Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Оливър Ванд (Обсенити Трайъл): Ние сме едни от най-добрите в стила!

MySound.bg
Вокалът на немската електро/синтпоп/уейв група Обсенити Трайъл (Obscenity Trial) Оливър Ванд даде специално интервю за "Dark Friends Bulgaria", преди първото гостуване на групата за концерти в България.

Организаторите на шоутата в Пловдив и София предоставиха за читателите на "MySound.bg" разговора си с фронтмена.Обсенити Трайъл  са създадени в далечната 1993, бихте ли споделили някои интересни моменти от ранните ви години и как започна всичко?

Добре, но не знам откъде да започна, ако бъда честен. Особено през последните две години, преживяхме толкова интересни и вълнуващи моменти. Просто ми е трудно е да избера някои. Всичко започна с вече бившия съосновател на Обсенити Трайъл Гуидо Адолфи, който ме чу да пея и ме попита дали бих искал да се включа в създаването на електронен проект. Скоро след началото успяхме да осъществим доста изяви на живо, но не стигнахме до договор за запис. По-късно,  когато завършихме образованието си, за нас настъпи нов етап от живота и решихме да се разделим. След това аз наблегнах на моята вокална подготовка и се пробвах в  различни музикални насоки преди да се върна към Обсенити Трайъл. Към момента въобще не очаквахме, че ще сключим договор за издаване или че ще обиколим Германия заедно с Енд Уан. Това и до сега ми изглежда като голяма, прекрасна мечта.

Кои групи и музикални стилове са ви вдъхновявали във вашата музикална кариера?

Много са. Не само електронни банди като Крафтверк или Йело. Също така аз съм и голям фен на добрите автори на песни като Елтън Джон или Кет Стивънс. Просто има прекалено много хубава музика, за да се ограничаваш в един стил.

Оливър Ванд
 
С Обсенити Трайъл сте свирили като подгряваща група на Бодипоп, турнето на Енд Уан и сте били в селекцията на някои от най-големите фестивали в Европа. Харесва ли Ви да пеете пред голяма аудитория?

На турнето с Енд Уан пред пълни (предварително разпродадени) зали беше направо чудесно. Разбира се, беше и голям шанс за нас, защото изведнъж публиката от „нашата сцена” разбра кои сме, имаше възможността да ни види наживо и да чуе песните ни. През тези шест седмици научихме много за начина, по който да бъдем на сцената и се срещнахме с много приятни и готини хора. Винаги е трудно да свириш пред толкова голяма аудитория, и е съвсем „друг филм” от това, да си на по-малко място с по-непосредствена атмосфера. В същност ми харесват и двете, всяко от тях има своите предимства.

Какво е твоето мнение за готик, електронната и другите ъндърграунд сцени?

Мисля си, че всяка сцена съществува единствено чрез хората, които са в нея. Това е въпрос на отношение и начин на живот. За мен не е свързано с начина на обличане или „виж-и-бъди-видян” поведението, което често се случва в тези среди. Всички тези сцени имат своето право на съществуване.В сферата на електронната музика границите все повече и повече се размиват, но аз смятам, че това е хубаво, защото в крайна сметка всичко е заради музиката и за да ти доставя удоволствие живота, по начина, по който си избрал да го живееш.

Какво знаеш за България и какво очакваш от първото си посещение тук? Обичаш ли да пътуваш на нови места?

Още незнам много за България, само това, което съм прочел във "Wikipedia". Вече някои успяха да ми препоръчат „шопска салата” и съм наистина любопитен какво представлява. О, да наистина обичам да пътувам до нови места, да се срещам с хора и нови или непознати култури. За мен е нещо като подарък да имам възможността да пътувам по света и да правя музика. Но мисля, че това не трябва да се приема за даденост. Това би било погрешно.
 
Оливър Ванд
 
Вашият последен сингъл от новия албум "That Night" (2008) достигна до 6-та позиция в "DAC" (Deutsche Alternative Chart)? Каква е историята в него? За какво обичаш да пишеш?

И "My mind, your mind" достигна до 2-ра позиция в "GEWC" (German electronic web charts), която се прави само чрез гласуване на слушателите. Освен това много радио и телевизионни станции го „въртят” в програмата си. Изглежда, че песента просто се харесва на хората. Ами, основната история е за търсенето на единствената и истинска любов, сърдечността, за топлината и сигурността, която всички ние искаме  да имаме в нашия живот.

Ще може ли да се закупят ваши дискове на концертите, защото е много трудно да се намерят тук? Ще донесете ли оригинален мърчъндайз на групата?

Да! Ще донесем оригинални аксесоари - дискове, връзки и фланелки.

Въпреки че получавате много добри отзиви от музикалните медии в Западна Европа, Обсенити Трайъл e една достатъчно непозната група в България. Как ще се обърнеш към публиката тук, за да я убедиш, че си струва да посети вашите концерти?

О, това е доста труден въпрос, особено като се има предвид, че не ми се иска  да звучи пресилено, като ви дам отговора. Но... без никакво съмнение ние сме една от най-силните концертни групи от електро сцената и който е заклет  фен на  добрата електро поп музика, трябва определено да не пропуска възможността да ни  види на живо в България.
 
Оливър Ванд
 

Юни ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930