Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Роджър Майрът (Агностик Фронт): Музиката ме направи добър човек

Бояна Атанасова
Бащите на нюйоркския хардкор Агностик Фронт пристигнаха в България на 16 април, за да изнесат втория си смазващ концерт пред родните фенове. Минути преди да излязат на сцена вокалистът Роджър Майрът и басистът Майк Гало застанаха пред микрофона на "MySound.bg" и започнаха разговора с разказ за най-хубавите и най-грозните татуировки, които красят телата им...

Майк Гало: Виждаш ли го това тук? (показва лявата си предмишница) Това е най-грозната татуировка в целия свят!

Да бе?

Гало: Ами да, виж я само. (смее се)
Майк Гало
(Майк Гало)

Е, добре тогава - коя е най-готината ви татуировка?

Гало: Ето тази (показва в дясно на шията си; татуировката е във формата на сърце с изписано в него име).

Защо?

Гало: Защото е посветена на майка ми, която почина наскоро...

Роджър Майрът: А аз не знам. Това е хубав въпрос. Харесвам тази на гърдите си, защото казва много за живота ми, за Агностик Фронт, за всичко.

В този момент Роджър става и се поразгащва, за да покаже няколко творения върху корема си. Разказва накратко за някои от рисунките, които изобщо не харесва.

А коя е първата татуировка?

Р.М.: Тази. (подава дясната си китка) Нищо не означава. Просто трябваше да имам татуировка и си я направих. Трябваше да е дракон, което беше добра идея. После, обаче, си сложих тази змия, която прилича на червей... И така се получи доста ужасяваща татуировка, но наистина не значи нищо.

Преди време не си си представял тялото си така обрисувано?

Р.М.: Хората събират монети, коли... аз колекционирам татуировки. Както и моите колеги от групата, всъщност.

Гало: Някои са добри, други доста грозни...(смее се)

Нека се върнем към турнето. Много дати, всеки ден в различна държава. Не е ли изморяващо?

Р.М.: Много съм уморен. Уморен и съсипан направо, ако трябва да съм честен. Но, знаеш ли какво, трудно е, защото след всяко шоу бързаме към хотела, взимаме си душ и скачаме в буса, за да тръгнем отново на път. Пристигнахме тук в 12 часа... Имах чувството, че от вас ни деляха не само две граници, а десетки, стотици. Така закъсняхме, спахме само до 15:30 и трябваше да стана, за да изпея някакви вокали за една песен. Не може да се пее нормално в една кола, разбира се - има шум, дупки по пътя, но си заслужава когато излезеш на сцената. Мъките си струват.

И на сцената всичко се променя?

Р.М.: На сцената може и да съм уморен, но там има толкова много енергия, че забравям за всичко и нищо друго няма значение.
Роджър Майрът
(Роджър Майрът)

За втори път сте тук. Спомняте ли си нещо от предишното шоу?

Р.М.: Мисля, че беше един от най-великите концерти в целия ми живот. Невероятно беше. Неповторим беше моментът когато се появиха факли сред публиката. Толкова бяхме ентусиазирани, изненадани и благодарни. В същото време беше толкова опасно, имаше го елемента на опасност, защото си мислех, че това място ще се подпали. (смее се) Мислех си "О, мамка му, ще умрем днес!". Вярно, доста достоен начин да умреш - с факла в ръка...

Всички тези хора са навън и днес.

Р.М.: Боже господи!

Нека поговорим за последния ви албум. Казва се "Warriors" (войници). Войници в коя война?

Р.М.: Война като днешната. Всеки ден е война. Спартанците са се били преди години, но каузата, на която са се посвещавали е била велика. Лоялността, респектът, честта, които са притежавали... Правели са го за семействата си, за приятелите си. Така сме и ние в хардкор общността, а такива хора е имало и преди стотици години.

Във "For My Family" пеете "за семейството ми, за приятелите ми". Какво значи за теб твоето семейство?

Р.М.: Тази песен има две значения. Първо е моето лично семейство - брат ми, майка ми, сестра ми, съпругата ми, децата ми. А другото е моето голямо семейство, образувало се през 25-те години прекарани в хардкор общността. С негова помощ аз създадох приятелства по цял свят. Има хора, с които се познавам от повече от десет години. Те са ми като семейство. Така се случи само заради моята музика. Ако я нямаше нея, нямаше да познавам толкова страхотни хора. Нямаше да се запознаем с теб. Имам едно невероятно семейство.

Музиката промени живота ти?

Р.М.: Да, знаеш ли, направи ме добър човек. Животът може да бъде доста тежък. Когато седиш и гледаш какво се случва, можеш да се побъркаш. Но когато си на турне, когато виждаш приятелите си, е страхотно да дойдеш в една малка страна и да познаваш някого в нея.

Съгласен ли си с твърдението, че последният ви албум е завръщане към кросоувър траш метъла от 80-те години на миналия век, когато започвахте да свирите?

Р.М.: Да, бих казал, че да. Това е едно доста правилно заключение. Но ако трябва да бъда по-точен, иска ми се да възприемам този албум като комбинация от най-доброто от нашата история. Всеки диск, който сме записали след това, има елементи от "Victim In Pain" (1984) и дори от "Liberty and Justice for..." (1987). Ако трябва да съм честен, сега всички тези неща ми звучат доста по-различно от преди. И все пак мисля, че "Warrios" е истинска комбинация от най-дборите ни времена. Представя ни такива, каквито сме, и е представителен за цялата ни кариера. Свирим много песни, в които това може да се усети.

Интересувате ли се предварително кои групи свирят преди вас в различните страни, в които ходите?


Р.М.: Всъщност не. Никога не съм питал кой ще забие преди нас. Предполагам, че винаги са някакви добри местни състави. Работим с хора, които познават музикалната сцена и знаят кой да доведат. Знаем, че винаги ще е някакъв хардкор, но не ние правим избора. Просто знаем, че ще дойдем и всичко ще е точно. Ще се срещнем с едни и същи познати хора. Ето, утре отиваме в Белград и предполагам с кой ще се видим там...
Роджър Майрът

На раздяла си тръгваме с умивка и оставяме момчетата в компанията на няколко празни кутии от пица и купчина смачкани кенчета безалкохолни. Майрът грижливо посяга към блистер хапчета за гърло, а Гало ляга на диванчето за последни минути отмора преди музикалната буря, която предстои... На излизане им пожелаваме сили, за да издържат на натоварването, което продължава с поредна доза концерти чак до 20 май.

 

Септември ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930