харесвам похвата на свирене на Джо Пери, който освен прекрасен китарист е и много добър композитор. Преди една – две години извади супер добър солов албум. Мога да говоря за добри китаристи цял ден, хе-хе. Те са толкова много, че се страхувам да не пропусна някой. Ерик Клептън, естествено, Нъно Бетънкърт, Джими Хендрикс – човек -легенда, Сатриани, Малмстийн, Вай, Слаш, Ангъс Янг, Стиви Рей Вон, Зак Уайлд, Джони Уинтър и още безброй. Всеки е толкова индивидуален, че със сигурност не мога да избера лидер между най-добрите в света.
 
Марк Нофлър
 
Кой е новият китарен герой за теб?

М.Н.: Може би още не се е родил, кой знае... А може и да е синът ми Джоузеф – толкова е задобрял напоследък, че е като спринтьор по грифа на китарата. Много се радвам, че децата ми избраха моя път. Не защото съм от амбициозните родители, които държат на всяка цена да се наложат, а по-скоро защото виждам, че пламъчето на музиката гори в очите им и те самите се чувстват щастливи да се занимават с музика. Другият ми син е барабанист, даже двамата имат своя група. Наистина ме карат да се гордея с тях.

Коя песен или албум биха представили планетата Земя най-добре във Вселената?

М.Н.: В моя живот има няколко задължителни албума, които винаги присъстват в моя личен „Топ 5” - “Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band” на Битълс, „Hysteria”, както вече казах, “Purple Rain” на Принс – този човек е изключителен, гениален, почти свръхестествен! Също “Highway 61 Revisited” на Боб Дилън и “Kind of Blue” на Майлс Дейвис. Разбира се има и много много други добри мелодии, но за мен тези са специални и никога няма да спрат да ме вдъхновяват и вълнуват.
 
Марк Нофлър
 
Кой албум би взел със себе си на самотен остров?

М.Н.: Един от тези, които споменах преди малко - със сигурност. Хубаво ще е да има и електричество на острова, за да мога да слушам музика, все пак, хе-хе! (усмихва се широко) (Нещо твърде рядко за него – бел.ред.)

Имаш ли близки приятели сред известните рок звезди?

М.Н.: В нашите среди понятието „рок звезда” не се приема по същия начин, както го приемат другите хора. Имам приятели от колегите, да. С Ерик (Клептън) сме много близки, с Фил Колинс също. Стинг е страхотен човек и винаги ми е приятно с него, независимо дали се събираме за да правим музика или просто така. Старая се да съм в добри отношения с хората, с които работя и мисля, че успявам. Но ако говорим за близки приятели - Ерик, Фил и Стинг може би са ми най-близки.
 
Марк Нофлър

Познаваш ли някой български музикант? Какво можеш да кажеш за българското фолклорно пеене, ако си запознат с това?

М.Н.: За съжаление не. Но съм слушал и зная песента ви, която лети в Космоса ("Дельо Хайдутин", Валя Балканска – бел. ред.) и съм крайно впечатлен! Зная също, че много артисти ползват части от български фолклорни песни в своята музика – Питър Гейбриъл например. А на него може да му се довериш 100%, когато става въпрос за композиране.

Говориш ли унгарски?


М.Н.: За съжаление не, макар че съм наполовина унгарец по произход. Езикът звучи интересно, но в същото време ми се струва доста труден. Разбирам няколко определени думи, но в никакъв случай не мога да кажа, че говоря унгарски.
 

Юни ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930