Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Бен Лонг (Спейс Диджей'з): Техното си остава в бъдеще време!

Виктор Викторов

Двамата отколешни техници - Бен Лонг и Джейми Бисмайър, прочути като  (Space DJ'z),отговарят последователно на едни и същи въпроси на "MySound.bg". Те са сред героите, които ще се вихрят в Пловдив на 15 ноември като част от фиестата "Metamorphosis", организирана от "Ренесанс".

Първи е Бен, след това - Джейми.

Виктор Викторов: Бен, как се запозна с Джейми?

Бен Лонг: Ами ние се познаваме общо-взето цял живот, някъде от дванайсет - тринайсет годишна възраст. Учихме в едно училище, мотаехме се заедно в една компания.

В.В.: ... и правехте заедно музика?

Б.Л.: Не, бяхме още прекалено малки, това беше през 80-е в Лондон.

В.В.: Как се роди парчето "АК - 47"?

Б.Л.: Основният семпъл е от добрия стар аналогов 909 и вече върху него е поработено. Знаетe, различни наши колеги също са направили интерпретации по темата - Крис Макормак, Бен Симс и и много други.

Спейс Диджей'з

В.В.: А как решите да го кръстите с това име - "Автомат Калашников"?

Б.Л.: Това се случи в Холандия, докато експериментирахме в студиото. Cлед посещение в тамошните смоук - шопове бяхме попаднали на интересен сорт с това име и така кръстихме и парчето. То въздейства стабилно - точно като името си. (потупва ме по гърба, усмихвайки се)

В.В.: Сега на мода вече не са студийните албуми, а компилациите. Какво е твоето мнение за тях?

Б.Л.: Не, те принадлежат на миналото, отживелица са. Трябва да се гледа напред, според мен, да се стремим да видим нови неща.

В.В.:А има ли бъдаще техното, някои казват, че е отживелица?

Б.Л.: Разбира се, че има бъдеще! Та нали основната идея на електронната музика е развитието, търсенето на новото. Техното си остава бъдеще време, развива се и експлоадира постоянно без никой дори да е в състояние да предвиди какави ще са следващите звуци - никой, дори самият диджейна пулта не може да знае какво точно ще му хрумне в следващия момент.

В.В.: А какво е бъдещето пред Спейс Диджей'з, може би ще се колаборирате с още артисти?

Б.Л.: Ами не, смятама да продължаваме напред двамата - ни повечеь ни по-малко. Смятам, че така в тандем сме най - добре.

В.В.: И аз така смятам. Не спирайте и благодаря!

====================================

В.В.: Как се запозна с Бен?

Джейми Бисмайър: Знаеш ли как стана всъщност това - сваляхме едно и също момиче, бяхме още малки - в прогимназията. Момичето също беше от нашата махала и ние все се състезавахме с "ВМХ"- те. Нали ги знаеш тия байкове, тогава всички бяха луди по тях.

В.В.: Да, класика. И кой спечели момичето в крайна сметка?

Дж.Б.: (замисля се за секунда) ...Аз. (общ смях).

В.В.: Как се роди парчето "АК - 47" ?

Дж.Б.: Ами аз направих първата версия на това парче точно за 15 минути сам в студиото, другите в този момент не бяха вътре. Беше издадено години по - късно. Горе - долу е базирано върху един основен семпъл, който се оказа разбивач, смятам, че името му подхожда.

В.В.: Кога точно стана това, коя година горе- долу?

Дж.Б.: Ами бях c Бандулу (първия му несамостоятелен проект, още преди Спейс Диджей'з) и стана в Амстердам, докато на практика разпускахме в студиото след записи. Бях го заровил някъде и едва години след това с Бен се сетихме за него: "Онзи трак, пич, пусни онзи трак, "АК - 47", и го издадохме с Бен.

Спейс Диджей'з

В.В. Знаем, че освен в Спейс Диджей'з с Бен и в Бандулу издаваш и самостоятелно през всички тези години. В крайна сметка как предпочиташ да правиш музика самостоятелно или сътрудничейки си с някого?

Дж.Б.: Ами и двата начина са еднакво значими за мен, нямам предпочитания.

В.В.: Днес като че ли техно-ситуацията е променена, на мода са компилациите, според теб имат ли все още място за студийните албуми?

Дж.Б.: Имат - без тях не може. Благодарение на тях се наричаме артисти.

В.В.: Да очакваме ли нов проект от Спейс Диджей'з скоро?

Дж.Б.: Дългосвиреща плоча - не, но предстои да излязат няколко сингъла за различни лейбъли, знаете ги - такива за които вече толкова години издаваме.

В.В.: Мъртво ли е техното?

Дж.Б.: Не, не е. Не и било и никога няма да бъде!

 

Септември ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930