Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Естрея Моренте: Още се уча от баща ми

Маргарита Борисова

Естрея Моренте (Estrella Morente) ще представи спектакъла “Mujeres” (“Жени”) на 4 октомври в зала 1 на НДК. Вокалистката излиза в съпровод на китаристите Хосе Карбонел МуньосМонтоита” и Хосе Карбонел Серано, Ремедиос Ередия, Соледад Моренте и Виктория Муньос – палмас, (характерното за фламенко пляскане с ръце) и Анхел Габаре - кахон.

Присъствието на Монтоита гарантира виртуозно китарно изпълнение и стегнат акомпанимент, а останалата група пренася зрителя поне за два часа в Андалусия.


Младата Естрея Моренте – eдва на 26 години- вече е звезда не само в Испания, но и в целия свят, с три самостоятелни албума - "Calle Del Aire", "Mi Cante Y Un Poema", "Mujeres" и "Casa, Cueva Y Escenario" -  DVD със забележителния спектакъл, посветен на певицата Пастора Павон (Ла Ниня делос Пейнес) и проведен на сцената в градината на двореца Аламбра (където през 1922 се е състоял първият конкурс "Cante Jondo", ръководен от Федерико Гарсия Лорка и Мануел де Файа) в  “Pastora 1922”.

Екзотичната прима е позната на българската публика с изпълнението си на фламенкизираното танго "Volver" от едноимения филм на Педро Алмодовар, както и от участието си във филмите на КарлосСаура – "Iberia" и "Bunuel Y La Mesa Del Rey Solomon".
 
А в страната си и в испаноезичния свят Естрея е истинска звезда, както подсказва и името й (от исп. estrella – звезда).Маргарита Борисова: Какво е да си дъщеря на великия Енрике Моренте – наричат го "Пикасо във фламенкото"?

Естрея Моренте: Както казах и преди малко, привилегия е да си близо до него, защото е толкова специален човек и само бидейки до него научаваш много като гледаш как минава през живота. За мен това е най-важното, най-хубавото нещо, което би могло да ми се случи – да съм родена точно, където съм се родила.

М.Б.: Режисьорът Фернандо Труеба казва, че “Естрея Моренте е фламенко принцесата на ХХІ в.”. Трудно ли ви е да живеете с това определение, смятате ли го за голяма отговорност?

Е.М.: Фернандо Труеба… МУЗИКАТА В КИНОТО!!! Фернандо е чудесен режисьор, но още по-прекрасно е, че той чудесен човек. Няколко пъти съм имала щастието да бъда режисирана от него и винаги съм твърдяла, че ако нещо важно в киното бъде направено, то той ще има пръст в него. Обожавам го, а думите ми са израз на обич и дълбока привързаност, защото в нашата къща го почитаме и го смятаме за един от големите режисьори на съвременността.

М.Б.: Има ли разлика в начина на пеене в различните центрове в Андалусия – Гранада, Малага, Херес де ле Фронтера и Севиля?


Е.М.: Всеки един от тях има по нещо, което го отличава от останалите – било то ритъма, мелодията, да има разлика – то е дадено и в определенията на песните – някои идват от Гранада и се наричат гранадинас, други от Малага – малагеняс, от Севиля – севийанас, а за Херес е типична булериас де Херес.

М.Б.: Очевидно е, че не се страхувате от съвместни проекти с други артисти. С кога бихте искали да записвате в бъдеще?


Е.М.: С баща ми - обичам да работя с него и да продължавам да се уча, той има толкова много познания.

М.Б.: Има ли песен, която изпълнявате просто от любов? Коя е любимата ви?


Е.М.: Имам много любими песни, но мисля, че за любов - ”Ne Me Quitte Pas”, има невероятен текст.

 

Юни ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930