Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Фреди Коул: Не ми пука за хип-хопа

Ивайло Кицов

Фреди Коул  (Freddy Cole) изнесе чудесен концерт в рамките на тазгодишното издание на джаз феста в Банско (10 август).

Братът на Нат "Кинг" Коул заедно с момчетата от сплотения си бенд представиха най-значимото от репетоара на певеца и пианиста дотук. С младежки дух, въпреки 77-е години на изпълнителя.

Лайънъл Фредерик Коул започва да пее и свири в клубовете на Чикаго още като тийнейджър. Завършва музика в института на града - "Рузвелт".

Музикантът записва първия си сингъл - "The Joke's On Me", през 1952.

Неговите приятни за ухото вокали, елегантото му чувство за суинг и добра артикулация го нареждат не само сред най-уважаваните джаз изпълнители в САЩ, но и въобще.

Ведрото чиче, освежено както от горещия прием на аудиторията и масажа на др Емил Илиев след края на шоуто, така и от възстановителния сън насвежо в този регион, пристъпва във фоайето на хотел "Кемпински" следващия ден.

Излиза, че гилдията го завардва, тъй като, оказва се, никой не го е информирал за среща с медиите. Неговата мениджърка (или дявол знае каква) "отпуска" обаче десет минути.

Първите две от тях минават в одобряване на интериора, където да се разположим (не, не точно под тази рогата глава, не и тук, че слънцето удря директно), следващите две - в очакване четирима левенти във фракове да дотътрузят някакво гранд пиано, чийто картеч препуцва помещението от единия край до другия.

Затова и интервюто е блиц - в най-буквалния смисъл.    


Добър ден, господин Коул. Как се чувствате след концерта снощи? Усетихте ли българската публика?

Фреди Коул: Да, хубаво беше, имаше много хора, атмосфера. Въобще тук, у вас, е красиво. Но аз имам късмет с публиката навсякъде.

Познавате ли съвременната джаз сцена? Стилът прие в себе си ар-ен-би, хип-хоп, електроника... Какво смятате за този фюжън?

Ф.К.: Сега, аз не съм млад изпълнител. Затова и се придържам към традициите в класическите джаз и блус. А за хип-хопа не ми пука, нека да прави кой каквото пожелае: негово право е. Аз и така се забавлявам достатъчно.

(Следва взрив от въпроси относно това кои музиканти и как са му повлияли. Ами, аджеба, колеги, отворете си книжката с програмата на феста, там биото на мистър Коул е разгърнато чудесно).

Последният ви диск "Music Maestro Please" (2007) бе номиниран за "Грами" в категорията за най-добър вокален джаз. Оказва ли този факт някакво значение за кариерата ви?

Как да ви кажа - да, но само донякъде. Това обаче нито ще промени стила ми, нито методите ми на работа, нито плановете за моето бъдеще. От друга страна обаче когато оценят дългогодишния ти труд и те наредят сред най-добрите, няма как да не те зарадва. И не само мен, смятам, че важи за всеки артист. 

 

Септември ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930