Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Нора Караиванова (Мюзик Айдъл 2): Емоцията в пеенето е най-важна!

Бояна Атанасова
Разговорът ни с Нора Караиванова се осъществи броени дни след като тя остана на второ място в музикалното реалити "Мюзик Айдъл" 2 ("Music Idol") . Чаровната певица на драго сърце отговори на солидно количество въпроси, без да се притесни и за миг, като не спря да ни радва с чаровната си усмивка.

По време на интервюто край нея бе и колегата й Ясен, който се опитваше да ни разсее, но малко по-късно се оттегли, за да остави на спокойствие добрата си приятелка.

След като Нора усърдно търсеше нещо на джиесема си, сетих се да я попитам дали нейният апарат наистина е изчезнал преди известно време. Така започнахме разговора си с историята на кражбата на телефона, за която ви разказахме преди време.
Минути по-късно нямаше как да не се върнем към темата "Мюзик Айдъл" и веднага стрелнахме Нора с въпроса дали е имала време да осъзнае какво й се е случило в последните няколко месеца...


Нора: Все още се опитвам да асимилирам всичко, което ни се случи до тук. Сега даже ми е малко тъжно, че всичко свърши. Не може да продължи вечно, но определено ще остане един от най-силните моменти в живота ми.

Това означава, че не ти е омръзнало да си част от предаването, след толкова време прекарано в него?

Н: Имаше моменти, когато на всички ни беше писнало общо взето, но мисля че всички останахме с добри впечатления от цялото предаване, което е и най-важното.

Ти няколко пъти успя да оцелееш във войната за гласове. Имаше ли увереността, че ти точно ще продължиш, когато хората трябваше да решават кой да остане?

Н: Не винаги. Забялезах, че хората гласуват спрямо това как ще си изпълниш песента. Точно когато трябваше да се борим за нашето оставане, не беше толкова важно дали ще си изпееш чисто парчето. Беше по-важно каква ще бъде емоцията, която ще вложиш в него. Именно за това явно сме успели да се преборим по някакъв начин.

Със сигурност е имало хора, с които си била по-близка и други, с които не си се разбирала толкова добре. Кога ти бе най-мъчно, при чие отпадане?

Н: Винаги съм била близка с Деничка, както и Ясен...

А очакваше ли точно с тях да останеш на финала?

Н: Абсолютно, молех се те да са с мен на финала, защото с тях взаимно се подкрепяхме и дори когато се определи накрая финалната четворка им благодарих, че са до мен. В такива моменти е наистина много важно да има човек, който да те подкрепя по някакъв начин.

Тогава как възприехте връщането в играта на Пламена? Ако можехте вие да определите кой да се върне от всички отпаднали, кой щеше да бъде?

Н: Е, определено тя. Аз си казах, когато ме питаха според мен кой трябва да се върне. Аз бях за Пламена и Мария. Тя наистина има изключителни качества като изпълнител. Ние се познаваме от преди това с нея. Честно да ти кажа, обаче, това връщане за мен беше малко неуместно, защото тя изтърва към 4-5 концерта, не мога да си спомня колко точно... Първо, че е загубила през това време интереса към хората... Всъщност не е точно така, защото имаше възможността да си отпочине, но пък имаше някакви здравословни проблеми, беше болна. Това показа за пореден път, че тя е един истински боец, но в крайна сметка ние минахме през толкова много неща. Тя едва сега навлизаше в нещата, през които ние сме минали. Не знам, някак си... Разбирам защо са го направили това връщане, но то се случва по този начин за първи път в "Мюзик Айдъл" въобще.

Имаш предвид в световен мащаб?

Н: Ами, да, така е. Нали знаеш, че в България всичко си е по нашенски.
 
Нора
 
За първи път у нас имаше и негативен вот, с който си отиде от предаването Иван Ангелов. Как прие това решение за гласуване на публиката? Как се стигна до него?

Н: Целият екип се събра и реши. За продуцентите става въпрос. В крайна сметка ние всички си имахме някакви подписани договори с "bTV". Те имаха задължения към нас, ние, съответно, имахме към тях и за мен това да не излезеш на концерт в понеделник... В крайна сметка, колкото и да имаш публика, която да те харесва, това е едно огромно неуважение към хората, които гласуват за теб. Аз не искам да коментирам Иван, защото мисля, че той е вече достатъчно коментиран и изчерпан. За мен този ход на продуцентите беше най-правилен.

Очакваше ли, че той ще си тръгне след гласуването?

Н: До някъде да. Ние до последно се колебаехме дали той ще продължи да се състезава или не, но мисля че България взе правилното решение.

А ако беше продължил, как щяха да се развият нещата? Дали щяха да бъдат както са сега?

Н: Не мисля, че щеше да стигне до финал, дори и да беше останал. Всяко нещо се изчерпва в даден момент и става безинтересно. Той направи какви ли не глупости - съблече се, бъркаше си в пъпа... Всички видяха на какво е способен.

А зад кулисите той как се държеше с вас. Това остана сякаш не чак толкова отразено - дали той успя да се сприятели все пак с някой...

Н: Той ни критикуваше с цел да разклати нашата психика. Искаше да се поддадем на неговите провокации. В един момент всички разбраха какво представлява Иван и просто го игнорираха.
 
Нора
 
Както за него, така и за вас се пише много по медиите. Интересуваш ли се какво се говори за теб?

Н: Докато течеше предаването, нямах време да гледам форумите. От време на време ми попадаха някакви статии, в които пишеше за нас.

За теб се появи една информация, че си гласувала сама за себе си от сцената на "Мюзик Айдъл" в разрез с правилата на предаването...

Тук Нора избухна в неистов смях. От мен разбра за тази случка и внимателно ме изслуша за подробностите около обвиненията срещу нея.

Н: Изобщо не е имало правила да не гласуваме за себе си. Всеки можеше да гласува за себе си, за другия, за който си поиска. Сигурно някой се е опитал да направи нещо като историята около "Пей с мен". При нас нямаше оценки, а и да гласувам за себе си, какво лошо има, по дяволите?!

Тогава гласувала ли си за себе си или за някой друг?

Н: За Ясен гласувах веднъж, когато беше излязъл на елиминации. И за Деница съм гласувала. Бях си подготвила специално телефона и по време на рекламните паузи гласувах.

В този момент се намеси журналистка, която поиска автограф за майка си - фенка на Нора.

Вече свикна ли с това внимание, с автографите?

Н: Ами да. Вече мога да си пиша името и някакви пожелания по всяко време.
Това не те ли натоварва?

Н: Е, понякога е трудно. На мен ми беше най-сложно около живите прведавания, защото бях ме подложени на доста голям стрес и напрежение. Понякога тогава автографите ме натоварваха допълнително. Не ми се отразяваше чак толкова добре.

Реалитито в един момент не ти ли дойде малко в повече? Имаше ли нещо, което според теб не трябваше да бъде показвано?

Н: Като направя един по-широк поглед върху реалити епизодите, които правеха, не мисля, че са показвали неща, които хората не трябваше да видят. Дори напротив - те изтъкваха наши качества, които са хубави. До някъде прекалиха с Пламена и Денислав...

А работата при тях нагласена ли беше или съвсем истинска? Познавали ли са се преди това, както се чу?

Н: Амииии...(позамисля се) Мисля, че са се познавали и преди "Мюзик Айдъл". Но пък отношенията им се заслиха едва тогава, в предаването.

А дали е било заради камерите?

Н: Не мога да кажа, наистина не знам. Това са си техни отношения - мен не ме касаят.
 
Нора
 
Миналата година финалната двойка бяха пак момче и момиче, но при вас се обърнаха нещата - момчето спечели. Ти видя какво се случи с Невена и Теодор. Ще бъдеш ли доволна от такова развитие на нещата и за теб?

Н: Не мога да очаквам всичко да се повтори едно към едно. Сигурно сега ще започнем да влизаме в подобен на техния коловоз. Това е хубаво в крайна сметка. От тук нататък нашата задача става още по-трудна. Трябва да си изградим свое лице, да имаме свой собствен имидж. Да покажем нещо, с което да се отличаваме от останалите изпълнители. Много ни е трудна задачата, сега като се замисля...

Спомена имиджа. Имахте доста интересн стайлинг през цялото време в предаването. Кога най-много се хареса и се чувстваше най-добре?

Н: На рок концерта ми хареса стайлинга. Ние винаги се стараехме да влизаме в контекста на парчетата, които трябваше да пеем. Винаги съм се съветвала със стилистите, защото те ни обличаха, но в крайна сметка те ме питаха дали аз се чувствам добре. Имаше хармония между нас.

Кой чувстваше като най-голяма опора за чисто музикалната ви подготовка в "Мюзик Айдъл"?

Н: Етиен Леви направи наистина много неща за нас. Свърши огромна работа, през цялото време ни помагаше, стоеше зад нас, подкрепяше ни. Винаги, когато сме имали нужда от някакъв съвет или някаква помощ, той се е отзовавал. Дони също много ни помагаше, въпреки че понякога се получаваха леки противоречия с него. Това се отнасяше най-вече за песните, които ни даваше, защото в повечето случаи не бяха най-любимите ни и обичани. Но аз го разбирам и му благодаря, че ни е давал точно такива парчета, за да може в крайна сметка да ни видят в различна светлина, да се открият различните ни образи. Това не ни е ощетитло - напротив, мисля че ни е помогнало.

Вие изобщо не сте имали думата за избора какви парчета ще пеете?

Н: Изцяло Дони решаваше какво ще пеем. През цялото време, докато чакахме да ни кажат задачите в бекстейджа, карахме Дони да ни подскаже поне какви песни ни е избрал, но той никога не е издавал нищо. Изненадата ни беше съвсем искрена. Ние научавахме за задачите, когато и зрителите научаваха.

По това време осъзнахме, че не остана нещо важно, което да сме пропуснали. С взаимна благодарност за вниманието се разделихме и оставихме Нора в ръцете на други колеги журналисти.
 

Юни ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930