Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Рошийн Мърфи: Ако дрехите ми станат моя маска, ще ги сваля

Адриан Савов
Часове преди  необикновения концерт, който изнесе в столичната зала „Универсиада“, Рошийн Мърфи (Roisin Murphy) се срещна  с българските журналисти. Нямаше звездни превземки и нежелани въпроси. Непринуденото поведение на певицата контрастираше с външния й вид - светлосиви ботуши до над коляното, огромен пуловер с още по-голяма яка – коса вдигната в ексцентричен кок. Комбинацията между естественото й поведение и чудната аура, която витаеше около нея, направи журналиститие неми за известно време...
 
Наложи се да бъдат подканяни да задават въпроси. (Не един човек ги задаваше и затова обръщенията към певицата бяха най-различни...)


Музикалните фенове използват много определения да опишат твоята музика и поведение, аз бих дал само едно определение – непредсказуема. Би ли издала малка част от тайните, които могат да очакват твоите фенове днес на концерта?

Рошийн Мърфи: Здравейте. Много се радвам отново да съм в страната ви, много ми харесва. Прекарахме си страхотно  с публиката предишния път, когато бяхме тук. И момчетата от групата ми много харесват момичетата от вашата страна. Тази вечер сме подготвили едно много силно  шоу за вас, много различно от това, което представяхме през лятото. Ще изпълним някой стари песни както и песни на Молоко. Подготвили сме един електорнен сет, както и един, който е повеч като ънплъгд... Така че получавате два гига на цената на един.

След като толкова  много се изписа относно  това как ще бъдете облечена, издайте  малко и за гардероба си тази вечер и за това как се подготвяте изобщо?


Р.М.: Да, посетих доста модни дефилета през септември и сега имам много нови дрехил..и хората продължават да ми изпращат все повече и повече... и е много хаотично зад сцената. Имам един куфар, голям колкото каравана и навсякъде след мен  върви един огромен гардероб като по-голямата част от него е на сцената с мен. Всяка вечер се сменя, в зависимост от това как се чувствам в дадения момент на сцената. За мен дрехите за един артист никога не трябва да се превръщат в маска, винаги трябва да се опитват да покажат повече, да разказват повече истории и да показват повече истината. Ако се превърнат в нещо, зад което се прикривам, ще ги сваля.

Вторият ти албум “Overpowered” е много популярен в България, коя е твоята любима песен от албума?

Р.М.: Мисля, че е "Overpowered" - тя представлява гръбнака на албума, изразява всичките нюанси на другите парчета от албума.
 
Рошийн
В днещно време в Интернет човек може да прочете всякакви глупости за себе си, особено ако еизвестен. Кой е най-големия слух, който си чувала за себе си?

Р.М.: Чела съм много глупави неща за себе си, че съм като Кайли Миноуг и че съм напълно луда. Но мисля, че най-странното нещо , което съм чела в Интернет беше относно един доста лощ инцидент в Москва, по време на едно изпълнение си ударих главата в  облегалката на един стол и си порязах окото... Беше в "YouTube" на следващия ден! И повече хора гледали този клип отколкото  проклетите ми клипове, а пък те си струват много пари, както знаете.

Има някоя песен от преди 90-те, която би искала да изпееш?

Р.М.: Преди 90-те... Да, обичам музика от всички години. Аз не правя кавъри често, направих едно парче, "Slave To Love" на Брайън Фери. Но всъщност това не беше мой избор... Гучи ми казаха "Изпей тази песен, изпей я по този начин" и така... Но не правя често кавъри. Всъщност направих кавър на една песен преди няколко седмици в Нешвил - "Baby I Am Scared Of You" на Клоктауър Шоудаун, който се получи доста добре.

Казахте, че момчетата от вашата банда много са харесали българските момичета. Искам  да знаете, че българските момчета много харесват вас. Много се чудя дали имате някой до себе си?

Р.М.: Да. Имам си приятел.

Трудно ли е да си намери приятел толкова екстравагантна дама като вас?

Р.М.: Да, моят приятел е моята противоположност, той е много старомоден. Художник е.

От къде черпите вдъхновението си за музиката и текстовете?

Р.М.: Зависи от албума. При „Ruby Blue” всичко беше много... вътрешна история... Работата с Матю, той прави музика толкова бързо... Може да вземе тази маса и да произведе звук от нея, след което да направи песен от нещата, които са на масата. Всичко се случва така бързо. И текстовете, които идват с тази музика, са много по-лични и са свързани с начина по който съм се чуствала тогава, докато  съм ги писала. С „Overpowered” е по-различно, тъй като исках да направя диско албум. В началото за мен диското беше всичко... Не само диското, но и хаус музиката. Когато слушам песните, които харесвам от този тип жанр, те са често като истории. Започват с „Това момиче отива някъде, после се влюбва", после завършва по някакъв начин... Две момичета са влюбени в едно и също момче, ние никога не печелим... Или "работя непрекъснато и в края на седмицата излизам, отивам някъде и си прекарвам много хубаво". Някак следват по-класически разказвателни истории и точно това се опитах да направя в този албум. Не ставаше въпрос да покажа как съм се чувствала по времето когато съм писала песните, като например „Overpowered”, но определено съм използвала неща, които съм чувствала, но само за да обогатя историята. При Молоко също беше различно, защото там се уповавахме повече на чистото съзнание, използвахме фройдистки елементи, играехме си повече с думите. Това е така, защото тогава експериментирахме, искахме да видим какво ще се получи, когато съберем две неща, как ще си паснат едно на друго, какво ще стане ако кажем ”Харесва ли ти моят тесен пуловер и как той пасва на тялото ми?”. Сега вече се чуствам по-уверена и постоянна като текстописец започнах да разказвам истории.

Има ли нещо лично в песента „Overpowered” ?

Р.М.: Да, но моите лични преживявания са просто основите, които правят историйте по-силни. Хубавото нещо при историите е, че можеш да ги въплътиш в собствения си свят, към твоя ситуация, да ги видиш през своите очи.

Има ли някой  артист, с когото винаги сте искала да работите, но не сте имала възможност? Кажете нещо повече за бъдещите ви планове?

Р.М.: Не бих искала да говоря за бъдещите си проекти, преди да са станали, но определено не съм от хората, които си казат ”Добре, няма да работя, освен ако не е с Фарел Уилямс или Тимбаланд или който и да е. Например в „Overpowered” първият човек, с когото започнах да работя, Ейч Джей, живее съвсем близо до мен. С него имаме сходни разбирания за нещата, направихме 4-5 песни и така изградихме основата на албума и то по един съвсем естествен начин. Същото се случи и с Матю, с който сме правели ремикси още по времето на Молоко. Бих работила с всеки, стига нещата да се случват по естествен начин.

Бихте ли работили с Марк Брайдън отново на сцената или по някакъв бъдещ проект?

Р.М.: На сцената не, тъй като той мрази да излиза на сцена, но никога на казвай никога... Може би ако намерим някое младо българско момиче, ще го вземем с нас да пише песни... Не знам, ще видим.

Кой е най-големият музикален експеримет, който си правила  от както правиш музика  самостоятелно?

Р.М.: Приемам всеки албум за експеримент. Не правя голяма разлика между живота си, когато беше Молоко и сега, като Рошийн Мърфи. Винаги е било като ”ОК, кое е следващото нещо?” Бях си решила да работя с Матю Хърбърт, започнахме заедно. От времето, когато все още нищо не виждаш, не пишеш песни, не правиш музика, не искаш да си певица, не искаш да си изпълнител... До сега, на мястото, което седя в момента. Всеки албум ме научава на много неща, през цялото време се уча. Всеки един е различен от предишния. Нямам предвид, че албумът е експериментален, очевидно. Целта на този албум не беше да е поп, по-скоро диско, соул мизика, хаус. Но до някъде стана поп, заради многото продуценти, писатели, въобще участници в него. Но все пак, това е голямо предизвикателство за мен, за мен си е експеримент. Наистина работата на толкова много различни хора по този албум ме проведе през един съвсем различен опит от този, който съм имала.
 
Рошийн
 
Можем ли да очакваме  нов солов албум?

Р.М.: Да.

Тъй като Рошийн  има такъв гардероб, за който повечето жени  биха обърнали света, какво не би облякла никога?


Р.М.: Няма нещо, което бих не бих носила. Хората си поставят различни правила, например, носят само широки панталони, докато един ден не видят, че и тесни панталони им седят добре. Мисля че представите какво изглежда правилно и стои добре се променят, така че аз съм отворена към всякакъв тип дрехи.

Имате ли любим  дизайнер?


Р.М.: Харесвам много различни дизайнери като Вивиан Уестууд, които проектират визията си в дрехите. Едно от най-вълнуващите неща, които са ми се случвали в света на модата, беше в Милано. Една вечер работех за Гучи, пеех и една дребна възрастна жена от Гучи дойде да види роклята ми и всички се отнасяха с нея като с героя на компанията, всички изпитваха почетно уважение. Удивително е това как в света на това изкуство, уважението към нея се е запазило, като човек, който е работил в тази сфера от години.

Имате ли любима  вещ, с която не се разделяте и място, на което се чуствате най-естествено?


Р.М.: Да. Мисля, че това място е при семейството ми. Родителите ми са много привързани един към друг, понякога за добро, друг път не дотам. Те живеят в Ирландия, откъдето съм всъщност. Имам къща в провинцията, където се чуствам много добре пред камината.

Каква е най-странната  вещ, която сте получавали от почитател


Р.М.: А, не съм получавала много вещи. Обикновенно получавам хубави неща. Имам голям късмет. Предишната вечер в Румъния, няколко дизайнера дойдоха да се срещнат с мен и едно момиче ми беше направило прекрасна рокля. Други дизайнери, с които се познавам от предишния път, когато бях в Румъния, също ми донесоха някои неща... Бях носила техни дрехи, докато посещавах някоя от модните седмици и всички питаха от къде имам тази хубава рокля и аз им отвръщах ”Rumanian couture, darling” ("Румънска висша мода, скъпа!)...


След края на пресконференцията, певицата се отправи към асансьорите на хотела. Журналистите тръгнаха след нея, сякаш ще я придружават до стаята й. Рошийн остави  впечатлението, че евентуален документален филм с нея би бил нещо много интересно. Остави впечатлението и на някъква модерна Марлене Дитрих.

Няколко часа по–късно концертът беше невероятен.

 

Септември ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930