Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Наско Пенев (Б.Т.Р.): Изтървахме българската музика!

Ивайло Кицов

Идеята за подобен проект - с кавъри, но не по световни стандарти, а по класически за българската поп и рок музика хитове, зрее у Б.Т.Р. Отдавна. Но му дойде времето. Чак сега. Две години по-късно. "Дежа Вю" ще се появи и на аналогов носител - диск, де!, в годините на т.нар. сингъл култура, когато все по-малко български изпълнители рискуват да пускат албум на музикалния пазар, ами разчитат на отделни парчета, предназначени за ефира, и гордо, но смешно назовавани в в публичното пространство "сингли".

Б.Т.Р. с Кирил Маричков (Щурците)


Наско, колко време ви отне работата по "Дежа Вю"?

Повече от две години. Ако се замислиш, не е много време за албум с кавъри. Но ние не спираме да правим концерти, така че работихме по парчетата между другото. Казвам "между другото" в смисъл: не сме се затваряли в студиото, за да го завършим за еди-колко си време. В интерес на истината, имахме първоначално намерение да запишем двоен албум, тъй като се бяхме спрели на над 20 парчета.

От друга страна вложихме много от себе си, тъй като не сме група, готова на компромиси само и само всяка година да пуска албум, да пълни дискографията си. Специално наблегнахме на аранжиментите, искахме да ги изпипаме докрай: всеки хит от "Дежа Вю" е с аранжиментите на групата. Някои от тях звучат изумително, неузнаваемо и драстично - дори за нас самите. Но пък те са абсолютно в звуковата стилистика на Б.Т.Р. Такива са парчетата на Сигнал, Щурците и Фоноекспрес например. В останалите не сме бутали чак толкова много. (смее се).

Кои и чии парчета селектирахте?

Следвахме собствения си вкус, избрахме наистина значими според нас родни изпълнения. "Малкият принц", "Среща", "Вкусът на времето", "Скъп спомен мой", "ХХ век", "Блус за двама"... Което означава Щурците, ФСБ, Диана Експрес, Дони и Момчил, Сигнал, Васил Найденов... С наследството, което ни завещаха такива гениални изпълнители, искаме и да запознаем по-младите, които не са били родени във времето, когато се появиха песните им. Такава е и целта на нашият концерт.

Един вид - да опресните паметта на българина за неговите класики ли?

Точно така! Българската музика в момента е изтикана на заден план от западни песни със съмнителни качества, изтървана... Да опресним паметта на едните, а другите да запознаем с родните хитове от близкото минало.

Издай за "MySound.bg" нещо друго любопитно около концерта?

Смятаме да поканим на него всички автори и текстописци на оригиналните песни на сцената, при нас. Кирил Маричков, Стенли, Данчо Караджов, Васко Найденов, стига да са в София, че почивни дни нали са...

Ще снимате ли шоуто за DVD например?

Абе за DVD... не знам. Но със сигурност Канал 1 ще снима нещо като документален филм - на сцената, зад кулисите и интервюта. Но не само нас, а и Големите, чиито парчета правим.

Като гледам концертния афиш, вие май ще живеете цяло лято в Каварна.

Да, така излиза. Предстои да свирим преди Соната Арктика на 6 май, на 9-и сме с Джон Лоутън в Димитровград, после... абе после не знам точно, толкова много участия имаме... Я звънни на Кирето, той държи датите ни на отчет.... (усмихва се).     

 

Септември ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930