Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Гъс Джи (Файъруинд): За 2009 си пожелавам здраве и вдъхновение

Бояна Атанасова
Часове преди второто гостуване на Файъруинд (Firewind) в София (9 януари, клуб "Blue Box") и минути преди разговора ни с подгряващия състав Елдрич, се срещнахме с китариста Гъс Джи (Gus G). Какво успя да ни сподели симпатичния миньон за 15-те ни отделени минути, може да прочетете по-долу:   


Бояна Атанасова: Защо отменихте предварително обявеното за декември шоу в София и каква е ситуацията в Гърция в момента?

Гъс Джи: Наложи се да отменим цели три концерта през декември - в София, Солун и Атина. Заради безредиците в Гърция, нямаше как да пътуваме с цялото си оборудване и нямаше какво друго да направим, освен да отложим шоутата за януари. В момента ситуацията в родината ни е доста по-спокойна. В Атина продължава да има някакви протести, но в останалата част от страната всичко е наред. Вече няма огън, няма катастрофи и подобни неща. Проблемът е, че към протестиращите хора у нас се присъединяват често анархисти. Заедно с мирните граждани, които изразяват спокойно позицията си, има такива, които само си търсят белята.  

А каква е твоята позиция относно тези протести?

Не мога да се съглася с хората, които само разрушават. Имаше такива, които подпалваха къщи, коли и магазини, заради тях мнозина останаха без работа дори. Не мога да се примиря с това. Това не е правилният начин да изразиш позицията си!

Какъв е правилният тогава?

Да протестираш, но и да направиш нещо, за да промениш положението. Живеем в свят, в който дори да протестираш, не е ясно какво добро ще излезе от това. Не мисля, че нещо ще се промени в страната ни, в която и да било страна всъщност. Дори в Америка, където хората протестират за какво ли не, нищо не се променя. Всички политици играят по грешни правила!

Винаги ли политиците са лошите?

Да, всъщност са. Мисля, че са най-покварени от всички. Не казвам, че останалите хора не са, защото все пак са гласували за тях, избрали са ги и следователно са отговорни за своите избраници.

Някои хора твърдят, че всеки народ си заслужава политиците, които го управляват...

Да, абсолютно съм съгласен. Особено в нашата страна, гласуват за едни и същи хора отново и отново. Никога не е било добро положението, но те продължават да ги избират, защото им обещават неща, които никога не се случват. Казват им, че ще направят така, че децата им да имат по-добро бъдеще, но това не е истина. Всичко е лъжа, всичко е корупция. Просто тези хора си намират начин да бъдат избрани.
 
Гъс Джи
Трябва да те питам тогава дали самият ти гласуваш?

Да, гласувам винаги, но никога за тези шибаняци. (общ смях)

Винаги за губещите?

Да, хаха. (смее се) Но поне напоследък виждам, че по-малките партии и по-неизвестните политици набират все повече привърженици. Може би в идните 50 години нещата ще се оправят, кой знае?! Да, ние няма да сме живи, но пък се надявам нещата да са по-добри.

Сега завършвате първото си хедлайн турне. Какво беше по-различното този път, усетихте ли разлика в сравнение с предишните концертни обиколки?

Да, разбира се. Този път знаеш, че феновете идват само за теб. Доста е рисковано, стресът е по-голям, защото не знаеш дали хората изобщо ще се появят. Направихме това турне специално за феновете си. Знаехме, че тези, които ще дойдат, ще познават добре групата. Не знаехме обаче дали ще се получи и по една или друга причина се почувствахме сякаш започваме от самото начало всичко. Имахме усещането, че сме съвсем начинаещи в турнетата, което беше много приятно, между другото. Научихме се как да правим нещата по-различно. Когато си съпорт група просто излизаш, свириш 45 минути, всичко ти е подредено, излизаш пред нечии чужди фенове. Да, опитваш се наистина да направиш нови почитатели, но хората не са дошли да видят теб.

Така е в повечето случаи...

Да, но пък в случаите, в които си много добра подгряваща банда, сритваш задниците на хедлайнърите! (смее се)

Тогава трябва да те попитам какво мислиш за Камелот - групата, с която бяхте заедно в България при първото си посещение тук?

Те са чудесни. Изобщо не предполагахме, че са толкова известни в Европа. Всички концерти бяха пълни с почитатели. В България беше най-големиият ни концерт от това турне.

Така ли?

Да, точно така беше. Посещаемостта беше доста голяма.

Значи си спомняш предишното ви посещение тук?

Да, разбира се. Беше невероятно!

Сложихте няколко кадъра от София в новото си DVD...

Всъщност това са кадри от личните ни камери. Искахме да сложим части и от концерта, но това, което бяха заснели от един ваш телевизионен канал, пристигна твърде късно и нямаше как да го включим.

Е, значи може да направите втори опит?

Да, да, защо не. На концерта днес ще записваме също, така че можем да го издадем като някакъв бонус буутлег, кой знае...

Защо този път се спряхте на Елдрич за подгряващи?

Те са чудесна група, заедно са от много време. Проявиха голямо желание да свирим заедно в Гърция, затова решихме, че можем да ги поканим и в България. През ноември пък бяхме заедно в Италия. Те са една от групите, които харесваме, справят се добре на живо, приятни хора са - уважаваме ги заради всичко това.

А къде беше на Нова година? А другите от групата, ако знаеш за тях...

Бях в къщата на басиста ни. Имаше много приятели и беше супер приятно. Купонясвахме до 10 на следващата сутрин. Не се налагаше да излизаме някъде по барове и заведения, изкарахме си много лежерно.  

Какво си пожела за предстоящата година - в личен и професионален аспект?

За мен лично искам само здраве, на първо място, и вдъхновение. За бандата пък се надявам, че ще продължи все така добре, че ще съумеем да запазим прогреса, които постигнахме. Вярвам, че всичко ще бъде страхотно, ако продължаваме така.

Смяташ ли, че може да постигнете нещо по-добро от последния си албум "The Premonition"? Много журналисти го определиха като най-добрия в кариерата ви.


Да, те така казаха и за предходния - "Allegiance". В момента мисля, че можем да направим още по-хубави песни - така, както сме успявали и преди.  

Имате ли някакви идеи за нови парчета, за нов албум?

За сега имаме няколко демо записа и идеи за 5 или 6 песни. Получават се добре - нямат все още вокали, само музиката е, но ще станат добри, според мен.

Притеснява ли те, че хората те смятат за лидер на бандата, за нейн фронтмен?

Не, нямам нищо против да мислят така. По някакъв начин ми се струва напълно естествено, защото аз създадох групата. В момента съм единственият оригинален член от първия албум насам, останалите музиканти се появиха доста по-късно. В края на краищата, до голяма степен моя е отговорността за всичко, което се случи на състава. От 2005 сме заедно с тези момчета, но аз съм в групата от 1998.

Защо мислиш, че от първия състав остана само ти?

Не знам, може би, защото Файъруинд си беше моето дете. Свирех в много други групи, но ми се искаше да отделям време и за него, което беше много трудно на онзи етап. В един момент реших да оставя всичко останало настрана и да превърна състава в истинска банда.     
 
Гъс Джи и Боб Кационис(Гъс Джи и Боб Кационис в София)
 
А какво мисли Гъс Джи за Рой Зи?

О, хаха, той ми е приятел всъщност. Много добър продуцент и чудесен музикант.

Четох, че си напуснал "Berklee College of Music" преди известно време. Не съжаляваш ли, че го направи?

Не и никога няма да съжалявам, защото не ми харесваше изобщо.

Защо?

Защото беше колеж. Беше... просто колеж. Трябваше да уча, а аз не обичам училищата. Искам да куфея! Когато отидох в колежа, разбрах, че трябва да уча по цял ден и да репетирам непрекъснато. "Къде тук е рок-ен-ролът?!", питах се тогава. Исках да закрепя групата си и да обикаляме света с нея, а това нямаше как да се случи, ако останех там. Не отидох в Америка, за да завърша колеж. Отидох, за да натрупам по-голям опит, да се запозная с много хора и да си направя група.  

До кога мислиш, че можеш да се изявяваш само като рок звезда, колко ще продължи тази мечта и виждаш ли някакво различно бъдеще за себе си?

О, не, нямам представа колко ще продължи, но не смятам да се занимавам с нищо друго. Това е моето призвание. Дори да стане нещо с Файъруинд, ще продължа с друга група. Иска ми се да се навъртам около музикалния бизнес, защото е единственото нещо, което умея добре, с което съм наистина наясно. Нямам никакви други умения, нямам и образование.

Но ти си избрал да бъде така...
 
Да, аз си го избрах. Радвам се, че мога да си изкарвам прехраната от музиката, тъй че не се оплаквам.   

Интересуваш ли се какво се случва с групите, част от които си бил?

Да, поддържам връзка с пичовете от Найтрейдж, които подготвят нов албум в съвсем различен състав. Мистик Професи също се занимават със записи в момента. Харесвам нещата, които Найтрейдж направиха напоследък. Ако трябва да съм честен, изобщо не ми харесват албумите на Мистик Професи, защото никога не ми е допадал точно такъв тип музика. Чух диска и на Дрийм Ивъл. Добър е, но не е най-доброто, което можеха да направят. Смятам, че конкретно при Дрийм Ивъл химията се загуби с моето напускане и с това на един от колегите ми там. Ние пишехме доста голяма част от песните за това най-вероятно нещата се промениха толкова.   

Какво можем да очакваме от вас след края на хедлайн турнето ви?

Ще направим няколко концерта, най-вече фестивални участия. Ще бъдем на "Rock Hard Festival", "Summer Breeze", "Graspop", "Tuska" във Финландия. Все още не е потвърдено, но най-вероятно ще се появим веднъж в Испания и веднъж в Англия. По-късно сигурно ще се върнем отново на обиколка в САЩ, но не знам кога. Ще се постараем да се върнем в Европа по някое време като кохедлайнъри, но за сега всичко това са само груби планове.

Това е чудесно. Благодаря ти!

Благодаря!  

А след това дойде време за концерта!
 

Юни ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930