Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Каликс: По-добре е двама на пулта

Виктор Викторов

Току–що слезли от сцената, докато норвежецът Тийбий (TeeBee) доволно оглеждаше публиката в Парти центъра "4 км", София, MC Ту Шай окуражаваше желаещите да се снимат със сериозно изражение и "Come On", усмихнатият Лари (или човека зад псевдонима Каликс (Calyx), няколко албума, и 10–годишния лейбъл "Audio Couture") приседна на цигарка и биричка в сепарето до пулта в залата. Емоциите се вихрят след поредния купон, организиран от "H.M.S.U."

Виктор Викторов: Не мога да не отбележа завидното ниво на комуникация , която имате зад пулта. Как го постигате, особено в такава обстановка, в която не можете да се чувате ?

Каликс: Така е, благодаря ! И става все по–добре и по–добре постоянно. Вече сме свикнали един с друг и не ни трудно. Номерът обаче е първо да свикнеш.

В.В.: Кога и как се срещнахте за пръви път?

К.: Вече 11 години работим заедно, отначало се срещнахме като колеги, издаващи за един и същ лейбъл, а после и съвместно издадохме сингъл и цял албум. Нонстоп миксираме на живо вече няколко години.

В.В.: Има ли някакво разпределение на ролите по време на изявите ви на живо?

К.: Ами не. По принцип всеки един разполага с пълна свобода на действие, както при подбора на парчетата, така и по отношение на начина на смесване. Разбираме се добре, бих казал.

В.В.: Все пак по време на сета се видя, че имате малко различен стил. Тийбий се захващаше и със скречове, като през цялото време имаше хрумвания, които ти предлагаше...

К.: Да, така е. По принцип, при съвместен сет винаги единият миксатор надгражда постоянно, вкарвайки нови мотиви, дори и цяла насока, докато другият от своя страна „заземява” един вид, подрежда. Това е и е моята задача. Винаги е така.

В.В.: Отрепетирате ли някои моменти преди гига?

К.: Да! Имаше такива моменти, особено за началото и за края - винаги. Разбира се, не може и не трябва всички моменти в сета да са такива. Нужна е и свободна инициатива по време на сета.

В.В.: Ти, общо-взето, през цялата си кариера си участвал все в колаборации с ред Дръм-ен-бейс артисти. Да не би да смяташ, че си по–добър редом с друг някой колега, отколкото сам.

К.: Ха, има някакъв такъв момент май, не че не мога да се справям и сам, просто заедно е тотално различно. И - да, наистина смятам, че по си струва. Като сме двама, особено на живо, се разкриват много повече възможности: както чисти технически, така и в идеен план. А и развитието е много по–бързо, винаги се открива нещо ново като подход.

В.В.: MC Туу Шай също изглежда се разбира добре с вас...

К: Да, въпреки че с него сме сработили само няколоко пъти и се познаваме отскоро. Ползваме различни МС–та.

В.В.: Какво ще кажеш за публиката тук?

К.: Добра е, получава се купонът!

 С Тийбий

В.В.: Както забелязваш сигурно, средната възраст на феновете на дръм-ен-бейс звученето у нас е доста ниска – тийнейджъри. Такава ли е ситуацията и в Англия например като вид и брой на аудиторията?

К.: Ами да, общо-взето. Навсякъде сме свидетели на едно и също положение. Не сте изключение, нормално е. По принцип, човек като стане на трийсет години и се сдобие с жена и семейство, не върви да вилнее като преди това. До възрастта е .

В.В.: Така е, да! А на теб не ти ли остава време някой път да отидеш на парти не като диджей, вадейки си хляба, а просто да разпуснеш.

К.: Да, ходя, веселя се и ми е е приятно, но наистина рядко ми се удава случай за това. Ангажиментите са много.

В.В.: Благодаря ти за още веднъж за чудесния сет, който направихте с Тийбий, и за интервюто!

К.: И аз, беше ми наистина приятно!

 

Септември ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930