Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Мизия: За мен фадото е съдба!

Маргарита Борисова

Мизия (Misia) събира феновете на фадото в столичната зала "България" този петък.

Португалката е сред най-ярките лица на направлението, продължаващи традициите на великата Амалия Родригеш.

Вокалистката ще представи у нас стари класики от албумите си дотук, акцент в шоуто й обаче ще бъдат песни от "Lisboarium", нейния нов, все още неиздаден албум.

Маргарита Борисова: Какво означава фадо за вас?

Мизия: Фадо означава съдба. Не моята лична, не моите мънички радости, не моите сълзи. Фадо е начин, по който възприемам света, като гледам право в очите съдбата. Експериментирам с музикантите, поетите, публиката и гласа си, за да постигна нещо, което да може да се нарече непреходно.

Откъде черпите вдъхновение? Има ли определен артист, който да ви е вдъхновил и повлиял?

Вдъхновението ми идва от живота - от неговото великолепие и мизерия. Нямам любим артист, но се чувствам съпричастна към онова артистично племе, което показва трагичната си връзка с живота в изкуството. Моят стил на пеене е вдъхновен от интепретациите и артистизма на хора като Жулиет Греко, Амалия Родригиш, Лео Фере, Хибари Мизора, Тереза Стратас.

Последния си проект посвещавате на Лисабон и неговите поети, разкажете ни нещо повече за него…

Следващият ми албум ще се казва "Ruas" ("Улици") и ще е двоен. Първият диск ще бъде "Lisboarium" – посветен е на Лисабон – град, бленуван от поетите, неговите улици, реката, музиката – носталгичен и поетичен. А вторият диск ще се казва "And Tourists" – за него съм подбрала репертоар на артисти от различни култури, изпели песни за живота, в които се съдържат същите онези чувства – самота, любов, загуба, раздяла, които битуват във фадото. Остър и проницателен разрез като при Джони Кеш, Джой Дивижън, Далида, Камарон де ла Исла.

Има ли песен, която обичате най-много и изпълнявате от любов?

Да, това е "Lagrima" – поема на певицата на всички времена - Амалия Родригиш, и изпълнението на тази песен посвещавам на публиката. Но в новия ми диск има една турска любовна песен, която също ме вълнува много.

Кое е мястото, където са ви приели най-възторжено и вдъхновено?

След Амалия Родригиш аз бях певицата, която е посетила най-много страни и бях много топло посрещана. Трудно ми е да кажа къде съм била възприета най-добре, защото хората в различните страни изразяват емоциите различно, но в Буенос Айрес хората демонстрират своите чувства най-ескстатично, а японската публика интеоризира най-много.

Гледате ли към съвместни проекти с други артисти и бихте ли искала да запишете с някого конкретно нещо в бъдеще?

Да, в новия си албум работя с Мария Бетания, Кудси Ергюнер, Авион Травел, Даниел Таусанд. Бих искала един ден да запиша нещо с Файруз.

Откъде извира магията на превъплъщението ви на сцената?

Аз съм трето поколение артист и сцената е моят дом, където мога да разкрия сърцето си. Мога да пресъздам цялата гама от емоции – от Медеа до Бамби.

 

Септември ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930