Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Терънс Холър (Елдрич): Имаме нужда от пари и голям лейбъл

Бояна Атанасова
Уникалният шанс да видим на живо италианците Елдрич (Eldritch) ни се предостави от гръцките хеви метъл машини Файъруинд (Firewind), които ги поканиха на последната част от хедлайн турнето си, но и от родните промоутъри "ABV Pro".

Часове преди съвместния им концерт в столичния клуб "Blue Box" на 9 януари, имах безценната възможност да си поговоря с вокалиста и китариста на Елдрич - Терънс Холър и Роберто "Пек" Пройети. След като момчетата бяха така любезни да ме поканят в бекстейдж стаичката им, пълна с натрупани инструменти, напитки и храна, започнахме разговора си свойски...(в повечето случаи на въпросите отговаряше Терънс, затова не навсякъде е отбелязано кой точно говори)


Бояна Атанасова: Това е първото ви гостуване в България? Защо ви отне толкова време да дойдете у нас?

Терънс: Никой не ни е предлагал до сега да дойдем. Малко е странно, но аз дори не знам дали хората тук ни познават достатъчно добре или не.

Честно казано, и аз не знам точно, но се надявам, че ще бъде интересно преживяване и за вас, и за хората.

Терънс: Вече имаме издадени 7 албума плюс един двоен лайв диск, би трябвало някой да ни е чул. Вече раздадохме няколко автографа навън, така че се надявам да има интерес. Наистина сме за първи път тук, но може да се окаже, че това е началото на поредица от наши гостувания в София. Иска ни се да се върнем скоро.

Надявам се да е така. Знаете ли нещо за страната ни?

Да, знаем за хубавите момичета! (общ смях) Всъщност имаме някаква информация за града, за архитектурата на София и историята й.

Имахте ли възможност да разгледате града?

Пек: Не, трябва да тръгваме утре сутрин много рано. Трябва да сме в Солун за следващия ни концерт с Файъруинд.

Какво мислите за Файъруинд сега, когато сте тяхна подгряваща група?

Харесваме ги. Те са чудесна банда, страхотни хора, много весели типове. Италианците и гърците са сходни като характери и работим лесно заедно.

Защо мислите, че ви избраха за съпорт банда?

Мисля, че харесват музиката ни. Клавиристът им ни е фен, така че може би той е помогнал при избора. 

Какво, според вас, е най-важното нещо, което хората трябва да знаят за Елдрич, ако никога не са слушала вашата музика?

Можем да определим звука си като уникален. Малко по-различни сме от останалите европейски хеви метъл състави, защото имаме повече американски влияния. Понякога сме прогресивни, друг път пък наблягаме на траш метъла. Най-важното е, че всичките ни песни са доста лесно грабващи, независимо в какъв стил са. Лесни са за слушане. Надяваме се хората да ги харесват при първото им слушане.  
 
Пек (Пек)
 
Разкажете ни малко повече за най-новите си издания. Защо решихте да запишете лайв албум?

Пек: Решихме, че след седем студийни албума е дошло точното време за лайв диск. Той е разделен на две части. В първата са включени парчета от първите ни три албума. За тях поканихме предишния ни клавирист и свирихме на живо с него. Тези песни са й по-прогресив ориентирани. Във втората част, логично, включихме композиции от последните ни четири записа, в които няма никакви клавири.

Да не би да имате специално отношение към клавиристите?


Пек: Да, заемат много място на сцената, без тях имаме доста повече пространство за нас, хаха. (бурен смях)  

Терънс: Клавиристите винаги носят по много инструменти, винаги искат да са център на вниманието. Те правят звука доста бомбастичен, а пък ние предпочитаме да имаме две китари и да сме по-траш. Малко кийборди тук и там са подходящи, в лайв диска ни включихме такива парчета и звучаха доста добре. Този албум представя цялата история на Елдрич, получи се нещо като "Най-доброто от Елдрич".

Малко е странно всичко това, което казвате. Споменахте, че сте доста добри приятели с клавириста на Файъруинд, а сега отричате приноса на клавиристите? (с шеговит тон) Какво мислите за свиренето на Боб Кационис?

Той е чудесен музикант. Свири едновременно на пианото си и на китара. Направо е невероятен. В музиката на групата му той е на идеалното място. Справя се отлично. Но... нека си остане във Файъруинд, нямаме нужда от него, хаха. При нас използването на подобен музикант е напълно излишно, защото ние имаме нужда само от елементарни семпли, които ще сложим и в следващия си албум.

Какво е положението на метъл сцената в Италия? Не знаем много за италианските метъл банди. По-известни са единствено Рапсоди Ъф Файър, така че какво мислите за тях?

Пек: Рапсоди са доста приятна банда. Приятели сме с тях.

Терънс: С вокалиста идваме от два близки града. Празнували сме заедно по различни празници в дома ми. Той е много приятен човек.

Пек: Сцената ни не е много популярна. Не е като при други държави, които имат традиции в метъла.

Терънс: Имаме доста известни сънародници - Лакуна Коил, но другите групи в стила не са толкова популярни. Рапсоди са направили важни неща, Лабиринт и ние също, но нещата свършват до тук.

Какво е отношението на местните журналисти към групи като вас?

Пек: Отношението е "без коментар". Всички предпочитат да подкрепят групи, които са от други страни.

Терънс: Журналистите говорят лошо за Рапсоди, говорят лошо и за Лакуна Коил. За Елдрич пък изобщо не говорят. Всъщност има голяма мафия в Италия. Определени журналисти си имат близки приятели сред музикалните среди и подкрепят само и единствено тях. Те получават кориците на списанията, многото интервюта, но в действителност не са направили нищо значимо. Има голямо объркване и за да разберат хората за нас, трябва да си купят дисковете ни. Но не ни пука, че положението в родината ни е такова - предпочитаме да пътуваме из други части на Европа.  

Как мислите, какво трябва да направи една банда, подобна на вашата, или пък една българска метъл група, за да получи необходимото внимание и да постигне голям успех?

Пек: Първо трябва да има голям късмет. Трябва да има много добър мениджър и много добър лейбъл, защото ако ги няма, дори и да е най-добрата, нищо няма да случи с нея. Големият лейбъл ти урежда завъртания по радиото, интервюта, корици на списания, всичко.

Значи предпочитате да имате голям лейбъл зад гърба си?

Терънс: Да, би било чудесно, но не съм сигурен дали не е късно за групата ни. Ако имахме такава подкрепа, можехме, например, да подгряваме на състав като Металика. Тогава всичко би се променило, а не като сега - сега нищо не се променя за нас. Да, направихме чудесни турнета с Ангра, Файъруинд са чудесни, бяхме и с Пейн Ъф Салвейшън, но ние сме си на същото дередже. Приятно е да свириш пред 500 души, но е друго пред 35 000 - това би променило живота ни.
 
Елдрич(Елдрич)
 
В началото сме на нова година. Каква бе 2008 за вас?

Беше чудесна - направихме доста концерти, турнета, записахме двойния лайв албум. Сега искаме да направим крачка напред и да минем на следващо ниво. То ще се изрази в това да сме в по-голям лейбъл и да имаме повече пари и възможности пред себе си. Иска ни се да не бързаме всеки път да записваме. Сега можем да си позволим един месец записи, а ние искаме да бъдем в студио по два-три месеца, както го правят останалите групи. Имаме много разходи, а нямаме достатъчно средства. Искаме поне веднъж да ни бъде даден шанс да работим като нормален състав, като бандите в Америка - с голямо студио, достатъчно време, продуценти, рекламни кампании и турнета.

Какви са плановете на Елдрич за 2009?

Терънс: Пари. Имаме отчайваща нужда от тях.

Пек: Искаме нов лейбъл. Ще се постараем да запишем демо от пет-шест парчета, с което да спечелим нова компания на наша страна. Искаме по-голяма подкрепа. 

Като ви слушам, имам чувството, че сте доста песимистично настроени. Имало ли е период, в който сте искали да прекратите съществуването на Елдрич?

Пек: Да, всъщност се е случвало. През 2001 бяхме пред разпадане. Тогава се случи нещо странно. Записахме албума "Reverse", но лейбълът ни ни измами. Издаде го без да го регистрира официално, нямаше уредени договори за авторските права. Продадоха се доста копия, но ние не получихме и стотинка от печалбата, защото официално изглеждаше сякаш албумът никога не е бил издаван.

Терънс: Бяхме бесни и искахме да се откажем от музиката. Но не можехме да го направим. Не си представям как ще си седна вкъщи и ще гледам телевизия, примерно. (смее се)

Не бихте се занимавали със странична дейност, извън музиката?

Пек: Всъщност аз съм изследовател на телекомуникационните технологии, инженер по образование съм, и се занимавам с това, когато не свиря.

Терънс: Аз пък съм преподавател по английски. Обичам да правя и разни джунджурии от желязо, да кова с помощта на голям чук.

Пек: Да, той е един истински хеви метъл (хаха)! Реално погледнато, само най-големите групи могат да си позволят да не се занимават със странични дейности и да живеят само от музиката си. От фенска гледна точка сигурно изглежда странно да имаме такива професии, но за нас е съвсем нормално. Трябва да се издържаме по някакъв начин. Ако искаш да печелиш добре, трябва да продаваш поне по няколко хиляди копия от албумите си, а хората не купуват чак толкова много...

Каква е причината да няма чак толкова големи продажби? Дали е Интернет, нелегалното сваляне на музика?

Пек: Да, хората си свалят един диск, слушат го 10 пъти, омръзва им и после решават, че няма смисъл да си го купуват. Но даунлоудът съществува, пречи на бизнеса, но е реалност и не можем да направим нищо по въпроса.

Терънс: Преди продавахме повече албуми. Хората отиваха в магазините и си купуваха повече. Сега цените са доста високи и са непосилни за обикновения фен. Тийнейджърите могат да си позволят по един-два диска на месец, не повече. Това е положението. 
 
 
Тук прекъснахме разговора си, защото отдавна бяхме просрочили предоставеното ни време. Разделихме се като приятели, в очакване на момента, в който ще се видим в залата. След края на шоуто имахме възможност отново да се видя с момчетата и разбрах, че Терънс и Пек са много приятно изненадани от родната публика и изключително доволни от посрещането, което сме им спретнали. Пожелах им малко повече оптимизъм и сбъдване на всичко, което си пожелаха в интервюто!
 

Юни ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930