Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Катя Гармаш (Компот): Ние сме сладки, топли и освежаващи!

Бояна Атанасова
Дни преди първото гостуване на проекта Компот у нас, предводителката на състава Катя Гармаш бе така любезна да отговори на няколко въпроса за читатели на "MySound.bg". Напомняме, че групата й ще вземе участие в първото парти от поредицата ТЕРЕН на 22 ноември в Парти център "4 км", в което ще се изявят още N.O.H.A и Коста Костов.

Какво е мнението на Катя за хората и музиката на Балканите, ще разберете в следващите редове...
Бояна Атанасова: Бихте ли ни разказали нещо повече за групата - кои са Компот (Kompott) и за какво се борят?

Катя Гармаш: Ние сме трима диджеи от бившия СССР, които са прекарали детството си по пионерски лагери, а руската си младост и двайсетте си години в западни клубове. Иска ни се да правим източноевропейска музика на едно ново ниво и така да я поднасяме на масите. Искаме да покажем, че не всичко хубаво идва от запад и да дадем на музикантите и групите от Източна Европа шанс да се представят на западни сцени. Искаме да създадем нова парти култура, да научим германците да пият водката без кока-кола и да им дадем причина, заради която да я пият.

Какви са амбициите ви и как виждате бъдещето си?

Не мислим за бъдещето, но се надяваме да е светло и мирно.

Знаете ли нещо за България? Имате ли специално отношение към източноевропейската сцена и какво най-много ви привлича в нея?


О! Знаем всичко за България, все още сте нашия по-малък брат. Любовта ни към източноевропейската музика е нещо като трибют към нашите руско-украински-еврейски-узбекистански-татарски-социалистически корени. Обичаме всичко в тях - брас секцията и акордеона, груувът, духа и отношението!
Компот
Как намирате публиката в Германия - по-различна ли е с нещо и, ако да, с какво?

В Кьолн имаме доста голяма минимъл техно сцена и ни беше много трудно да пробием там с нещо по-различно, но тук имаме много фенове и намерихме своята публика - с отворено съзнание, интересува се, приятна е и се държи добре. И танцува много! Понякога си мислим, че феновете ни са алкохолици или такива, които искат да бъдат алкохолици - пием много!

Свирили ли сте в Америка и какво е мнението ви за феновете и популярната музика там?

Веднъж свирихме в Ню Йорк и мисля, че тази балканска вълна, която имаме в Германия, няма такова влияние там. Хората, които ни гледаха, обаче, са още по-диви и партитата са дори по-екзалтирани от тук. Публиката е не толкова ориентирана към алкохола, колкото към секса. Трудно ми е да изразя някакво мнение за популярната им музика.

Кое е най-важното нещо, което всеки трябва да знае за Компот? Защо избрахте това доста странно име за групата?

В Русия това е питие, което се прави от плодове и можеш да си го консервираш за зимата. През лятото компотът е освежаващ, а през зимата хората го пият топъл. Сладък, топъл и освежаващ - точно като нас!
 

Септември ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930