Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Джеймс Блънт: Преди концерт си вдигам ципа

Иваничка Тодорова

Джеймс Блънт (James Blunt) е от най-ярките имена на британската сцена. Освен с платинения статус на двата си албума музикантът може да се похвали и с професионалните симпатии на една от иконите на Острова - Елтън Джон. Още в началото на кариерата си Блънт получава лична покана да свири със сър Джон, което дава тласък на кариерата му. Около личността на чаровника обаче има и много въпросителни, тъй като той усилено крие личния си живот. Британските папараци само преди седмица изловиха Джеймс да води влюбено за ръка ексцентричната художничка НаташаАрчдейл. Преди да се захване с рисуването на голи женски тела, красавицата е била известен модел на бельо.

След по-малко от месец, на 22 февруари, българските меломани ще могат да се насладят на  музиката на Джеймс Блънт на живо. Концертът ще е в зала 1 на НДК.

Звездата даде специално интервю за "Стандарт" по телефона от Южна Америка със съдействието на "Болкан Ентъртеймънт Къмпъни" и "Орфей Мюзик". Въпреки късния час в България, нашият екип поздрави Джеймс Блънт с "Добро утро".


Иваничка Тодорова: Мистър Блънт, концертът в България съвпада с рождения ви ден. Ще празнувате ли?

Джеймс Блънт: Да, при това със страхотно шоу. За мен са достатъчни бандата ми, екипът и най-вече публиката. Ако всичко е налице, ще бъде много весело и ще се радвам, че именно във вашата страна ще празнувам рождения си ден, защото идвам за първи път.

Не ви ли натъжава, че семейството и приятелите ви са толкова далеч?

Ще се забавлявам с концерта и се надявам публиката да празнува с мен. Аз съм музикант и турнетата са част от работата ми. С момчетата от моята банда сме много добри приятели. Няма как да съм с близките си, но това не ме натъжава.

Чувал ли сте нещо за България?

Не съм идвал никога, но съм бил наблизо, на Балканите, и горе-долу имам някаква представа. Знам, че природата ви е много красива и местоположението ви е ключово. С нетърпение искам да видя всичко това с очите си.

 

Рекордът на Гинес за най-бързо продаващ се албум за една година е ваш. Каква е тайната на успеха?

Мисля, че ключът към успеха са силните песни, които носят истински емоции. Моите парчета са преживяни. Слушат ги, защото хората се оприличават с героите в тях. Именно това трябва да се търси зад триумфа. Всички хора имат чувства и преживявания, които са универсални, и ако ги уловиш, ще постигнеш това, което направих аз.

Имате ли някакви ритуали преди да излезете на сцена?

Да. Винаги проверявам дали ми е закопчан панталонът.

Бил сте 6 години в армията. Имаше ли момент, в който животът ви е бил в опасност?

Имаше много такива моменти. Дори постоянно.

Разкажете поне за един, моля.

Не искам да мисля за тях. Аз служих на страната си. Това беше мой дълг и приемах службата в армията именно по този начин. Страхът за живота ми бе на второ място.

Когато сте бил в мироопазващите части на НАТО в Косово, сте носил китарата си в танка. Защо?

По същата причина, по която други хора си носят снимки или картички от родното място или пък някакви талисмани. Когато си в подобна ситуация, трябва да имаш нещо позитивно, което да те държи и откъсва от реалността и да те премества в друга - по-хубава. За мен това беше китарата.

Какво помислихте, когато Елтън Джон ви покани да свирите заедно с него на миналогодишното парти на наградите "Оскар"?

Помислих си, че ще стане голям купон. Аз съм ходил и на турне с него. Връзката с Елтън Джон е музиката. Мислим еднакво за изкуството. Изповядваме еднакъв занаят. Музиката и за двама ни не е професия, а занаят.

Как се работи с музикант от неговия ранг?

За мен беше голяма чест. Едновременно с това е много забавно да си с него на сцена и да свириш. Той наистина е невероятен музикант.

Ако животът ви беше филм, какво щеше да е заглавието му?

О, това е много труден въпрос. Не знам. Не мога да кажа, това е реален живот.

Каква е голямата мечта на Джеймс Блънт?

Да живея така, че да мога да направя всичко, което искам - да изпълня съществуването си с нещата, които харесвам. Да съм заедно с моите приятели и близки. Все простички неща.

Има ли някаква истина в наскоро пуснатата клюка, че с художничката Наташа Арчдейл сте двойка?

Никога не обсъждам личния си живот. Моята работа е музиката. Аз свиря и правя песни и говоря само за това с медиите. Останалото си е мой личен живот, който съм решил да не споделям.

Пеете You're Beautiful" ("Ти си красива"). Към кого е адресирано?

Към всички ви.

 

Юни ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930